Με ευλάβεια και μεγάλη προσέλευση πιστών τα Θυρανοίξια, του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Πλατάνι
Τοπικά
23/08/2021

Με ευλάβεια και μεγάλη προσέλευση πιστών τα Θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον Άγιο Αθανάσιο στον Κερμετέ της Κω.

Τα Θυρανοίξια τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ πλαισιωμένος από τον εφημέριο π. Αναστάσιο Γιώτη , τον Γενικό Αρχιερατικό π. Ιωάννη και τους ιερείς: π. Φώτιο  π. Νικόλαο Γρύλλη, π. Αναστάσιο Τσουκνιά, π. Κωνσταντίνο Καματερό και τον στρατιωτικό ιερέα π. Σωφρόνιο.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων , ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Θεοδόσιος Τριανταφύλλου,   δωρητές και πλήθος πιστών οι οποίοι βοήθησαν στην αποπεράτωση του ιερού παρεκκλησίου .  Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Εθνομάρτυρα και Ισαποστόλου πατροΚοσμά του Αιτωλού. 

Σε ότι αφορά την ονομασία του Κερμετέ επειδή οι πρώτοι κάτοικοί του ήταν από την αρχαία Κέραμο της μικράς Ασίας, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «δεν κατάλαβα ποτέ γιατί από το Κερμετές προέκυψε το Πλατάνι… και δεν έχω δει και πλατάνι στην περιοχή».

Ο π. Αναστάσιος Γιώτης βαθιά  συγκινημένος, αναφέρθηκε στο τάμα του απ’ όταν ήταν 14 ετών και  στα 12 χρόνια της διακονίας του ως εφημέριος στην περιοχή και τη μεγάλη αγάπη που πήρε από τους ενορίτες. Ο π. Αναστάσιος  σε μικρή ηλικία, πάντα έλεγε.... «όταν μεγαλώσω θα κτίσω ένα ναό του Αγίου Κοσμά , στους συγχωριανούς του  και  του είπαν ότι «απαγορεύεται από τη στιγμή που υπάρχει ναός να κτίσεις και δεύτερο. Ο Θεός όμως τα έφερε έτσι ώστε να γίνω τελικά Ιερέας στην Κω… ‘Όταν με ρωτάνε «από που είσαι», λέω πρώτα από τον Κερμετέ και μετά από τα Γιάννενα…» 

Ο π. Αναστάσιος Γιώτης ευχαρίστησε  ονομαστικά όλους τους εθελοντές και δωρητές με μία εικόνα του Αγίου Κοσμά ως ευλογία.  

Το πρωί, στον ίδιο χώρο, θα ψαλεί Όρθρος και θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Ναθαναήλ.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ