Θεοδόσης Νικηταράς: «Θα προασπίσω τα συμφέροντα του νησιού μου. Αν χρειαστεί, θα βρεθώ μαζί με τους συμπολίτες μου εκεί που πρέπει και όχι στα μετόπισθεν...»
Πολιτική
13/08/2024

Απαντήσεις και διευκρινήσεις , έδωσε σήμερα το μεσημέρι 13 Αυγούστου 2024,  ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, σε  συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ αναφορικά με την  άρνησή του να δεχθεί την μεταφορά των απορριμμάτων από την Κάλυμνο στην Κω και στα όσα έχουν διατυπωθεί στις 14 επιστολές (μαζί με την σημερινή)  από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου. 

Ξεκαθάρισε  ότι ουδέποτε ψήφισε την μεταφορά των σκουπιδιών από την Κάλυμνο στην Κω και ουδέποτε ενημερώθηκε ή ρωτήθηκε για τις προθέσεις του ΦοΔΣΑ και του δήμου Καλυμνίων.

 «Αυτός ο δήμαρχος, αυτή η κοινωνία έχει αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια και δεν δέχονται από από κανέναν, προσβολές που απαξιώνουν τον πολιτικό διάλογο » . 

Επί της ουσίας ο δήμαρχος Κω διευκρίνισε ότι αυτό που ψήφισε και που φάνηκε και από τα έγγραφα που κατέθεσαν -κατά τη συνέντευξη τύπου- η Έπαρχος και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης του Γιώργου Χατζημάρκου, ήταν η μελλοντική κατασκευή εργοστασίων απορριμμάτων σε Κω και Κάλυμνο.  Ο κ. Νικηταράς αναφέρθηκε στο εγκεκριμένο,  Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Νοτίου Αιγαίου, το 2022,  ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη μεταφοράς απορριμμάτων από οπουδήποτε στο ΧΥΤΑ Κω.

Η αρχική πρόβλεψη για δεκαετή κύκλο ζωής αναιρείται από την πραγματικότητα. Αντί για 10 έτη, όπως προβλέπονταν, ήδη ο ΦΟΔΣΑ κάνει λόγο για 6-7 χρόνια αντοχής του 2ου κυττάρου.

Αναφερθείς στο εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου για την Κάλυμνο , τόνισε πως στη σελίδα 115 του ΠΕΣΔΑ,  προβλέπει ως πρώτη επιλογή την δεματοποίηση των σκουπιδιών και όχι την θαλάσσια μεταφορά τους.

Έτσι, σε εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ, αποφασίστηκε από το Δήμο Καλυμνίων η δεματοποίηση και αποθήκευση των απορριμμάτων, ως ενδιάμεση λύση, μέχρι να υλοποιηθεί η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Για αυτό το λόγο, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, σε ανάρτηση  του στις 13.05.2022, μετά από συνάντηση του με τον τότε Δήμαρχο Καλύμνου Δημήτρη Διακομιχάλη, ότι προκρίνεται η δεματοποίηση για το Δήμο Καλυμνίων.

Μετά από αυτό, τον Αύγουστο του 2022, ψηφίστηκε το ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου. Αναφορικά με τη δική του θετική ψήφο στο ΠΕΣΔΑ, αφορούσε  τη δεματοποίηση και αποθήκευση των απορριμμάτων στην Κάλυμνο και όχι την μεταφορά τους , έως και την κατασκευή της μόνιμης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ).

Ο δήμαρχος στην απόφαση για δεματοποίηση και  αποθήκευση των απορριμμάτων  στην Κάλυμνο, ως μεταβατική και μέχρι την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, απόφαση που σχεδιάστηκε από το Δήμο Καλυμνίων, ανακοινώθηκε  από τον Περιφερειάρχη και τον τότε Δήμαρχο Καλύμνου στις 13.05.2022 και  εγκρίθηκε σε ότι αφορά την περιβαλλοντική της υπόσταση στις 01.06.2023, από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και έκτοτε  ουδεμία αλλαγή σε αυτό το σχεδιασμό υπήρξε και πολύ περισσότερο, ουδεμία ενημέρωση  για αλλαγή σχεδίων είχε ο Δήμος Κω από το Δήμο Καλυμνίων ή το ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.

Ο δήμαρχος ζήτησε για άλλη μια φορά  από τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, να συζητήσει θεσμικά με  Κάλυμνο και Κω για να δοθούν λύσεις που να μην επιβαρύνουν την Κω και ταυτόχρονα, να δώσουν διέξοδο στο πρόβλημα της Καλύμνου.

 «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια», τόνισε. Σ’ ότι αφορά τον ΧΥΤΑ της Κω, ανέφερε ότι έχει ένα μόνο κύτταρο με διάρκεια ζωής πέντε χρόνια. «Αν τον επιβαρύνουμε με 10.000 τόνους σκουπίδια ετησίως, χύμα, ο χρόνος ζωής του θα μειωθεί», κατέληξε.

 Ο Δήμαρχος τόνισε ότι σε περίπτωση να προχωρήσει η μεταφορά των απορριμμάτων, θα βρεθεί μαζί με τους συμπολίτες του εκεί που πρέπει και όχι στα μετόπισθεν. 

Ρεπορτάζ