Κλείνουν ξανά τα πρακτορεία ΟΠΑΠ σε όλη την Ελλάδα
Κοινωνικά
06/03/2021

Το ονόμασαν «έξυπνο ακορντεόν», το ονόμασαν «βεντάλια», αλλά στον κόσμο έχει μείνει ως «άνοιξε-κλείσε». Από τα ξημερώματα της Πέμπτης, η χώρα τελεί υπό καθεστώς ακόμα αυστηρότερου λόκνταουν και τα πρακτορεία στις περιοχές που μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν «κίτρινες» κατεβάζουν και αυτά ρολά, για ακόμα μια φορά.

 

Στις 7 Νοεμβρίου το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Ανάπτυξης και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσαν το γενικό κλείσιμο του λιανεμπόριου και η μπάλα πήρε τα καταστήματα του ΟΠΑΠ. Πρακτορεία και ΟΠΑΠ Play  σε όλη τη χώρα έμειναν κλειστά ακόμα και όταν το λιανεμπόριο άνοιγε με click away και click inside. 

Ωσπου τελικά την 1η Φεβρουαρίου, σχεδόν τα μισά καταστήματα ΟΠΑΠ της Ελλάδας επαναλειτούργησαν (εξαιρέθηκαν οι περιοχές με έντονο επιδημιολογικό φορτίο που τότε ήταν η Αττική, η Λέσβος, η Θήβα, η Σπάρτη, η Πάτρα, η Χαλκίδα και η Μύκονος). Μάλιστα, τα πρακτορεία τότε είχαν ζητήσει τη στήριξη της πολιτείας για να μπορέσουν να αντέξουν την κρίση. Ακολουθεί το σχετικό ρεπορτάζ... 

 

Σήμερα ο επιδημιολογικός χάρτης δεν χωρίζεται σε κόκκινες και κίτρινες περιοχές, αλλά σε κόκκινο και βαθύ κόκκινο. Έτσι ακόμα και τα πρακτορεία που είχαν αρχικά ανοίξει κλείνουν μετά από 32 μέρες και για τουλάχιστον δέκα μέρες. Οσο για τα πρακτορεία της Αθήνας και όσων ακόμα περιοχών κρίνονταν από τότε επιδημιολογικά επικίνδυνες, παραμένουν κλειστά για 118η μέρα και ιδιοκτήτες και υπάλληλοι είναι πλέον στα όριά τους. 

Πριν από μερικές βδομάδες, ο Πρόεδρος της Eνωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ Νομού Αττικής, Γιώργος Πουλημάς, είχε στείλει μηνυμα αγωνίας, λέγοντας ότι πλέον τίθεται θέμα βιοπορισμού

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι (θεωρητικά) η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου - έστω και με περιορισμούς) μέσα στις επόμενες βδομάδες, είναι όμως ακόμα αβέβαιο τι θα γίνει με τα πρακτορεία, τα οποία δεν ακολούθησαν τη γενική γραμμή της αγοράς και παρέμειναν κλειστά για περισσότερο διάστημα από τα μαγαζιά.