Μεγάλη Δευτέρα: Ακολουθία Νυμφίου στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου-Αρχαγγέλου Γαβριήλ στο Πλατάνι
Κοινωνικά
18/04/2022

Μεγάλη Δευτέρα σήμερα, μέρα κατά την οποία η χριστιανοσύνη μπαίνει στην Εβδομάδα των Παθών.  Στην Ακολουθία του Νυμφίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Πλατάνι, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγκύρας κκ.Ιερεμίας με τον Ιερό κλήρο.

Το απόγευμα προς βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, όπως και της Κυριακής των Βαΐων,αλλά και της Μεγάλης Τρίτης, ψάλλεται η Ακολουθία του Νυμφίου και ο Όρθρος της επόμενης μέρας και το Μεγάλο Απόδειπνο λίγο νωρίτερα τις πρώτες απογευματινές ώρες, ενώ τα πρωινά γίνεται η προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Τα τροπάρια που ψέλνονται είναι το «Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται» και το «Τὸν Νυμφῶνὰ σου βλέπω». 

Τη  Μεγάλη Δευτέρα κυριαρχούν δύο γεγονότα:

α) Η ζωή του Ιωσήφ του 11ου γιου του Πατριάρχη Ιακώβ, του ονομαζόμενου Παγκάλου, δηλαδή του ωραίου στο σώμα και τη ψυχή. Ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του (που πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο) τον ίδιο τον Χριστό και το  Πάθος Του.

β) Το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός (Ματθ. 21, 18-22): Συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και γενικά την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν άκαρποι από καλά έργα.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ