Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τέλος χρόνου για 300.000 πολίτες
Κοινωνικά
06/02/2022

Από αύριο Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022, παύει να είναι σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους πολίτες δεν προχώρησαν στην τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Περίπου 300.000 πολίτες αναμένεται να επηρεαστούν απ' αυτήν την αλλαγή.

Πρόκειται για τις περιπτώσεις των εμβολιασμένων πολιτών στους οποίους παρήλθε το επτάμηνο μετά την δεύτερη δόση χωρίς να προχωρήσουν στην αναμνηστική ή παρήλθε τρίμηνο από το μονοδοσικό εμβόλιο χωρίς να υπάρξει επαναληπτική δόση. 

Η παύση ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού συνεπάγεται αδυναμία εισόδου σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή θα πρέπει να καλύπτουν πλέον ιδίοις εξόδοις το κόστος των τεστ που απαιτείται για την προσέλευση στην εργασία τους.

Υπενθυμίζεται ότι η μικρή παράταση στη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών είχε δοθεί λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίδα».

Ανακεφαλαιώνοντας, όσοι συμπολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν παρέλθει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, αλλιώς θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Πιστοποιητικό νόσησης

Να επισημανθεί, επίςης, ότι πριν λίγο καιρό άλλαξε ο τρόπος έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης.

Συγκεκριμένα, οι εμβολιασμένοι πολίτες πρέπει να έχουν θετικό rapid test για να εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι χρειάζονται θετικό μοριακό έλεγχο PCR για να προβούν στην ίδια διαδικασία.