A. Xρυσόπουλος προς Περιφερειάρχη: «Μας λέει ο Περιφερειάρχης ( μας;) ότι οι Κώοι πρέπει να ντρεπόμαστε.»
Τοπικά
11/09/2024
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Βιώσιμης Κινητικότητας και Αστικών Συγκοινωνιών του Δήμου Κω Αλέξανδρος Χρυσόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση από το προσωπικό του προφίλ στο Facebook

Μας λέει ο Περιφερειάρχης ( μας;) ότι οι Κώοι πρέπει να ντρεπόμαστε.

Να ντρέπονται δηλαδή οι τότε Κοινοτάρχες και όλοι οι Δήμαρχοι της Κω, πρωτοπόροι στο Αιγαίο μέχρι σήμερα, που 30 χρόνια πριν ξεκίνησαν τις διαδικασίες, για να φτιάξουν και να λειτουργήσουν τον ΧΥΤΑ, που δουλεύει ασταμάτητα εδώ και 15 χρόνια.

Να ντρεπόμαστε που στην Κω διαχειρισθήκαμε , με υγειονομική ταφή, πάνω από μισό εκατομμύριο τόνους απορριμμάτων.

Να ντρεπόμαστε που ως Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωτοπορήσαμε, όταν ακόμα και σήμερα, εν έτει 2024, κάποιοι καίνε τα απορρίμματα σε διπλανά νησιά και μας ανακοινώνουν μάλιστα ορθά κοφτά ότι τώρα θα θάβουμε και τα δικά τους σκουπίδια.

Πρέπει να ντρεπόμαστε, μας λέει, γιατί όταν ο Περιφερειάρχης ( μας;) τον Μάη του 2022 ανακοίνωνε θριαμβευτικά, στη Ρόδο, ότι θα κάνει δεματοποίηση και αποθήκευση των απορριμμάτων στην Κάλυμνο, κατασκευάζοντας και μονάδα επεξεργασίας αλλά και ΧΥΤΥ, δεν έκανε απολύτως τίποτα μέχρι και σήμερα.

Ε ναι. Και για αυτά που αυτός δεν έκανε, εμείς οι Κώοι πρέπει να ντρεπόμαστε. 

Τα λέει όλα αυτά γιατί δεν μπορεί να παραδεχτεί ότι αυτός οδήγησε την Κάλυμνο σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα, να καίει το " ηφαίστειο", στο γειτονικό νησί.

Η αλήθεια είναι ότι το 2020 ανέλαβε ο ΦΟΔΣΑ και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης ως Πρόεδρος του, για αυτό το 2022 ανακοίνωσε στους Καλύμνιους και στον τότε δήμαρχο τους, ότι θα προχωρήσει σε δεματοποίηση και αποθήκευση των απορριμμάτων στο νησί τους, μέχρι την κατασκευή του νέου εργοστασίου. Μάλιστα, το 2023, εξασφάλισε μέσω της περιφέρειας, την περιβαλλοντική έγκριση για αυτό.

 

Έκτοτε τι έκανε; Εξαφανίστηκε. Ούτε δεματοποίηση, ούτε ανακύκλωση, ούτε μονάδα επεξεργασίας, ούτε ΧΥΤΥ, που διατυμπάνιζε. Τίποτα!

Ξύπνησε ένα ωραίο πρωί, καλοκαίρι πλέον του 2024, και ω του θαύματος, ανακαλύπτει την Κω, να στείλει τα σκουπίδια της Καλύμνου.

Πρέπει να ντρεπόμαστε ακόμα, μας λέει, γιατί τολμήσαμε να πούμε ότι δεν μας ρώτησαν, ότι δεν αντέχουμε άλλη επιβάρυνση, αλλά και γιατί ζητήσαμε να υλοποιήσουν επιτέλους στην Κάλυμνο αυτά που σχεδίασαν.

Πρέπει να ντρεπόμαστε ως Κωοι, μας λέει, γιατί όταν πριν έξι μήνες ο Περιφερειάρχης (μας;) και οι σύμβουλοι του ΦΟΔΣΑ επαινούσαν το ΧΥΤΑ της Κω, τι καλό ΧΥΤΑ έχουμε, με περιβαλλοντικές εγκρίσεις κλπ, εμείς ταπεινά θεωρήσαμε αυτονόητο το να έχουμε λειτουργικό και αξιόπιστο ΧΥΤΑ, γιατί πράγματι, έτσι ήταν.

 

Πρέπει, συμπατριώτες μου, να ντρεπόμαστε ως Κώοι, γιατί η φύση το 2016 δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στον ΧΥΤΑ με την κατολίσθηση εδαφών.

Αυτά λέει και μας ζητάει , να ντρεπόμαστε ακόμα πιο πολύ γιατί όχι μόνο αποκαταστάθηκαν σχεδόν όλα, από όλες τις δημοτικές αρχές μέχρι σήμερα, αλλά και γιατί επεκτείναμε το ΧΥΤΑ ενώ πληρώσαμε τις αναγκαίες μελέτες, τις οποίες παραδώσαμε στο ΦΟΔΣΑ, για την πλήρη αποπεράτωση όλων των ζημιών.

Επί της ουσίας όμως λέει, συμπατριώτες μου, ότι πρέπει να ντρεπόμαστε, επειδή είμαστε υπερήφανοι. Γιατί απαιτούμε να μας υπολογίζουν. Γιατί νοιαζόμαστε για τον τόπο μας.

Πιθανόν να αναρωτηθεί όποιος διαβάζει αυτές τις γραμμές, γιατί γράφω "ο Περιφερειάρχης (μας;)" και όχι "ο Περιφερειάρχης μας".

Εκφράζομαι ως νέος άνθρωπος, ως Κώος, ως πολίτης .

Δεν είναι σωστή αυτή η συμπεριφορά , απέναντι σε μια κοινωνία που έδωσε 70% στην παρούσα περιφερειακή αρχή.

Είναι ευθεία και βαθύτατη προσβολή.

Γιατί ο Περιφερειάρχης πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει.

Πρέπει να εμπνέει και όχι να επιτίθεται σε ένα υπερήφανο λαό και στους ανθρώπους του.

Πρέπει να δίνει λύσεις κοινά αποδεκτές και όχι να οδηγεί στο διχασμό δυο κοινωνίες.

Πρέπει να συζητά και όχι να επιβάλλει.

Ας αφουγκρασθεί την κοινωνία, τους πολίτες, και να επιχειρήσει να γίνει ξανά "ο Περιφερειάρχης μας".

Πρέπει να γνωρίζει, ότι αυτή η εντελώς άδικη και τυφλή σύγκρουση με την Κω, δεν οδηγεί πουθενά, παρά σε τραγικό αδιέξοδο.

Οι Κώοι αντέχουμε, αγωνιζόμαστε, είμαστε υπερήφανοι, είμαστε για τα δύσκολα, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στο άδικο.