Σε καθολική αποχή οι δικηγόροι, για τον νέο Δικαστικό Χάρτη
Κοινωνικά
17/09/2024

Σε καθολική αποχή από τα καθήκοντά τους κατήλθαν χθες, σήμερα και αύριο,  οι δικηγόροι αντιδρώντας στο νέο Δικαστικό Χάρτη.

Ο νέος Δικαστικός Χάρτης σημαίνει ουσιαστικά μία αναβάθμιση των δικαστηρίων, κατάργηση των παλιών Ειρηνοδικείων όπου πλέον αναβαθμίζονται  και γίνονται Περιφερειακά Πρωτοδικεία.

Στην κάμερα του Kos tv μίλησε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κω, Μανώλης Χατζηάμαλλος, ο οποίος είναι υπέρ αυτής της κατεύθυνσης μιας και γίνεται αναβάθμιση των δικαστών και των διαδικασιών.

Όπως τονίζει ο κ.Χατζηάμαλλος σε αυτήν τη μετάβαση, είχαν τη διαβεβαίωση ότι θα μπορούσαν να λειτουργούν τα εκεί Περιφερειακά πλέον της Καλύμνου και της Λέρου, με τις καταθέσεις δικογράφων και γενικά να ασκούν τη λειτουργία που μέχρι σήμερα ασκούσαν. Αντ'αυτού, σε έναν προσαρμοστικό νόμο του Δικαστικού Χάρτη, διαπιστώθηκε ότι οι καταθέσεις δικογράφων γίνονται μόνο στα κεντρικά Πρωτοδικεία. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο Λεριός, ο Πάτμιος και ο Καλύμνιος συνάδελφος θα πρέπει να μεταβαίνουν στην Κω, μόνο και μόνο για την κατάθεση ενός δικογράφου.

Αν και είναι ένα πρόσκαιρο μέτρο, μέχρι να συνδεθεί ολόκληρη η χώρα με το σύστημα ΣΟΛΩΝ, όπου η κατάθεση θα γίνεται ηλεκτρονικά από το γραφείο του καθενός, δεν είναι σωστό να ταλαιπωρούνται οι δικηγόροι από τα γύρω νησιά και ουσιαστικά αυτός είναι ο λόγος της αποχής.

Ρεπορτάζ