25 χρόνια Unesco Patmos - Δύο μέρες γεμάτες Πάτμο και Unesco: Για να μην ξεχνάμε!
Δωδεκάνησα
17/09/2024

Με το συμπόσιο "Παρουσία της Unesco στην Πάτμο μέχρι σήμερα και στο μέλλον" και τη 2η συναυλία, ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων 25 ΧΡΟΝΙΑ UNESCO PATMOS, 13-14 Σεπτεμβρίου.

Την πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην φωτογραφική έκθεση «Τα Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco»στην ιστορική Οικία Σταύρακα της Εταιρείας Πατμιακού Πολιτισμού.

H Έκθεση παρουσίαζε τα 18 Ελληνικά Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και επιμελείτο η αρχιτέκτων και εικαστικός Νόρα Όκκα, και παράλληλα παρουσιάζετο μέρος της εικαστικής της έκθεσης Crossroads of Faith, με θέμα τον βυζαντινό σταυρό.

Ξεναγήθηκαν ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, ο Πρέσβης Γεώργιος Κουμουτσάκου (Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην UNESCO), η κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα (Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO) η κα Ελένη Μαΐστρου, Ομ. Καθηγ. ΕΜΠ (εκπρόσωπος Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), και η Δρ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου (αρχαιολόγος) .

Επίσης ξεναγήθηκαν, ο δήμαρχος Πάτμου κ. Νικήτας Τσαμπαλάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Ιάκωβος Κουτλάκης και ο Σπύρος Παπαναστάσιου. Η κυρία Γερουλάνου, πρόεδρος του Πατμιακού πολιτισμού τους καλωσόρισε και τους ανέπτυξε την ιστορία της οικίας Σταύρακα καθώς και την ιστορία του "Πατμιακού πολιτισμού".

Ακολούθησε συζήτηση για την UNESCO και την προσφορά της στα ΜΝΗΜΕΙΑ

Στις 20:30 πραγματοποιήθηκε Συναυλία στο Παλαιό Σχολείο | Χώρα με Μουσική δωματίου από την Ελλάδα, την Ιβηρική Χερσόνησο και τη Λατινική Αμερική. Εκτελέστηκαν Έργα Ν.Σκαλκώτα, Θ.Αντωνίου, A.Piazzola, M.Χατζιδάκη, J.Ibert, H.Villa-Lobos, M.de Falla, F.Obradors

Συντελεστές της συναυλίας, Αγγελική Καθαρίου (μεσόφωνος), Τάνια Σικελιανού (βιολί), Anna Chifu (φλάουτο), Ζαχαρίας Ταρπάγκος (φλάουτο), Μίσλαβ Ρέζιτς (κιθάρα).

Τη δεύτερη μέρα Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το συμπόσιο "Παρουσία της Unesco στην Πάτμο μέχρι σήμερα και στο μέλλον" και η 2η συναυλία, 20:30 στο Πάτμιον Πνευματικό Κέντρο ΣΚΑΛΑ.

Συμμετείχαν ο εκκλησιάρχης π. Θωμάς ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου.

Ο έπαρχος Εμμ. Μουσελής ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίουο ο δήμαρχος κ. Νικήτας Τσαμπαλάκη, η αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Αργυρώ Γιαμαίου , ο Lazare Eloundou Assomo (Διευθυντής Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO) ο βουλευτής κου Μάνου Κόνσολα (Βουλευτή Νοτίου Αιγαίου), ο Πρέσβης Γεώργιος Κουμουτσάκου (Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην UNESCO), η κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα (Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO) η κα Ελένη Μαΐστρου, Ομ. Καθηγ. ΕΜΠ (εκπρόσωπος Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), και η Δρ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου (αρχαιολόγος)

Στο πάνελ ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, ο έπαρχος κ. Εμμ. Μουσελής, ο πρ. δήμαρχος κ Ματθαίος Μελιανός, η κα Ελένη Μαΐστρου, Ομ. Καθηγ. ΕΜΠ (εκπρόσωπος Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), και η Δρ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου (αρχαιολόγος) ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, και η κ.Αικ. Τζιτζικώστα (Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO).

Το κοινό καλωσόρισε η πρόεδρος του ΠΑΤΜΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κ.Νάντα Γερουλάνου. Χαιρετισμό και σκέψεις για τα 25 ΧΡΟΝΙΑ UNESCO PATMOS, απηύθυναν ο εκπρόσωπος της Μονής, ο δήμαρχος και η αντιδήμαρχος πολιτισμού .

O βουλευτής κ. Μάνος Κόνσολας τόνισε ότι με την ένταξη της Πάτμου στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το νησί απέκτησε μια διακριτή, μια αυτόνομη ταυτότητα, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι πάνω σε αυτή την ταυτότητα πρέπει να σχεδιάσει και να χτίσει τα επόμενα βήματά του σε ό, τι σχετίζεται με την οικονομική, πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη.

Έκανε δε λόγο για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου και σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού που θα περιλαμβάνει

- Τη σύνδεση του Θρησκευτικού Τουρισμού με τα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία που συνοδεύουν τη διαδρομή της Ορθοδοξίας.

- Την ψηφιακή χαρτογράφηση και αποτύπωση όλων των Μνημείων και οπωσδήποτε με τη συνδρομή της πολιτείας.

Συντονιστής ο μηχανικός Σπύρος Παπαναστασίου.

Μετά το συμπόσιο ακολούθησε Συναυλία

Έργα J. S. Bach, Γ. Κωνσταντινίδη, Θ. Σπάθη, S.Rachmaninoff, J. Brahms, G. Bizet, K. Weil, F. Doppler.
Συμμετέχουν: Αγγελική Καθαρίου (μεσόφωνος), Τάνια Σικελιανού (βιολί), Anna Chifu (φλάουτο), Ζαχαρίας Ταρπάγκος (φλάουτο), Απόστολος Παληός (πιάνο).

Nα σημειώσουμε ότι την οργάνωση του διημέρου είχε ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΑΜΚΕ και η πρόεδρος του Πατμιακού πολιτισμού που έχει έδρα την ΟΙΚΙΑ ΣΤΑΥΡΑΚΑ.

Της Σμαράγδας Μουλιάτη Φωτό: Σμαράγδα Μουλιάτη - Νίκος Μελιανός

Πηγή: patmostimes.gr