Με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο Πανηγυρικός Εσπερινός κι η λιτανεία της εικόνας του Αγίου Παύλου Κω
Τοπικά
28/06/2024

Με τη δέουσα  επισημότητα και μεγαλοπρέπεια, εψάλη ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου των Εθνών, Παύλου, στην πόλη της Κω, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ. 

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο γενικός Αρχιερατικός Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Διακοπαναγιώτης και οι Ιερείς της πόλεως Κω: ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Χάσικος, ο π. Κωνσταντίνος Καματερός, ο π. Αναστάσιος Τσουκνιάς, ο. π. Αναστάσιος Γιώτης, π. Βαγιανός-Ιωάννης Κώστογλου και ο Ιερατικός Προϊστάμενος του ΙΝ, π. Περικλής Κιάρης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο εορτάζων Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Παύλος Ανδρικόπουλος,ο Αστυνομικός διευθυντής Μανώλης Καζαμίας, ο διοικητής του ΝΑΣ Γιώργος.Σταματόγιαννης, ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής Ηλίας Σιφακης, οι αντιδήμαρχοι Σταμάτης Καμπουράκης, Παναγιώτης Χατζηχριστοφης,Κατερίνα Χατζηθωμα, ο πρ. Δήμαρχος και Άρχων του Πατριαρχείου Θεοδόσης Βαρκας, ο δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Πης, η δημοτική σύμβουλος Ειρήνη Χατζηχριστοφη, ο πρώην Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, στρατηγός ε.α.Στέλιος Σεργεντάνης , ο Νίκος Πουλιού, ο Γιάννης Φραγκούλης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιών Πολεμιστών Κω Ματθαίος Καζαμιας και πολλοί προσκυνητές.

Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό τους Πρωτοψάλτες Γιώργο Σακέλλη και Γιάννη Πεταλά, Νίκος Ματσούκας, Νίκος Παπαθωμάς, Γιώργος Σανιδάς, Κώστας Αυγουλάς, Μιχάλης Ζώης και Γιάννης Κιαρης.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε «στα βήματά του Αποστόλου Παύλου στην Κω», όπου ήρθε προερχόμενος από Μίλητο (εικάζεται ότι πρέπει να έφτασε περίπου στις 10 το πρωί στην ακτή του Σκανδαρίου όπου υπήρχε παλαιοχριστιανικός Ναός στο όνομά του, τα ερείπια του οποίου σώζονται δίπλα στον Άι Γιώργη τον Πετρουμιανό) και στη συνέχεια στη μεγάλη συναγωγή των περίπου 20χιλ. πιστών Ιουδαίων που είχε τότε η Κως των περίπου 160χιλ. κατοίκων συνολικά, για να κηρύξει τον Χριστιανισμό, έπειτα στο Ζηπάρι, βαφτίζοντας στα εκεί δύο ποτάμια (πριν το Ζηπάρι και προς τον Λινοπότη), αλλά και στην Εβραϊκή κοινότητα της Καρδάμαινας πριν συνεχίσει το ταξίδι του για Ρόδο (Λίνδο) και έπειτα προς Ιεροσόλυμα για την εορτή της Πεντηκοστής.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ