Ν. Ανδρουλάκης: Εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ 6 Οκτωβρίου - Δεύτερος γύρος 13 Οκτωβρίου
Πολιτική
30/06/2024

Tης Νίκης Ζορμπά

Υπό τις επευφημίες μελών της ΚΕ "Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό", ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε από το βήμα τις Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 6 Οκτωβρίου και β' γύρος στις 13. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι οι υποψηφιότητες και oi πολιτικές θέσεις των υποψηφίων θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής τρεις εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των εκλογών.

Μίλησε για debate μεταξύ των υποψηφίων και "αυτονόητα" όπως δήλωσε θα διεκδικήσει εκ νέου ο ίδιος την ανανέωση της εντολής του από τη βάση της παράταξης. 

 

O Νίκος Ανδρουλάκης, αφήνοντας αιχμές, δήλωσε κατηγορηματικά και σε υψηλή ένταση: Από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά παρέλαβα κόμμα που το μεγάλωσα και δεν θα επιτρέψω να γίνει συνιστώσα στα χέρια κανενός.

 

Νωρίτερα, είχε αφήσει υπαινιγμούς για παρασκηνιακές συμφωνίες και πασαρέλα φιλοδοξιών.

 

"Άρχισε από την Κυριακή των ευρωεκλογών ένα δημόσιο χαρακίρι. Δεν μπορεί να σύρεται το ΠΑΣΟΚ. Έχω ευθύνη ως πρόεδρος να κλείσω αυτή τη συζήτηση το συντομότερο δυνατό. Είπα από την αρχή ότι δεν θα γίνω ποτέ όμηρος κανενός- εντός ή εκτός ΠΑΣΟΚ", ανέφερε ηχηρά.

 

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, έστειλε ενωτικό μήνυμα: 

 

"Αντίπαλοί μας δεν υπάρχουν σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Η ενότητά μας έχει σφυρηλατηθεί σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Ανάμεσά μας υπάρχει μόνο ένας κοινός στόχος: Να δικαιώσουμε τις ελπίδες του λαού για ακόμη καλύτερες ημέρες. Μαζί πετύχαμε πολλά και μπορούμε πολλά περισσότερα."

 

Ν. Ανδρουλάκης: Εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ 6 Οκτωβρίου - Δεύτερος γύρος 13 Οκτωβρίου

 

Ε.Ε

 

Έχουμε ένα νέο τοπίο. Το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων υποχώρησαν σημαντικά. Η γεωπολιτική, οικονομική ανασφάλεια κάνουν τους πολίτες να φοβούνται. Είναι καθήκον της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας να αλλάξει ρότα στην ΕΕ. 

 

Η παρουσία του Κόστα είναι εχέγγυο. 

 

ΠΑΣΟΚ- Αποτίμηση

 

Στις 12.12.21 με τιμήσατε εκλέγοντάς με πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ ώστε να κάνω πράξη την ενότητα την ανανέωση και την πολιτική αυτονομία. Κανείς δεν προδίκαζε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συνθλιβόταν μεταξύ ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ηγηθεί του προοδευτικού κόσμου της χώρας και είμαστε πιο κοντά από ποτέ. Απέδειξα στην πράξη αυτό που δήλωσα ότι μεταξύ μας δεν υπάρχει νικητής και ηττημένος. 

 

Στην πράξη, σε κάποιους φάνηκε ότι δεν άρεσε. 

 

Με μεγάλη προσπάθεια αυξήσαμε την επιρροή μας και καταφέραμε να αποτελεί μακρινό παρελθόν το υποτιμητικό δίλημμα "Με ποιον θα πάτε". Τώρα το δίλημμα είναι "πότε και πώς θα κυβερνήσετε". 

 

Δεν είχαμε τους ίδιους πόρους με τους πολιτικούς μας αντιπάλους στις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις του τελευταίου χρόνου. Αυξήσαμε τη δύναμή μας κατά 65% στις ευρωπαϊκές εκλογές. 

 

Εμείς είμαστε οπαδοί της συναίνεσης κι όχι της διχόνοιας.  

 

Δεν καταφέραμε να γίνουμε η φωνή των φτωχότερων Ελλήνων. Αυτή είναι η μεγαλύτερη κριτική που πρέπει να κάνουμε

 

Εσωστρέφεια

 

Δεν πετύχαμε όλους μας τους στόχους. Θα έπρεπε να έχουμε επιτύχει περισσότερα. Αν μείνουμε ενωμένοι, τα πολύ περισσότερα θα έρθουν. 

 

Αναδειχθήκαμε δεύτερο κόμμα σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Η διαφορά μας με τη Ν.Δ έχει μειωθεί στο μισό. Με τον ΣΥΡΙΖΑ η διαφορά είναι μόλις δύο μονάδες. Δεν είναι δίκαιο να λέτε στον κόσμο της παράταξης ότι αυτό είναι καταστροφή.  

 

Τα 2,5 αυτά χρόνια κάναμε μόνο βήματα μπροστά και κανένα πίσω. Αν δεν βυθιστούμε σε δίνη εσωστρέφειας είμαι βέβαιος ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρωταγωνιστής.

 

Αιχμές

 

Έκανα λάθη και αναλαμβάνω την ευθύνη. Σε πολλά ζητήματα εμφανιστήκαμε με διγλωσσία. Τραβήξαμε τα φώτα της δημοσιότητας για διαφωνίες. 

 

Με στεναχωρεί η εμμονή να θέλουν να μετατρέψουν κάποιοι σε πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών την αναγκαία αποτίμηση; Φύγε εσύ να έρθω εγώ γιατί θα το κάνω καλύτερα. Χωρίς να υπάρχει τους προηγούμενους μήνες ένα άλλο σχέδιο.

 

Θεωρείται σωστό ένα Μέσο που έριξε μαύρο στο ΠΑΣΟΚ τους προηγούμενους μήνες, να γίνεται σήμερα το βασικό όχημα εσωκομματικής αντιπολίτευσης; Αυτό δεν είναι ηθικό.

capital.gr