Ξεκινούν την Πέμπτη «Οι Διάλογοι της Νισύρου», με κεντρικό ομιλητή τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Δωδεκάνησα
02/07/2024

Ξεκινούν την Πέμπτη «Οι Διάλογοι της Νισύρου», με κεντρικό ομιλητή τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Διεξάγονται στη Νίσυρο 4-7 Ιουλίου. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των ακριτικών νησιών στη γεωπολιτική και στη βιώσιμη ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου • Προσκεκλημένοι και ομιλητές από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την περιοχή της Ανατ. Μεσογείου

2 Ιουλίου, 2024 , 7:00 μμ

Από την άκρη του νοτιοανατολικού Αιγαίου, η Νίσυρος – η γενέτειρα των «Διαλόγων της Νισύρου» – γίνεται το επίκεντρο του Διαλόγου για τις αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την ενεργειακή ασφάλεια, τη βιωσιμότητα της νησιωτικότητας βάσει των εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και των προκλήσεων της σύγχρονης εποχής.

Στους «Διαλόγους της Νισύρου 2024» που ξεκινάνε την προσεχή Πέμπτη 4 Ιουλίου, συμμετέχουν διακεκριμένοι ομιλητές, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και όλων των δημοκρατικών κομμάτων της χώρας, ακαδημαϊκοί, πρώην διπλωμάτες από Ελλάδα και εξωτερικό, επιχειρηματίες και ανώτατα στελέχη υψηλού κύρους, καθώς και έγκριτοι δημοσιογράφοι ως συντονιστές με πολυετή παρουσία σε πανελλαδικά και ξένα Μέσα, που θα εξετάσουν και θα αναδείξουν τα ουσιαστικά ζητήματα, τους προβληματισμούς, αλλά και τις προτεινόμενες λύσεις για τη βιωσιμότητα των μικρών νησιών μέσα σ’ ένα περιβάλλον το οποίο συνεχώς μεταβάλλεται λόγω των προκλήσεων.

Οι «Διάλογοι της Νισύρου 2024» τελούν υπό την Αιγίδα της A.E. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υπό την Αιγίδα της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητας Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και έχουν καθιερωθεί ως ένα μεγάλης σημασίας γεγονός, το οποίο τροφοδοτεί σταθερά το δημόσιο διάλογο για ζητήματα Γεωπολιτικής της Ανατολικής Μεσογείου, Ενέργειας και Ασφάλειας, Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής, Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Βιώσιμης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Νησιωτικότητας.

 

Με βάση το πρόγραμμα, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στους ομιλητές μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η υφυπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, εθνικός εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή, ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Γιάννης Μανιάτης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, ο Γ.Γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, ο Πρύτανης στο ΕΜΠ Ιωάννης Χατζηγεωργίου, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Διονύσης Τεμπονέρας κλπ.

Γενική συντονίστρια των «Διαλόγων» θα είναι η δημοσιογράφος Αλεξία Τασούλη, ενώ συντονιστές θα είναι και οι δημοσιογράφοι Μαρία Σαράφογλου, Αθανάσιος Έλλις και Φάνης Παπαθανασίου.

 

Σε αυτή την εποχή, που χαρακτηρίζεται από νέες, ποικίλες προκλήσεις και σε μία περιοχή που αποτελεί διαχρονικά κόμβο ιστορικών δρόμων, οι «Διάλογοι της Νισύρου – Bridging the East Med» προωθούν τον «Διάλογο» για τη φυσική, ενεργειακή και πολιτιστική βιωσιμότητα της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Τα τελευταία χρόνια οι «Διάλογοι της Νισύρου» έχουν αναδειχθεί σε ένα μεγάλης σημασίας γεγονός, το οποίο προσελκύει κάθε χρόνο υψηλούς προσκεκλημένους και ομιλητές από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την περιοχή της Ανατ. Μεσογείου

Το «Ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος – Αειφορία της Νισύρου» ΑΜΚΕ, επιδιώκει μέσω στρατηγικών συνεργασιών να αναδεικνύει και να προστατεύει τα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά των απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας, νησιωτικών και ορεινών, οι οποίες «καλούνται να επιβιώσουν» σε μία εποχή που οι συνθήκες μεταβάλλονται με συνεχείς αλληλουχίες κρίσεων.

 

Συμπράττοντας με εγνωσμένους φορείς από τους χώρους της Επιστήμης, της Εκπαίδευσης και της Κοινωνίας των Πολιτών, το «Ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος – Αειφορία της Νισύρου» σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις που έχουν ως στόχο την προώθηση βιώσιμων προτάσεων και λύσεων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της τοπικής ανάπτυξης με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας και της ορεινότητας, σε διασύνδεση πάντα με την ευημερία των κατοίκων.

 

Πηγή:www.dimokratiki.gr