ΣΥΡΙΖΑ Νομαρχιακή ΒΣΔ: Πρόκληση η κατάργηση των σχολικών επιτροπών
Πολιτική
30/06/2024

Χθες, Σάββατο 29 Ιουνίου 2024 ήταν το κύκνειο άσμα των Σχολικών Επιτροπών.

Με τον νόμο 5063/2023 που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης με ΦΕΚ 163/Α/6-10-2023 καταργούνται οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις και Οργανισμοί των Δήμων αλλά και τα Νομικά τους Πρόσωπα, δηλαδή οι Σχολικές Επιτροπές.

Χθες 29 Ιουνίου 2024 καταργήθηκαν 600 Σχολικές Επιτροπές στην Ελλάδα με απόφαση της κυβέρνησης. Την Παρασκευή, 28-6-2024 ήταν η τελευταία μέρα διαχείρισης από τους/τις Προέδρους αυτών των νομικών προσώπων.

Αλήθεια έχουμε κατανοήσει την καταστροφική αυτή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης όλοι όσοι εμπλέκονται στην εκπαίδευση, δηλαδή Τοπική Αυτοδιοίκηση, Στελέχη Εκπαίδευσης, Διευθυντές Σχολείων, Εκπαιδευτικοί , συνδικαλιστικά όργανα και Γονείς;

Οι Σχολικές Επιτροπές αποτέλεσαν εργαλεία για την ενίσχυση του Δημόσιου Σχολείου με την πρόσθετη επιχορήγηση των Δήμων. Τώρα αυτό ακυρώνεται με αποτέλεσμα τα Σχολεία να λειτουργούν με τα ψίχουλα που θα δίνει η κυβέρνηση.

Αλήθεια θα λειτουργούν;

Πού μεταφέρονται άραγε οι αρμοδιότητες των Σχολικών Επιτροπών;

Είναι σαφές εδώ:

«Άρθρο 25 Μεταφορά αρμοδιοτήτων Σχολικών Επιτροπών, σύσταση πάγιας προκαταβολής στους διευθυντές των σχολικών μονάδων

1. Από την 30η.6.2024 τα ν.π.δ.δ. «Σχολικές Επιτροπές» της παρ. 2 του άρθρου 103 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) παύουν να λειτουργούν αυτοδικαίως και οι αρμοδιότητές τους ασκούνται από τον οικείο δήμο.

2. Το άρθρο 24 εφαρμόζεται αναλόγως και για τις σχολικές επιτροπές.

3. Με απόφαση της δημοτικής επιτροπής συνιστάται παγία προκαταβολή, με υπόλογο διαχειριστή τον διευθυντή, ή τον εκτελούντα χρέη διευθυντή ή τους αναπληρωτές αυτών.

4. Από τις 30.6.2024 οι αρμοδιότητες της δημοτικής επιτροπής παιδείας του άρθρου 50 του ν. 1566/1985 (Α’ 167) ασκούνται από το δημοτικό συμβούλιο ή από επιτροπή της παρ. 1 του άρθρου 27 του παρόντος, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.»

Όπως καταλαβαίνετε, η κυβέρνηση αποποιείται την ευθύνη μεταφέροντας αρμοδιότητες στους χρεωμένους ή στους φτωχούς Δήμους χωρίς τους απαιτούμενους πόρους. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι που μέχρι τώρα δίνονταν στα Σχολεία μέσω των Δήμων δεν μπορούσαν να καλύψουν ούτε τα μισά λειτουργικά έξοδα των δομών της δημόσιας εκπαίδευσης.

Έτσι το μπαλάκι από την κυβέρνηση θα πηγαίνει στον Δήμο και ο Δήμος θα το ρίχνει στον Διευθυντή του Σχολείου, ο οποίος θα διαχειρίζεται ψίχουλα με τη λεγόμενη πάγια εντολή.

Εδώ γελάμε και κλαίμε μαζί.

Ποιοι συμμετείχαν στη Σχολική Επιτροπή; 

Διευθυντές, γονείς, μαθητές, λαϊκά μέλη και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Αυτό μήπως ενοχλεί την κυβέρνηση;

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση ενοχλείται και θέλει να εξαλείψει κάθε περίπτωση διαφορετικής φωνής μέσα σε αυτές τις σχολικές επιτροπές. Είναι φιλοσοφία της κυβέρνησης αυτό.

Μας στενοχωρεί όμως η βουβαμάρα και η απάθεια. Τον χειμώνα όμως που τα σχολεία δεν θα μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο, πολλοί θα ψάχνουν να βρουν ένοχο.

Πρόταση: Τα Δημοτικά Συμβούλια να προβούν σε ψήφισμα διαμαρτυρίας και να ζητούν την επαναλειτουργία των Σχολικών <επιτροπών

Για το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας 

Της Ν.Ε Β. Δωδ/σου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Δημήτριος Χασαπλαδάκης