Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, εντάχθηκε ο χορός «Μηχανικός» της Καλύμνου
Πολιτισμός
09/08/2024

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, εντάχθηκε ο χορός «Μηχανικός» της Καλύμνου.

Η Αντιπρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων του γειτονικού μας νησιού, κ. Στέλλα Κουτρουμάνη, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Kos tv, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα αυτής της ένταξης, η οποία είναι το επισφράγισμα των προσπαθειών πολλών ανθρώπων που αγαπούν την παράδοση, ενώ έκανε ειδική μνεία στον αείμνηστο καθηγητή Φυσικής Αγωγής Θεόφιλο Κλωνάρη, μέλος σφουγγαράδικης οικογένειας,ο οποίος εμπνεύστηκε και μετουσίωσε αυτή τη σωματική ανημπόρια και βασιζόμενος σε προϋπάρχοντα χορευτικά μοτίβα, μιμούμενος τις κινήσεις των «χτυπημένων μηχανικών» έδωσε την τελική μορφή που ονομάστηκε «ο χορός του μηχανικού».

Για το αποτέλεσμα αυτό εργάστηκαν:
1) Η κ. Κασσάρα – Τρικοίλη Καλλιόπη, Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Παράρτημα Καλύμνου.
2) Οι κυρίες – μέλη του Δ.Σ. με αλφαβητική σειρά: Βεργή Αγγελική, Γκοβάτσου Ειρήνη, Ζαΐρη Κωνσταντίνα, Κορφιά Καλλιόπη, Κουτρουμάνη Στέλλα, Μιχαήλου Μαρία, Μούγκρου – Χατζηδάκη Ειρήνη, Πολιά Σταυρούλα, Ρεΐση – Γλυνάτση Νίκη, Σαμίου Νομική, Σιδερή – Μούγκρου Μαξεντία, Στάλα Σεβαστή, Τσαγκάρη Νομική, Τσαμπουνάρη Παρασκευή.
3) Η κυρία Μαύρου Καλλιόπη, Επίτιμη Πρόεδρος του Λ.Ε.Κ.
4) Τα μέλη του Λ.Ε.Κ. κ. Βάλλα – Σταυροπούλου Ελένη και κ. Κουτούζη Καλλιόπη.
5) Για την παραχώρηση προς το Λ.Ε.Κ. του αρχείου του αείμνηστου Θεόφιλου Κλωνάρη, η οικογένειά του Κατερίνα, Παντελής και Άννα Κλωνάρη.

Ρεπορτάζ