Ύπατη Αρμοστεία: Καθώς η κρίση βαθαίνει στον Λίβανο, όλο και περισσότεροι διαφεύγουν προς τη Συρία και αλλού για να γλιτώσουν από τις βόμβες
Κοινωνικά
04/10/2024

Περίληψη των δηλώσεων της Εκπροσώπου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Rula Amin κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης προς τον Τύπο στο Palais des Nations στη Γενεύη

Γενεύη – Οι εντεινόμενες αεροπορικές επιδρομές έχουν αναγκάσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον Λίβανο σε αναζήτηση ασφάλειας.

Μέχρι σήμερα, ο εκτοπισμός είναι κυρίως εσωτερικός - με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης να κάνουν λόγο για 1 εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν διαφύγει σε άλλα μέρη μέσα στον Λίβανο. Περισσότεροι από 185.000 άνθρωποι - κυρίως Σύροι και Λιβανέζοι - έχουν καταφύγει στη Συρία, σύμφωνα με τη Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνο. Οι ισραηλινές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, που έπληξαν τον δρόμο στην ουδέτερη ζώνη του βασικού συνοριακού περάσματος Masnaa, είχαν σαν αποτέλεσμα να σταματήσει η κυκλοφορία, κλείνοντας ουσιαστικά τη διαδρομή αυτή για τα οχήματα. Κάποιοι που ήταν αποφασισμένοι να διαφύγουν διέσχισαν το πέρασμα με τα πόδια.
 
Καθώς όλο και περισσότεροι εκτοπίζονται καθημερινά, τα 892 αυτοσχέδια καταφύγια που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στον Λίβανο έχουν σχεδόν φτάσει σε πλήρη χωρητικότητα. Στους δρόμους της Βηρυτού, ακόμη και σε χαρακτηριστικά σημεία της πόλης όπως η Corniche, εκατοντάδες εγκλωβισμένοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά κοιμούνται στο ύπαιθρο. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συνεργάζεται με ανθρωπιστικούς εταίρους και τις λιβανέζικες αρχές για να βρεθεί επειγόντως ασφαλής στέγαση για όσους δεν έχουν καταλύματα.
 
Η ανταπόκριση της Ύπατης Αρμοστείας συνεχίζει να εστιάζει σε όλες τις πληγείσες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των Λιβανέζων και των προσφύγων. Μέχρι στιγμής, η Ύπατη Αρμοστεία έχει διανείμει περισσότερα από 223.000 είδη πρώτης ανάγκης, ενώ περισσότερα από 73.000 άτομα έχουν λάβει χρηματική βοήθεια πολλαπλών σκοπών. Η Ύπατη Αρμοστεία συνεχίζει να επισκευάζει ή να υποστηρίζει συλλογικά καταφύγια, ενώ δίνει βοήθεια σε 42 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα.
 
Καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται, η Ύπατη Αρμοστεία ενισχύει τις προμήθειες σε βασικά είδη για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες και να προετοιμαστεί για περαιτέρω κλιμάκωση. Ωστόσο, η ρευστή κατάσταση ασφαλείας και οι συνεχιζόμενες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές καθυστερούν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως μια αεροδιακομιδή με ιατρικά κιτ πρώτων βοηθειών που επιτρέπουν στα νοσοκομεία να πραγματοποιούν σωτήριες χειρουργικές επεμβάσεις. Ένα φορτίο από το Αμμάν με περισσότερες από 20.000 θερμικές κουβέρτες καθυστέρησε επίσης.
 
Οι αφίξεις ανθρώπων που διαφεύγουν προς τη Συρία συνεχίζονται. Οι συριακές αρχές έχουν κρατήσει τα σύνορα ανοιχτά για την είσοδο ανθρώπων από τον Λίβανο. Η Ύπατη Αρμοστεία βρίσκεται στα τέσσερα κύρια επίσημα σημεία διέλευσης των συριακών συνόρων μαζί με τη Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνο, άλλους εταίρους του ΟΗΕ και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για να παρέχει στήριξη σε όσους περνούν. Το Jdaidet Yabous/ Masnaa στην Αγροτική Δαμασκό παραμένει το κύριο σημείο εισόδου. Όσοι φτάνουν είναι κυρίως Σύροι και Λιβανέζοι, αν και διέρχονται επίσης Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, Ιρακινοί (1.450) και άλλοι. Η Ύπατη Αρμοστεία βοηθάει τους νεοαφιχθέντες προσφέροντας νερό, τρόφιμα, κουβέρτες και νομική βοήθεια σε θέματα όπως τα έγγραφα. Οι ομάδες μας που ειδικεύονται σε θέματα προστασίας βρίσκονται επίσης σε αυτά τα περάσματα για να παρέχουν στήριξη.

Περίπου το 60 τοις εκατό των νεοαφιχθέντων είναι παιδιά και έφηβοι. Ορισμένα από τα παιδιά φτάνουν μόνα τους, χωρίς μέλη της οικογένειάς τους. 

Καθώς φεύγουν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς, οι οικογένειες φτάνουν πολύ κουρασμένες ψυχικά, ενώ κάποιοι χρειάζονται επείγουσα ιατρική περίθαλψη. Η πλειονότητα όσων φτάνουν κατευθύνονται στις πόλεις και τα χωριά καταγωγής τους για να συναντήσουν συγγενείς. Ορισμένοι χρειάζονται στέγαση. Τα κέντρα φιλοξενίας στην Αγροτική Δαμασκό, την Ταρτούς, τη Λατάκεια, τη Χομς και τη Χάμα φιλοξενούν τώρα Σύρους και Λιβανέζους που έχουν διαφύγει.

 

Η Ύπατη Αρμοστεία στηρίζει τα κέντρα αυτά με βασικά είδη πρώτης ανάγκης και επισκευές, ώστε να γίνουν οι συνθήκες πιο αξιοπρεπείς για την υποδοχή των εκτοπισμένων.

 

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει επίσης διανείμει 180.000 διατροφικά είδη και 120.000 είδη πρώτης ανάγκης στους νεοαφιχθέντες στη Συρία. 

 

Ακόμα, η Ύπατη Αρμοστεία και η Ερυθρά Ημισέληνος συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις αρχές στη μεταφορά χιλιάδων ανθρώπων από τους πλέουν ευάλωτους από τα σύνορα προς τους τελικούς προορισμούς τους.

 

Όμως ο πόνος όσων περνούν τα σύνορα δεν τελειώνει εκεί. Μετά από 13 χρόνια κρίσης, πολλοί επιστρέφουν σε κατεστραμμένα σπίτια, διαλυμένες υποδομές και παραλυμένες βασικές υπηρεσίες. Έχουν φτάσει χωρίς πόρους για τις βασικές τους ανάγκες. Στο εσωτερικό της Συρίας, εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότεροι από 7,2 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι και η χώρα διέρχεται μια βαθιά οικονομική κρίση.

 

Η Ύπατη Αρμοστεία επεκτείνει την ανταπόκρισή της μέσα από τα υφιστάμενα ανθρωπιστικά της προγράμματα που επικεντρώνονται γύρω από τα 110 και πλέον κοινοτικά κέντρα για την υποστήριξη των νεοαφιχθέντων μαζί με άλλους ευάλωτους πληθυσμούς της χώρας. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότεροι πόροι.

 

Με τον ερχομό του χειμώνα, ανησυχούμε πως οι συνθήκες για όσους πλήττονται από την κλιμακούμενη σύγκρουση στον Λίβανο θα επιδεινωθούν. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει ήδη ξεκινήσει να διαθέτει βασικά είδη βοήθειας για τον χειμώνα για τις οικογένειες που έφτασαν πρόσφατα. 

 

Ορισμένοι από τους εκτοπισμένους διαφεύγουν τώρα από τον Λίβανο προς το Ιράκ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν φτάσει από τις 24 Σεπτεμβρίου, έχοντας διαφύγει μέσω της Συρίας και του περάσματος στο Al-Qaim ή φτάνοντας με αεροπλάνο στη Βαγδάτη ή τη Νατζάφ.

 

Το Ιράκ αφήνει τους Λιβανέζους να εισέρχονται χωρίς θεώρηση εισόδου, ενώ επιτρέπεται η είσοδος ακόμη και σε όσους δεν έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα. Οι Λιβανέζοι που φτάνουν συμπεριλαμβάνονται στις εθνικές υπηρεσίες, όπως είναι η εκπαίδευση και η υγεία. 

 

Οι ανθρωπιστικές δράσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υποχρηματοδοτούνται κατά πολύ τόσο στον Λίβανο όσο και στη Συρία. Η διυπηρεσιακή έκτακτη έκκληση χρηματοδότησης για τον Λίβανο δημοσιεύτηκε την 1η Οκτωβρίου στη Βηρυτό. Η έκκληση αποσκοπεί στη συγκέντρωση 425,7 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή σωτήριας βοήθειας σε περισσότερο από 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Το μερίδιο της Ύπατης Αρμοστείας σε αυτή την έκκληση εκτιμάται σε 111 εκατομμύρια δολάρια για ένα διάστημα τριών μηνών. Στη Συρία η έκκλησή μας για χρηματοδότηση ύψους 460 εκατομμυρίων δολαρίων έχει καλυφθεί σε ποσοστό 27 τοις εκατό.