Δεν έμειναν ικανοποιημένοι οι συνταξιούχοι από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την 88η Δ.Ε.Θ.
Κοινωνικά
17/09/2024

Αναφορικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης από την 88η Δ.Ε.Θ. αλλά και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι μίλησε στο KosTv ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Κω κ. Πέτρος Γιώτης. Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ανέφερε πως για άλλη μια φορά δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις των συνταξιούχων και πως οι αυξήσεις του 2,2% είναι σαν να τους εξαπατούν, θέλοντας να τους εμφανίσουν ευνοημένους από την πολιτική των παροχών της κυβέρνησης.

Ανέφερε πως μερίδα των Μ.Μ.Ε. και του τύπου προσπαθούν να σπείρουν αυταπάτες για να παρουσιάσουν ως ευρωστία όλα αυτά τα μέτρα, χαρακτηρίζοντας πως αυτές οι αυξήσεις είναι ψίχουλα. Για τις επικουρικές συντάξεις υπάρχεί απόφαση του ΣτΕ την οποία αγνοεί η κυβέρνηση λέγοντας πως περιμένουν να υπάρξει μέσα στο μήνα σχετική ανακοίνωση, απαιτώντας από την κυβέρνηση να δώσει τα αναδρομικά του 11μηνου σε όλους του συνταξιούχους ανεξαιρέτως αν έχουν κάνει αίτηση ή προσφυγή στα δικαστήρια.

Τόνισε πως δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη για την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων, αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Για τις συντάξεις χηρείας είπε πως συζητείται στο μίνι ασφαλιστικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση για μείωσή τους στο 50% από το 70% που είναι σήμερα, λέγοντα πως οι ίδιοι δε θα το δεχθούν ζητώντας την απόδοση πλήρως της σύνταξης θανόντος.

Εξήγησε πως ως έναν μεγάλο βαθμό έχουν λυθεί τα γραφειοκρατικά ζητήματα ειδικά σ' αυτούς που έχουν να λαμβάνουν σύνταξη από ένα ταμείο. Ενώ για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν από 2 ή 3 ταμεία εκεί παρόλο που δίνεται μία μικρή προκαταβολή στις συντάξεις τους, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην καταβολή τους. Σε συντονισμό με την συντονιστική επιτροπή αγώνα (Σ.Ε.Α.) της ομοσπονδίας -στην οποία συμμετέχουν πάρα πολλά ταμεία είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα- έχουν υποβάλλει υπόμνημα στο Υπουργείο με τα αιτήματά τους συνολικά, κάνοντας και παρεμβάσεις στον ίδιο τον Υπουργό προσπαθώντας να ασκήσουν πίεση για να επιλυθούν τα προβλήματά τους.

Όσον αφορά την επικείμενη κινητοποίηση στις 18 Σεπτεμβρίου έξω από το νοσοκομείο, ανέφερε πως ως Σωματείο Συνταξιούχων ενώνουν τη φωνή τους μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους του νησιού διατρανώνοντας για άλλη μία φορά την διαμαρυρία και αγανάκτησή τους για την υποστελέχωση και υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας, ζητώντας άμεσες προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στελέχωση του ΕΚΑΒ Κω. Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα προς τους συνταξιούχους και τον Κωακό λαό να συμμετέχει μαζικά στο συλλαλητήριο για να "ανεβάσουν" την πίεση προς τους κυβερνώντες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όλοι έχουν "παρελάσει"¨απ' το νησί...όλοι τάζουν, όλοι υπόσχονται προεκλογικά και φως δε βλέπουμε».

Ρεπορτάζ