Φράνσις Τσιούτσιου: Μία Κώα στο Forbes!
Κοινωνικά
05/07/2024

Drops Smart Hubs: Τα πλάνα της startup που δημιουργεί σταθμούς για drones σε όλη την Ελλάδα

 Σε φάση υλοποίησης βάσεων drones (droneports) σε στρατηγικά σημεία σε όλη την Ελλάδα, βρίσκεται η Drops Smart Hubs. Η ελληνική startup ιδρύθηκε το 2023 με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου από droneports, στοχεύοντας σε βάθος πενταετίας να έχει καλύψει περίπου το 70% της Ελλάδας.

Όπως εξηγεί στο Capital.gr η Φραγκίσκα Τσιούτσιου, co-founder και CEO της Drops Smart Hubs, τα droneports λειτουργούν ως κεντρικοί σταθμοί για την απογείωση, την προσγείωση, τη φόρτιση και τη στάθμευση πολλαπλών τύπων drones, διευκολύνοντας την αδιάλειπτη και αποτελεσματική λειτουργία τους.

 Η εταιρεία παρέχει επίσης υπηρεσίες υποστήριξης, όπως ασφαλή αποθήκευση και εξειδικευμένο προσωπικό, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία και τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των drone operations. 

Οι λύσεις της Drops Smart Hubs εξυπηρετούν ανάγκες σε διάφορους τομείς, όπως επείγοντα περιστατικά, πολιτική προστασία, πυροπροστασία, delivery, γεωργία κ.ά. Η Drops λειτουργεί ως ο στρατηγικός "integrator” στην αγορά των drones, γεφυρώνοντας τον κόσμο των drone operators με τις επιχειρήσεις (providers) που επιθυμούν να ενσωματώσουν προηγμένες λύσεις drone στις λειτουργίες τους. Μέσω της ανάπτυξης του δικτύου droneports, συνδέει απομακρυσμένες περιοχές και διευκολύνει τη συνεργασία και την καινοτομία στον κλάδο, καθιστώντας τις υπηρεσίες drone πιο προσιτές και αποτελεσματικές.

Η αφετηρία και το σήμερα 

Η δημιουργία της Drops ξεκίνησε από μια καινοτόμο ιδέα μεταφοράς αγαθών για την εταιρεία "delivery.gr”. H ομάδα που συστάθηκε και εν συνεχεία αποτέλεσε την αρχική ιδρυτική ομάδα της Drops αποτελείται από τους Φραγκίσκα Τσιούτσιου ως Διευθύνουσα Σύμβουλο, Παναγιώτη Αποστολόπουλο ως Επιχειρησιακό Διευθυντή και Νίκο Ιωάννου ως Υπεύθυνο Στρατηγικής, ο οποίος ήταν και ο ιδρυτής του "delivery.gr”.

Σήμερα, η Drops Smart Hubs βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης των droneports και έχει επιλέξει στρατηγικά σημεία βάσει δημογραφικών στοιχείων, τεχνικών χαρακτηριστικών των drones και των υπηρεσιών που μπορούν να αναπτυχθούν. Η κα. Τσιούτσιου διευκρινίζει ότι η εταιρεία δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την τοποθέτηση, ωστόσο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού και εγκατάστασης. 

Σύμφωνα με την co-founder της startup, οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν οι βάσεις της Drops Smart Hubs καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η μεταφορά αγαθών και φαρμάκων, η πολιτική προστασία, η επιθεώρηση υποδομών, η ασφάλεια, η γεωργία και οι VIP υπηρεσίες. "Στον τομέα των logistics, για παράδειγμα, η χρήση drones αυξάνει σημαντικά την ταχύτητα και την αποδοτικότητα της διανομής αγαθών, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν με παραδοσιακά μέσα. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως φυσικές καταστροφές ή άλλες κρίσιμες καταστάσεις, η άμεση ανταπόκριση που προσφέρουν τα drones είναι εξαιρετικά πολύτιμη. Επίσης, στον τομέα των κατασκευών και των υποδομών, τα drones χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση και τη συντήρηση έργων, παρέχοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και μειώνοντας τον κίνδυνο για τους εργαζομένους. Επιπλέον, οι τομείς της γεωργίας και της περιβαλλοντικής παρακολούθησης επωφελούνται σημαντικά από τις υπηρεσίες μας, προσφέροντας βελτιωμένη διαχείριση και παρακολούθηση”, διευκρινίζει. 

Η Drops ως integrator στο οικοσύστημα του Internet of Drones (IoD), δημιουργεί συνεργασίες με Β2Β, Β2G και Β2Β2C παρόχους που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν drones στις υπηρεσίες τους, για παράδειγμα εταιρείες logistics/courier, ναυτιλιακές, φαρμακευτικές, ενέργειας, δήμους, καθώς και drone operators, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 

Η εταιρεία παρέχει διάφορα πακέτα υπηρεσιών που προσαρμόζονται στις ανάγκες και απαιτήσεις των πελατών της. Αυτά τα πακέτα περιλαμβάνουν πρόσβαση στη φόρτιση, αποθήκευση, τεχνική υποστήριξη, διαχείριση εναέριου χώρου, ανάλυση δεδομένων, smart lockers και άλλες προστιθέμενες υπηρεσίες. Οι πελάτες πληρώνουν μια επαναλαμβανόμενη χρέωση βάσει της χρήσης και του επιπέδου των υπηρεσιών που απαιτούν ή επιλέγουν μεταξύ τυποποιημένων συνδρομητικών επιλογών. 

 

Η έδρα της Drops βρίσκεται στην Αθήνα και αυτή τη στιγμή η εταιρεία απασχολεί 7 άτομα σε αλληλοσυμπληρούμενες θέσεις.

 

Επέκταση στα Βαλκάνια και άντληση κεφαλαίων 

Στα μελλοντικά πλάνα της Drops Smart Hubs περιλαμβάνεται η επέκταση των δραστηριοτήτων της σε άλλες χώρες, με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων. Παράλληλα, σχεδιάζει να ενσωματώσει επιπλέον μέσα μεταφοράς στον τομέα των μη επανδρωμένων οχημάτων, όπως χερσαία οχήματα (ground robots), διευρύνοντας έτσι το φάσμα των υπηρεσιών που προσφέρει. 

 Η κα. Τσιούτσιου τονίζει ότι μέχρι σήμερα, η ανάπτυξη της Drops έχει πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μέσω ιδίων κεφαλαίων, χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση από επενδυτές. "Το μοντέλο μας αναπτύσσεται σταθερά και δεν υπάρχει καμία απόκλιση από το επιχειρηματικό μας πλάνο”, υπογραμμίζει η ίδια. Όπως προσθέτει η συν-ιδρύτρια, η εταιρεία βρίσκεται επί του παρόντος σε διαδικασία άντλησης κεφαλαίων, προκειμένου να επιταχύνει την περαιτέρω ανάπτυξη και να υλοποιήσει τις επεκτατικές της φιλοδοξίες, "Εργαζόμαστε ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση και είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες με στρατηγικούς επενδυτές που μοιράζονται το όραμά μας για το μέλλον του κλάδου των drones”, αναφέρει. 

 Στα άμεσα πλάνα της εταιρείας περιλαμβάνεται και η συμμετοχή σε συγκεκριμένα έργα που αφορούν την πυροπροστασία, τη μεταφορά αγαθών και τις υπηρεσίες VIP delivery. Μάλιστα, η ελληνική startup έχει συνάψει στρατηγικές συνεργασίες με δήμους, διεθνείς drone operators και εταιρείες από διάφορους τομείς, προκειμένου να διευρύνει το φάσμα των εφαρμογών των drones από τις βάσεις της. "Οι συνεργασίες αυτές μας επιτρέπουν να υποστηρίζουμε αποτελεσματικά τις τοπικές κοινότητες και τις επιχειρήσεις, προσφέροντας προηγμένες λύσεις που βελτιώνουν την ασφάλεια και την αποδοτικότητα των drone operations. Η προσέγγισή μας παραμένει προσανατολισμένη στην καινοτομία και στη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών μας, διασφαλίζοντας ότι παρέχουμε αξιόπιστες και αποτελεσματικές λύσεις στους πελάτες μας, καθώς επεκτεινόμαστε σε νέες αγορές και τομείς”, αναφέρει η κα. Τσιούτσιου.

Όπως εξηγεί η ίδια, αυτό που αναδεικνύει τη διαφορετικότητα της Drops είναι η προσέγγισή της ως integrator και η εγκατάσταση agnostic droneports σε στρατηγικά σημεία σε όλη την Ελλάδα. "Tα droneports είναι ουδέτερα (agnostic) ως προς το μη επανδρωμένο όχημα προσφέροντας ευέλικτες και κλιμακούμενες υπηρεσίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών και εφαρμογών. Αυτή η ευελιξία μάς επιτρέπει να ικανοποιούμε τις ποικίλες ανάγκες των πελατών και να προσαρμοζόμαστε στις εξελισσόμενες απαιτήσεις του κλάδου. Παρέχοντας εξειδικευμένες υποδομές για πολλαπλές και ταυτόχρονες επιχειρήσεις με drones, δίνουμε τη δυνατότητα στις εταιρείες να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες των drones σε διάφορους τομείς”, προσθέτει.

 Όπως συνεχίζει, η εταιρεία παρακολουθεί συνεχώς τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας των drones, συμπεριλαμβανομένων των βελτιώσεων στην παρακολούθηση πτήσεων, στην αυτόνομη φόρτιση, στην ακριβή προσγείωση και στην αυτόνομη πλοήγηση. "Ενσωματώνοντας αυτές τις καινοτομίες στις υποδομές μας, προσφέρουμε στους πελάτες μας υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες υποστήριξης που βελτιώνουν την αποδοτικότητα, την ασφάλεια και την αξιοπιστία των επιχειρήσεών τους με drones. Επιπλέον, η εξειδίκευσή μας στο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την ασφάλεια και διεξαγωγή πτήσεων, εξοικονομεί χρόνο, μειώνει τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη συμμόρφωση και διασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις με drones διεξάγονται νόμιμα και με ασφάλεια”, εξηγεί.

Η Drops Smart Hubs έχει δύο κατηγορίες έμμεσων ανταγωνιστών που αποτελούν δυνητικούς συνεργάτες και πελάτες. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει λύσεις που προσφέρουν σταθμούς φόρτισης μαζί με το drone. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει εταιρείες υποδομών που προσφέρουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη κάθετης απογείωσης (VTOL) για την υποστήριξη και την ανάπτυξη του urban air mobility (π.χ. airtaxis), καθώς και παραδοσιακά αεροδρόμια και ελικοδρόμια. 

Πηγή:https://www.forbesgreece.gr/forbes-elliniki-ekdosi/3824382/drops-smart-hubs-ta-plana-tis-startup-pou-dimiourgei-stathmous-gia-drones-se-oli-tin-ellada?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0xPVPFkAsvqh2-2NkGAEt_HN4zxORW4Ya61yIKlz3FtChKmxN53dFrGuM_aem_nQ22fSu-b99rgwVFCIP-eQ