Μετά τις μωβ μέδουσες έρχονται... οι γαλάζιες - Τι πρέπει να προσέχετε
Κοινωνικά
21/06/2022

Δεν έφταναν οι μωβ μέδουσες που έχουν κατακλύσει τις ελληνικές ακτές, τώρα έρχονται και οι… γαλάζιες

 Όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, θα παρατηρηθεί πληθυσμιακή έξαρση της γαλάζιας μέδουσας (επιστημονικό όνομα: Rhizostoma pulmo). Οι πληθυσμιακές αυτές εξάρσεις παρατηρούνται κάθε χρόνο από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου στα πιο βαθιά νερά, εκτός από τις μέρες που οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα τις φέρνουν κοντά στις ακτές.

Οι γαλάζιες μέδουσες είναι μεγάλες σε μέγεθος. Διαθέτουν λευκό ή μπλε χρώμα και μια μωβ λωρίδα περιμετρικά στο άκρο της καμπάνας τους, η διάμετρος της οποίας μπορεί να φτάσει τα 90 εκατοστά.

Τι πρέπει να προσέχετε 

Αν και λόγω του μεγέθους τους είναι δύσκολο κάποιος λουόμενος να πέσει πάνω τους, σε περίπτωση που κάποιος τις ακουμπήσει πρέπει να θυμηθεί να μην ακουμπήσει μετά το πρόσωπό του γιατί αυτό θα πρηστεί άμεσα.

 

Ωστόσο, αν μας ακουμπήσουν, νιώθουμε ένα κάψιμο και μια φαγούρα. Λόγω της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνουν στο νερό, ενδέχεται να νιώσουμε το κάψιμο και την φαγούρα ακόμα και αν δεν τις ακουμπήσουμε και κολυμπάμε απλώς δίπλα τους.

Με βάση την πρόβλεψη για τους ανέμους αυτή την εβδομάδα, τόσο οι μωβ όσο και οι γαλάζιες μέδουσες κατά πάσα πιθανότητα δεν θα απειλήσουν τις ακτές της Αττικής, δίνοντας έτσι μια μικρή ευκαιρία να καθαρίσει ως ένα βαθμό ο Αργοσαρωνικός κόλπος.

 

 

 Πηγή: https://www.real.gr/planet/arthro/apotelesmata_tis_enalias_arxaiologikis_ereunas_sti_nisida_agiou_petrou_alonnisou-841638/