28η Οκτωβρίου: Εντυπωσιακή παρέλαση στη Θεσσαλονίκη με πτήση Spitfire, F-16 και αλεξιπτωτιστές
Κοινωνικά
28/10/2021

Το μήνυμα του πιλότου της ομάδας «Ζευς» που συγκίνησε

Με λαμπρό εορτασμό και εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση γιορτάστηκε στη Θεσσαλονίκη η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου παρά τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Η παρέλαση των στρατιωτικών ταγμάτων και των αρμάτων στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ήταν εντυπωσιακή όμως την παράσταση «έκλεψαν» το μήνυμα του πιλότου του F-16 της ομάδας Ζευς που έσκισε τον ουρανό της Θεσσαλονίκης,  η πτήση του Spitfire και η πτώση των αλεξιπτωτιστών.

Στις 10:30, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ ‘ Σώματος Στρατού, ενώ στις 11:00 ξεκίνησε η παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων. Στην ημερήσια διαταγή του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ανέφερε ότι η σημερινή επέτειος συγκινεί και εμπνέει με τα υψηλού συμβολισμού νοήματά της, διδάσκοντας με έναν μοναδικό τρόπο που νοηματοδοτεί το παρόν και προδιαγράφει το μέλλον.

To μήνυμα του πιλότου της ''Ζεύς'': «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα»

Συγκίνησε το μήνυμα από τον πιλότο του F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας ο οποίος «έσκισε» τον ουρανό της Θεσσαλονίκης με το μαχητικό αεροσκάφος για να τιμήσει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στέλνοντας το μήνυμα του στην Ελλάδα και τους Έλληνες.

 «Ελληνίδες, Έλληνες χρόνια πολλά, Πέρασαν 81 χρόνια από τότε που η ελληνική ψυχή βρέθηκε στο μάτι των εχθρών πάλεψε και νίκησε» είπε ο πιλότος του αεροσκάφους και χρησιμοποίησε έναν στίχο του Κωστή Παλαμά για να κλείσει τον χαιρετισμό του: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».

Το F-16 εκτέλεσε ακροβατικούς ελιγμούς και διελεύσεις με μεγάλη ταχύτητα πάνω από την πόλη. Το αεροσκάφος στη συνέχεια έκανε τρεις ελιγμούς γύρω από τον άξονα του επιδεικνύοντας τις δυνατότητες του αεροσκάφους.

F-16, Spitfire και αλεξιπτωτιστής στον ουρανό της Θεσσαλονίκης

Η από αέρος παρέλαση είχε και  άρωμα Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού πάνω από τη Θεσσαλονίκη πέταξε το ιστορικό αεροσκάφος Spitfire, για πρώτη φορά στην ιστορία με ελληνικά χρώματα.

Στη συνέχεια αλεξιπτωτιστής έπεσε από αεροσκάφος και προσγειώθηκε με  ακρίβεια μπροστά στην εξέδρα των επισήμων για να παραδώσει την ελληνική σημαία στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πηγή: ethnos.gr

Foto: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Ρεπορτάζ