Ελληνική γλώσσα, πολιτισμός και ΜΜΕ στο Καστελλόριζο
Δωδεκάνησα
30/03/2022

Το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Καλών Τεχνών, Γλωσσών και Λογοτεχνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University (Department of Media, Communications, Creative Arts, Language and Literature, Faculty of Arts), και την υποστήριξη του Ιδρύματος Macquarie Greek Studies Foundation, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, και με τη συμμετοχή:

• του Κύκλου Ακαδημαϊκών της Βοστώνης (The Circle of Hellenic Academics in Boston),και
• των Boston University Philhellenes της Βοστώνης,
διοργανώνει το 8ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ». Η δράση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Καστελλόριζο από 10 έως 15 Ιουλίου 2022 στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του νησιού. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα και τη στήριξη της γενικής γραμματείας απόδημου ελληνισμού και δημόσιας διπλωματίας του υπουργείου εξωτερικών, καθώς και υπό την αιγίδα του Δήμου Μεγίστης. Το 8ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: «Ακριτικοί τόποι, γλώσσα και πολιτισμός»

Ενδεικτικές θεματικές:
• Γλώσσα, συμβολισμοί και νοήματα στην ακριτική Ελλάδα.
• Άγονη γραμμή και γλωσσικές ταυτότητες.
• Διάλεκτοι και λαϊκός πολιτισμός.
• Πολιτιστικοί πόροι στις απομονωμένες νησιωτικές περιοχές.

• Ακριτική Ελλάδα και απόδημος ελληνισμός.
• «Με τον καημό σου, θ’ ανοίξουμε πανιά». Η τραγουδισμένη γλώσσα του Καστελλόριζου.
• Τύπος και ακριτικές περιοχές. Απεικονίσεις, περιγραφές, αναλύσεις.

• Οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί της άγονης γραμμής. Αφιέρωμα.
• Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της άγονης γραμμής.
• Υπολογιστική Γλωσσολογία, projects για τους ακρίτες.
• Γλώσσα και Εκπαίδευση. Διεπιστημονικές προσεγγίσεις.

Μετά από 7 χρόνια αναγνωρισμένης επιτυχίας της διοργάνωσης, η «παράδοση» της καλλιέργειας της εξωστρέφειας και των συνεργασιών, με εξέχοντες διεθνείς φορείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης συνεχίζεται. Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Θ.Π. «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» τα προηγούμενα έτη υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ελληνικό τμήμα), την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris), το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού, το InstitutoDeLetras του RioDeJaneiroUniversity κ.ά.

 

Πού απευθύνεται το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες, εκπαιδευτικούς, ενώ δέχεται και ένα ποσοστό επαγγελματιών που έχουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πολιτιστικές δραστηριότητες, τηρουμένων πάντα των υγειονομικών πρωτόκολλων.

Ιδρύτρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Associate του CHS – GR του Πανεπιστημίου Harvard, κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σε ανακοίνωσή του για το θερινό πανεπιστήμιο, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αλμπάνης αναφέρει τα εξής:
«Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής σας καλωσορίζει στο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μ.Μ.Ε.», το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Καστελλόριζο, το διάστημα 10-15 Ιουλίου 2022.

Με θέμα «Ακριτικοί τόποι, γλώσσα και πολιτισμός», το 8ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο δίνει βήμα στην ακριτική Ελλάδα και τον απόδημο ελληνισμό, καλύπτοντας θεματικές που αφορούν διαλέκτους και γλωσσικές ταυτότητες που συνδέονται με τον λαϊκό μας πολιτισμό.
Αποτελεί μεγάλη τιμή το γεγονός ότι η φετινή δράση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και με τη στήριξη του Δήμου Μεγίστης.  

Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο συνεχίζει να συμβάλλει καθοριστικά στη μελέτη, την έρευνα, την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και την αλληλεπίδραση με τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας. Εκτός από τη θεματική υπεροχή του Θερινού Πανεπιστημίου, δεν μπορεί κανείς να μην εξάρει τη διεθνή ακτινοβολία του, μέσω της συνεχούς ανάπτυξης συνεργασιών με εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της επικοινωνίας.

Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι συμβάλλουν στην οργάνωση του φετινού Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου και ιδιαίτερα, την Ιδρύτρια και Ακαδημαϊκή Διευθύντριά του, κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη- Μαλλίδη, Αναπλ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.