''Ατού'' για την τουριστική σεζόν οι εμβολιασμοί στα νησιά
Τουρισμός
12/05/2021

της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Οι επιχειρηματίες του τουριστικού χώρου εξαρχής συνέδεαν την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν με τη γρήγορη εξέλιξη της εμβολιαστικής διαδικασίας.

 Η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος στα νησιά, με τον εμβολιασμό όλων των μόνιμων κατοίκων ως το τέλος Ιουνίου, αφού συμπεριλαμβάνονται πλέον στο πρόγραμμα και τα νησιά με πάνω από δέκα χιλιάδες κατοίκους, θεωρείται σημαντικό ατού για την επιτυχία της τουριστικής περιόδου, την αύξηση της ζήτησης και των κρατήσεων.

Και αυτό γιατί η πορεία των εμβολιασμών και τα ποσοστά ανοσίας που έχουν επιτευχθεί αποτελούν πια από τα βασικότερα κριτήρια για την επιλογή τουριστικού προορισμού και καθορίζει και το εάν οι ταξιδιώτες θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η Ελλάδα δεν είναι σε πρώτη φάση στην πράσινη λίστα με τις χώρες που επιτρέπεται η μετακίνηση χωρίς δεκαήμερη καραντίνα στην επιστροφή.

Η λίστα, σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα των χωρών- προορισμών, θα ανανεώνεται κάθε τρεις εβδομάδες. Η Ελλάδα εκτιμάται πως θα μπει στην πράσινη λίστα προς τα μέσα του Ιουνίου, οπότε εκτιμάται πως θα έχει προχωρήσει το τείχος ανοσίας στους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς που μπορεί να οδηγήσει στο να αυξηθούν οι κρατήσεις από τη βρετανική αγορά.

 

Σημειώνεται πως η επιχείρηση "Γαλάζια Ελευθερία" αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ  έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου.

Στο πλαίσιο αυτό συγκροτούνται νέα εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του ΕΣΥ και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού.

Την Πέμπτη εξάλλου ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης θα παρουσιάσει το πλαίσιο για το ασφαλές άνοιγμα του κλάδου.

Η εικόνα των κρατήσεων

Οι πληρότητες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι επί του παρόντος μοιρασμένες και παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και σε μονοψήφια ποσοστά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο, στις 15 Μαΐου που ξεκινάμε, θα επαναλειτουργήσει μόλις το 15% των ξενοδοχείων της χώρας, καθώς δεν υπάρχει διψήφιος αριθμός πληρότητας - κρατήσεων πουθενά, σε κανέναν ελληνικό προορισμό.