Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται η Ένωση Ξενοδόχων Κω, μετά την πτώχευση του Tour Operator FTI Ι Στην Κω βρίσκονται 777 τουρίστες της FTI
Τουρισμός
04/06/2024

Ο κλάδος του τουρισμού βρίσκεται σε  πλήρη εγρήγορση, μετά την πτώχευση ενός από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς ομίλους στην Ευρώπη, του FTI Group. Στην Κω, βρίσκονται αυτή τη στιγμή  777 τουρίστες που διαμένουν ή στο ξενοδοχείο που έχει αποκλειστικά κόσμο από το συγκεκριμένο πρακτορείο ή σε επιμέρους ξενοδοχεία της Κω.  Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κω Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου αυτοί που βρίσκονται στο νησί μας θα ολοκληρώσουν τις διακοπές τους, ενώ οι εργαζόμενοι θα απορροφηθούν σε άλλα ξενοδοχεία.

Επισημαίνεται πως οι  τουρίστες, που έχουν κάνει κρατήσεις με τον συγκεκριμένο γερμανικό Tour Operator  θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους ταξιδιωτικούς τους πράκτορες, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας  ανέφερε πως  θα φροντίσει να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των ταξιδιωτών. Τα ταξίδια που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν από σήμερα και μετά με τον όμιλο αυτό, είτε θα ακυρωθούν είτε θα γίνει μόνο ένα μέρος από αυτά.

Η χρεοκοπία του FTI Group αναμένεται να έχει επιπτώσεις και για τον ελληνικό τουρισμό, όπως:

  •  Την ακύρωση δεκάδων χιλιάδων αφίξεων και των κρατήσεων. 

  • Τις οφειλές σχεδόν 60 με 80 εκατ. ευρώ από παρελθόντα έτη. Ωστόσο ένα σημαντικό μέρος αυτών καλύφθηκε το προηγούμενο διάστημα και απομένουν σχεδόν 1 με 2 εκατ. ευρώ το οποίο αφορά κυρίως σε μικρές μονάδες. 

  • Υπάρχουν κάποιες μικρές οφειλές από την τρέχουσα περίοδο που  φαίνεται πως είναι  διαχειρίσιμες.

Ρεπορτάζ