Τουρισμός: «Θολό τοπίο» στις κρατήσεις για το Πάσχα και το καλοκαίρι
Τουρισμός
04/04/2022

«Μουδιασμένη» ήταν η τουριστική κίνηση το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, ενώ μεγάλο πλήγμα δέχονται, επίσης, τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε αντίθεση με τους θερινούς προορισμούς που διατηρούν ελπίδες για το φετινό καλοκαίρι, λόγω προσδοκίας για λήξη του πολέμου πριν από αυτό, για τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας η χρονιά είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Διάψευση προσδοκιών
Όπως επισημαίνει στη «Ν» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) και β’ αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Ευγένιος Βασιλικός, «η τουριστική κίνηση στην Αθήνα αφενός δεν είναι αυτή που αναμενόταν πριν εκδηλωθούν τα γεγονότα στην Ουκρανία, αφετέρου βασίζεται σε μια πολιτική χαμηλών τιμών, η οποία σίγουρα δεν βοηθά την ξενοδοχία της Αθήνας να ανανήψει μετά από μια σειρά ετών κρίσης – και σε συνεχεία δύο ετών πανδημίας που πραγματικά “πάγωσαν” και “καθήλωσαν” την τουριστική και ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας. Αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία συγκριτικά με τις βασικές πόλειςανταγωνιστές της Αθήνας, όπου η μέση τιμή της Αθήνας είναι η μόνη που εμφανίζει μείωση έναντι του 2021 (!) και συγκεκριμένα κατά 5,9%, τη στιγμή που όλες οι λοιπές πόλεις-ανταγωνιστές σημειώνουν αυξήσεις από 23,4% το λιγότερο (Παρίσι) έως και 115,9% (Λονδίνο)».

«Γενικότερα», προσθέτει ο κ. Βασιλικός, «οι όποιες θετικές αναφορές μας στο 2022 για καλύτερες πληρότητες ή συνολικά θετικά αποτελέσματα, θα τολμούσα να πω ότι εκμηδενίζονται κατά τη σύγκρισή τους με την πλέον πρόσφατη καλή χρονιά για την Αθήνα, δηλαδή το 2019. Ειδικά αν συνυπολογίσουμε πως πορευόμαστε με τις συγκεκριμένες τιμές δωματίων, με πλήθος κλινών κάθε τύπου σε λειτουργία, άρα σκληρό ανταγωνισμό και με τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων -και λόγω ενεργειακούεντυπωσιακά αυξημένα.

«Ο Απρίλιος, δεν υπόσχεται πλέον πολλά καθώς δεν υπάρχουν οι αναγκαίες βεβαιωμένες -με πληρωμένες προκαταβολές- κρατήσεις, ο δε Μάιος ελπίζουμε να κινηθεί λίγο καλύτερα, κυρίως μέσω ορισμένων λιγοστών εκδηλώσεων που έχουν ήδη προγραμματισθεί. Ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι σημαντικοί – καθοριστικοί μήνες για την Αθήνα και σίγουρα ευχόμαστε και ελπίζουμε πως όλα θα εξελιχθούν καλά, χωρίς άλλες αρνητικές εξελίξεις ή γεγονότα. Με δυο λόγια, είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων – και με πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία».

Πηγή naftemporiki.gr