LIVE: Η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Κω 12/03/2021
Τοπικά
12/03/2021

1ο ΘΕΜΑ

 Έγκριση Αναμόρφωσης προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων Δήμου Κω, οικονομικού έτους 2021. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Χρυσόπουλος Αλέξανδρος).

Αλ.Χρυσόπουλος αντιδήμαρχος Οικονομικών: Τα έσοδα του δήμου αλλάζουν, σε ότι αφορά στα έξοδα αυτά αναμορφώνονται, προστίθενται νέοι κωδικοί,  όπως επίσης και τα έργα αναδιοργανώνονται μέσα στο έτος λόγω γραφειοκρατίας. Tα δημοτικά τέλη από τα οποία απαλλάχτηκαν οι επαγγελματίες είναι  περίπου 200 χιλ.  όπως επίσης , 90 χιλ ευρώ απώλεσα ο δήμος από ενοίκια, στις παρατάσεις ρυθμίσεων, ο δήμος τις παρέτεινε μέχρι τον Αύγουστο. Τα έσοδα του δήμου μειώθηκαν αισθητά από την πανδημία και κατά συνέπεια και τα έξοδα.  Στο τέλος παρεπιδημούντων, ο δήμος από τα 2 εκατ. ευρώ που εισέπραττε κάθε χρόνο,  έχασε το 1,5 εκατ. ευρώ , εισέπραξε μόνο 500 χιλ. ευρώ. Από τις παραλίες,  ο δήμος επίσης έχασε 624 χιλ. ευρώ.

Ο Β. Μανιάς,δημοτικός σύμβουλος και  πρόεδρος του ΣΕΠΕ, επισήμανε την αναγκαιότητα μεγαλύτερης έκπτωσης στις επιχειρήσεις και έθεσε ερώτημα επ'αυτού

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Μ.Χατζηκαλύμνιος: Zητάμε την πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Βλέπουμε μια αλλαγή σε τουλάχιστον 100 κωδικούς εξόδων. Εν μέσω πανδημίας ο δήμος αύξησε το ταμειακό απόθεμα του κατά 2,5 εκατ. ευρώ . Οι εξαγγελίες είναι επανάληψη , όπως οι μειώσεις τελών. Από τις 65 χιλ στον τουρισμό αφαίρεσαν 20 χιλ ευρώ. Ενισχύουν βέβαια την ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ , 190 χιλ.  για τον ΦΟΔΣΑ και νέες προσλήψεις. Αφαιρούν χρήματα για προσθήκες αιθουσών σε σχολεία. Τα προγραμματισμένα έργα μειώνονται στο μισό. Καταψηφίζουμε 

Ι.Ρούφα: Οι αυξομειώσεις κωδικών μας δείχνουν έναν νέο προϋπολογισμό, παρότι ήρθε παραμονές εορτών. Είναι ένας προϋπολογισμός που δεν αντιλαμβάνεται τον παλμό της κοινωνίας, δεν έχει πολιτικό στίγμα και δεν μας πείθει. Το μεγάλο πακέτο των εξόδων πάει στην μισθοδοσία, μέσα σε αυτά,  είναι και η ενίσχυση της  ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ για να πληρώνει τους εργαζόμενους, που ούτε αυτά δεν μπορεί να πληρώνει η επιχείρηση.

Κ.Μακρή: Αναμενόμενη η αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Είναι σημαντική και εμπεριέχει πολιτική κατεύθυνση. Προχωράει και αναμορφώνει τα αναμορφωμένα έσοδα έξοδα. Η κατάσταση στις δυσκολίες είσπραξης εσόδων από ξενοδοχεία, αποδεικνύουν τα έξοδα μια πολιτικής που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από το δήμο, αυτής της  πολιτικής ανταπόδοσης.

κατά πλειοψηφία πέρασε το θέμα

Kατά πλειοψηφία και το 2ο Θέμα

Το 3ο θέμα αποσύρθηκε

4ο ΘΕΜΑ

Έγκριση 1ου ΑΠΕ και 1ου Π.Κ.Ν.Τ.Μ. του έργου : «Περιμετρική λιθοδομή για την προστασία της κρήνης στο πάρκο της μητρόπολης) Α.Μ: 25/2020». (Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος κα Κασσιώτη Γεωργία).

Γ. Κασσιώτη: Η δαπάνη θα καλυφθεί από τα απρόβλεπτα έργα.

Δ. Γερασκλής: Tο βλέπω  παράτερο έργο. Κάτι λείπει. Θα το ψηφίσουμε. Οι ανακεφαλαιωτικοί βοηθούν στο να κλείνουν τα  έργα. Η παργωγή έργων στη δημοτική αρχή είναι τραγική. Ψηφίζουμε τον ανακεφαλαιωτικό.

Κ.Μακρή: Τους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες συνήθως δεν τους ψηφίζουμε

Κατά πλειοψηφία

 

5ο ΘΕΜΑ

 Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης της συμβατικής προθεσμίας εκτέλεσης του έργου : «Αναβάθμιση εγκαταστάσεων 2ου Λυκείου Κω» (Α.Μ.: 04/2019)». (Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος κα Κασσιώτη Γεωργία)

Πρόκειται για την 1η παράταση .Ζητείται 3μηνη παράταση λόγω της πανδημίας και των φαινομένων κακοκαιρίας. Η υπηρεσία εισηγείται θετικά.

Μ.Ζερβός-ερώτηση : Αν έχει πληρωθεί ο εργολάβος μέχρι σήμερα

Γ. Κασσιώτη: Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η εξόφληση των ενταλμάτων.

Δ.Γερασκλής: Yπάρχει θέμα με τις παρατάσεις. Οι λόγοι ισχύουν. Το έργο έχει αργήσει πολύ και δεν εκμεταλεύτηκε ο ανάδοχος το κλείσιμο των σχολείων.

Ι.Ρούφα:  Ο εργολάβος υπέβαλε το θέμα της παράτασης 4/2 , η σύμβαση έληξε και το φέρατε στο ΔΣ καθυστερημένα. 

Κ.Μακρή: Μεγάλες παρατάσεις στους εργολάβους, που δεν τιμούν κανέναν και δεν βοηθούν στην εκτέλεση των έργων.

Β.Πη: Η γραφικότητα έχει όρια   

Γ.Κασσιώτη: Οι περισσότερες εργασίες έχουν τελειώσει . Εκκρεμούν μόνο οι μονώσεις.

Κατά πλειοψηφία το θέμα

6ο ΘΕΜΑ

 Έγκριση χορήγησης της συμβατικής προθεσμίας εκτέλεσης του έργου: «Αποκαταστάσεις- επιχώσεις δημοτικών οικοπέδων μετά από αρχαιολογικές τομές» με (Α.Μ. 26/2020). (Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος κα Κασσιώτη Γεωργία).

Γ.Κασσσιώτη: Πρόκειται για το έργο  επιχώσεις δημοτικών οικοπέδων μετά από αρχαιολογικές τομές στην Σ.Ζερβού . Ο εργολάβος καθυστέρησε γιατί άργησε η εφορεία Αρχαιοτήτων  να κάνει καθαρισμό. Το έργο θα αρχίσει την Τρίτη τις εργασίες και ζητά παράταση 40 ημερών μέχρι 6 Μαϊου.

Δ. Γερασκλής: Η αστοχία είναι στοχευμένη

Ι. Ρούφα : To θέμα το είχαμε καταψηφίσει. Έπρεπε να το είχε κάνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων. Καταψηφίζουμε

Κ.Μακρή: Αφού το γνωρίζαμε πως θα παρέμβει η Αρχαιολογία σε τέτοιο ζήτημα , κακώς προχώρησε ο δήμος με αυτόν τον τρόπο

Β.Πη :  Και την πρώτη φορά σας είχαμε ρωτήσει αν υπήρχε έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και απαντήσατε θετικά.

Γ.Κασσιώτη : Την έγκριση την είχε πάρει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Για να ξεκινήσει το έργο η Εφορεία ήθελε να κάνει η  ίδια τον καθαρισμό για να μην προκληθούν ζημιές.

Κατα πλειοψηφία

7ο ΘΕΜΑ

 

Έγκριση χορήγησης της συμβατικής προθεσμίας εκτέλεσης του έργου : «Ανάπλαση τμήματος οδών στην Δημοτική Κοινότητα Καρδάμαινας: «Από πλατεία ταξί έως κεντρική πλατεία & τμήμα παραλιακής οδού έως παιδική χαρά» με (Α.Μ. 30/2018). (Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος κα Κασσιώτη Γεωργία).

Γ. Κασσιώτη: Είχε συζητηθεί το θέμα στο προηγ. ΔΣ . Ο εργολάβος ζητά παράταση 60 ημερών για καιρικούς λόγους και για μη καταβολή ενταλμάτων, τα οποία όμως θα πληρωθούν τις επόμενες ημέρες .

Κ.Κάννη : Στην εισήγηση γράφεται πως η παράταση είναι για 90 ημέρες.

Γ. Κασσιώτη: Διευκρίνισε  πως ο εργολάβος ζήτησε 90 ημέρες αλλά η υπηρεσία προτείνει 60 ημέρες.

Δ.Γερασκλής : Μνημείο πρόχειρης αντιμετώπισης του έργου.

Ι.Ρούφα: Tην 1η παράταση την ψηφίσαμε στο προηγούμενο ΔΣ. Πάλι στον αέρα το θέμα. Αργείτε να φέρετε στο δημοτικό συμβούλιο τις παρατάσεις

Κ.Μακρή : Άλλη μια παράταση , η ιστορία συνεχίζεται

κατά πλειοψηφία

8ο ΘΕΜΑ

Έγκριση 1ου ΑΠΕ και 1ου Π.Κ.Ν.Τ.Μ. του έργου: «Βελτίωση εγκαταστάσεων παλιού σταδίου Ανταγόρας Α.Μ: 57/2018». (Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος κα Κασσιώτη Γεωργία).

Γ.Κασσιώτη:  Ο παρών ανακεφαλαιωτικός πίνακας αλλάζει λόγω επιπρόσθετων εργασιών. Είναι ο πρώτος του έργου.

Δ.Γερασκλής:  Το συγκεκριμένο θα το ψηφίσουμε. Αυτό το έργο ήταν συμβασιοποιημένο από παλιά. Το έργο έπρεπε να είχε τελειώσει από το 2011. Η αποζημίωση του εργολάβου ήταν 30 χιλ. τα οποία επιβαρύνθηκε ο δήμος. 

Ι.Ρούφα:  Άλλες ήταν οι προτεραιότητες των προηγούμενων δυστυχώς. Προέβαλα αντιστάσεις γιατί θεωρούσα πως τα ΔΣ δεν είναι απρόσωπα. Είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι που ψηφίζουν. Έχουν καλομάθει οι εργολάβοι από τις παρατάσεις. Καλύπτουμε υπέρ των εργολάβων εις βάρος των δημοτών. 

 

Κ.Μακρή: Η εμπειρία που έχουμε από τα έργα, δείχνει πως τα έργα πάνε πολύ αργά. Το έργο έχει ιδιαίτερη σημασία , δηλώνω παρούσα.

Α.Κρητικός: Η παράταση στο έργο της Καρδάμαινας θα βοηθήσει στην ολοκλήρωση του έργου. Χαίρομαι όταν υλοποιούνται έργα . Δεν έχει σημασία αν τα δημοπρατήσαμε. Τα έργα έχουν συνέχεια..

Π. Αβρίθης: Αν θέλουμε να απαλείψουμε τις παρατάσεις (διαχρονικά) θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία των έργων αυτεπιστασίας και να μην υπάρχει εξάρτηση από τους εργολάβους. Πάμε να οργανώσουμε καλύτερα το δήμο και να προχωράμε με έργα αυτεπιστασίας. Αυτό πρέπει να αποφανθούμε όλοι μας.

Α.Χρυσόπουλος: Στο έργο της Καρδάμαινας να διευκρινίσω πως ο εργολάβος θα ξεκινήσει από αύριο εργασίες.

Κατα πλειοψηφία το θέμα

9ο ΘΕΜΑ

Έγκριση 1ου ΑΠΕ ΚΑΙ 1ου Π.Κ.Ν.Τ.Μ. του έργου: «Επέκταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού από Άγιο Γεώργιο Πυλίου προς Αμανιού)» (Α.Μ. 22/2018)».(Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος κα Κασσιώτη Γεωργία).

Γ.Κασσιώτη: Η επέκταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού από Άγιο Γεώργιο Πυλίου προς Αμανιού είχε συζητηθεί στο προηγ. ΔΣ. Πρόκειται για τον 1ο ανακεφαλαιωτικό. Καλούμαστε να τον ψηφίσουμε. Το έργο έχει ολοκληρωθεί.

Ι.Ρούφα : To έργο το έχουμε ψηφίσει. Εμμένω στις θέσεις μας για τους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες.Παρών στο συγκεκριμένο θέμα.

Κ.Μακρή: Πέρα από τα νομοσχέδια για τις δημόσιες συμβάσεις, πολλά θα βγουν σε ότι αφορά στις εκτελέσεις έργων. Είχαμε επισημάνει στο θέμα την υψηλή χρηματοδότηση. Αρνητική η ψήφος

Π.Αβρίθης : Η θέση της Ι.Ρούφα είναι ενισχυτική της δικής μου.

κατά πλειοψηφία το θέμα

10ο ΘΕΜΑ -11ο-12ο

Σύσταση επιτροπής παραλαβής του έργου: «Ανάπλαση και ηλεκτροφωτισμός κεντρικών οδών Ζηπαρίου (ΟΤ 67,75,76) (Α.Μ. 16/2017). (Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος κα Κασσιώτη Γεωργία)

Η Γ.Κασσιώτη ανέφερε τα ονόματα της επιτροπής.

Ομόφωνα το θέμα

11) Σύσταση επιτροπής παραλαβής του έργου: «Βελτίωση βατότητας Δ.Ε. Ηρακλειδών» (Α.Μ. 55/2018). (Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος κα Κασσιώτη Γεωργία).

12ο ΘΕΜΑ

Έγκριση για σύσταση επιτροπής παραλαβής του έργου: «Δίκτυο Ομβρίων στην οδό Χαρμύλου» (Α.Μ. 10/2018). (Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος κα Κασσιώτη Γεωργία).

Η Γ.Κασσιώτη ανέφερε τα ονόματα της επιτροπής.

Ομόφωνα το θέμα

13ο ΘΕΜΑ

Υπογραφή συμφώνου συνεργασίας προγράμματος «ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» μεταξύ Δήμου Κω και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ & ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»». (Εισηγήτρια: Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής & Πολιτικής ισότητας των Φύλων κ. Κανταρζή Σταματία).

Σ.Κανταρζή : Στο πρόγραμμα «ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» εμβολιάστηκαν όλα τα παιδιά Ρομά. Αυτή η δράση έγινε στο δημοτικό ιατρείο. Στις 22 Μαϊου το επόμενο. Στη συνέχεια θα γίνει για ενήλικους .  Η δράση θα γίνει  μάλλον σε Κέντρο Υγείας. Περιμένουμε την σχετική απόφαση. Ο δήμος στηρίζει τέτοιες δράσεις.  Το σύμφωνο συνεργασίας είναι για 1 έτος. Θα έχουμε και τεστ ΠΑΠ για τις γυναίκες. Ο δήμαρχος πρέπει να εξουσιοδοτηθεί για υπογραφή.

Β.Πη:  Η πρόταση  είναι μια καλή ευκαιρία για να συζητηθεί η θέση της δημοτικής αρχής  στην κοινωνική πολιτική.  Δεν έχει αντανακλαστικά η δημοτική αρχή. Ο έπαρχος σας πρότεινε να ανοίξετε το δημοτικό ιατρείο και δεν απαντήσατε.  Δεν υπάρχει δημοτικό Ιατρείο αφού εκεί στεγάζεται  το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. Ψηφίζουμε ναι εφόσον εγκρίνει ο ιατρικός σύλλογος.

Ι.Ρούφα: Ψηφίζουμε θετικά οτιδήποτε είναι θετικό για την κοινωνία. /  Κ.Μακρή : "Tο υγεία για όλους" , είναι αστείο όταν το υπουργείο υγείας κωφεύει στη στελέχωση των νοσοκομείων.

Σ. Βλάχου : Όταν αξιοποιούμε ένα πρόγραμμα δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε. Συγχαρητήρια σε όλα τα στελέχη της υπηρεσίας για την δουλειά τους

Σ.Κανταρζή: Η Πρόνοια είναι δίπλα στον κόσμο κι έχουμε άριστη συνεργασία με τους επιχειρηματίες. Προχωράμε μπροστά.

κατά πλειοψηφία

14ο ΘΕΜΑ

Λήψη απόφασης για ρυθμίσεις μισθωμάτων ακινήτων σε κοινοχρήστους χώρους και δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος & Πρόεδρος Σχολικών Επιτροπών κ. Μήτρου Εμμανουήλ).

Μ.Μήτρου: Σε ότι αφορά στις  ρυθμίσεις μισθωμάτων ακινήτων (κυλικεία) σε κοινοχρήστους χώρους και δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να γίνουν σε 12 ισόποσες δόσεις σύφωνα με τη νομοθεσία και μείωση μιθωμάτων 40% για την περίοδο πανδημίας (2020-2021) και παράταση της περιόδου κατά ένα χρόνο. Τις μειώσεις πρέπει να τις ψηφίσουμε στο ΔΣ .

Μ.Ζερβός: Σχετικά με τα κυλικεία, την προηγούμενη περίοδο έγινε προσπάθεια για την τακτοποίηση των οφειλών. Προτείνουμε η μείωση να γίνει οριζόντια. Σε όλους 40%. Η μεγάλη απώλεια γίνεται  στα μεγάλα μισθώματα.

Κ.Μακρή: Διεκδικούμε ως παράταξη το δικαίωμα δωρεάν σίτισης των παιδιών.  Ο δήμος πρέπει να στηρίξει τους ιδιοκτήτες των κυλικείων και να απαλλάξει τους μισθωτές από τις οφειλές του β΄εξαμήνου του '21 και μέρος του '20.

Μ.Χατζηκαλύμνιος: Mε ενοχλεί η υποβάθμιση του ΔΣ με τις αλλαγές , περιορισμούς του κανονισμούς λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. 

κατά πλειοψηφία

15ο ΘΕΜΑ

 

Έγκριση διεύρυνσης ωραρίου απασχόλησης σχολικών καθαριστριών για την κάλυψη αναγκών των σχολικών μονάδων. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος & Πρόεδρος Σχολικών Επιτροπών κ. Μήτρου Εμμανουήλ).

Την διεύρυνση του  ωραρίου απασχόλησης των  σχολικών καθαριστριών για την κάλυψη αναγκών των σχολικών μονάδων εισηγήθηκε ο κ.Μήτρου . Ζήτησε από το ΔΣ την αύξηση ωραρίου στις τρίωρες συμβάσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων και των 2 βαθμίδων. 

Μ.Ζερβός: Η καθαριότητα πάντα απασχολούσε τις σχολικές κοινότητες και τις σχολικές επιτροπές.  Η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα της διεύρυνσης του ωραρίου. Ας δώσει ο κ.Καμπουράκης ας δώσει προσωπικό από τις προσλήψεις covid στις σχολικές επιτροπές.

Ι.Ρούφα: Είναι αναγκαιότητα η διεύρυνση του ωραρίου καινα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους

Κ.Μακρή: Είναι δίκαια τα αιτήματα των καθαριστριών. Πρέπει να διεκδικούμε και το ανάλογο κονδύλιο από το υπουργείο κι όχι από τον προϋπολογισμό του δήμου. Πρέπει να διεκδικήσουμε μόνιμο προσωπικό.

Σ.Βλάχου: Τα σχολεία μας είναι πολυάριθμα σε μαθητές , με μεγάλες απαιτήσεις. Το προσωπικό του δήμου συνεπικουρεί σε πολλές εργασίες σε εξωτερικούς χώρους κυρίως για να νοικοκυρέψουν τα σχολεία  κυρίως στη συγκεκριμένη περίοδο του "άνοιξε κλείσε". Το ιδανικό θα ήταν το μόνιμο προσωπικό.

Β.Πη: Είναι πολύ σοβαρό θέμα.  Παλαιότερα υπήρχαν δυσκολίες στις προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας. Έχουμε στο δήμο-στην υπηρεσία καθαριότητας- πάνω από 120 άτομα προσλάβει το τελευταίο διάστημα , πάρτε από κει προσωπικό και πηγαίνετε τους στα σχολεία για να ενισχύσετε την καθαριότητα τους και να βοηθηθούν οι υπάρχοντες καθαριστές σχολείων.

Σ.Καμπουράκης: Η νομοθεσία είναι σαφής. Έχουν προσληφθεί για να καθαρίζουν εξωτερικούς χώρους και όχι σε εσωτερικούς, δεν μπορούμε να τους μετακινήσουμε, μας το απαγορεύει η νομοθεσία. Συνεπικουρούμε καθημερινά ως υπηρεσία στις παρεμβάσεις στα  σχολεία.

Μ.Μήτρου: Οι μετακινήσεις προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία από άλλες υπηρεσίες δεν μπορούν να γίνουν. Θα πάρουμε όσο προσωπικό χρειαστεί για να είναι καθαρά όλα τα σχολεία.

ομόφωνα

16ο ΘΕΜΑ

Έγκριση για τη διαμόρφωση και απαλλαγή των τροφείων για τους παιδικούς σταθμούς του Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ. δήμου Κω λόγω της πανδημίας για το σχολικό έτος 2020 – 2021. (Εισηγητής: Παναγιώτης Χατζηχριστοφής).

Π.Χατζηχριστοφής: Λόγω πανδημίας και του κλείσιμου των παιδικών σταθμών, ζητάμε διαμόρφωση και  απαλλαγή τροφείων κατά περίπτωση εισοδήματος.

Β.Πη: Το νομικό πρόσωπο σπαταλά τα χρήματα σε μαγνητοσκοπημένες εκδηλώσεις αντί να δίνει δωρεάν τα τροφεία μέχρι τη λήξη αυτής της περιόδου. Αυτή φέρνουμε ως πρόταση της παράταξης μας.

Ι.Ρούφα: θα πρέπει να υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια κι όχι οριζόντια. Δεν χρειάζονται αυτές οι δαπάνες σε κακαίσθητες εκδηλώσεις .  Αποσύρετε τα θέμα και φέρτε πρόταση εκ νέου για το τι θα γίνει με τα 60 παιδιά με voucher στους παιδικούς σταθμούς.

Κ.Μακρή: Το προσωπικό πρέπει να πληρώνεται από την κεντρική εξουσία κι όχι από δήμους. Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν το δικαίωμα να πηγαίνουν στους σταθμούς χωρίς τροφεία. Ζητάμε την απαλλαγή για όλο το χρονικό της πανδημίας.

Σ.Βλάχου: O ΔΟΠΑΒΣ κινείται με ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα και παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι νόμιμες, μετά από ζυμώσεις. Μειώσαμε τις εκδηλώσεις  και τον προϋπολογισμό στο ελάχιστο. Επιλέγουμε τις τοπικές εκδηλώσεις με ανθρώπους  της Κω. Κρίνετε τις εκδηλώσεις των Κώων καλλιτεχνών ως κακαίσθητες.  Συγχαρητήρια κ.Πη.

Π. Χατζηχριστοφής: 1,5 εκ. είναι ο προϋπολογισμός  με μεγάλη μισθοδοσία προσωπικού.Πρέπει να εξετάσουμε με κοινωνικά κριτήρια τα τροφεία του ΔΟΠΑΒΣ όμως η πανδημία έφερε αναστάτωση. Φέτος είναι μόνο 20 χιλ τα χειμερινά Ιπποκράτεια εσκεμμένα . Τα αντανακλαστικά του ΔΟΠΑΒΣ είναι άμεσα και αποτελεσματικά. 

Ι.Ρούφα: Ψηφίζουμε ότι συμβάλει θετικά στην κοινωνία. Δεν πρέπει να φοβάται ο κ. Χατζηχριστοφής,  ότι τα κοινωνικά κριτήρια θα προκαλέσουν διχασμό.

κατά πλειοψηφία

17ο ΘΕΜΑ /  ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ

Έγκριση αιτήματος κας Μαρίας Ιωάννου για τροποποίηση του υπ’ αριθμ. 9378/15-04-2019 συμφωνητικού εκμίσθωσης ισόγειου δημοτικού καταστήματος (Γ’) στην οδό Αντ. Ιωαννίδη 3 στη δυτική πλευρά του κτιρίου του Δημαρχείου, εντός της Κ.Μ. 570 οικοδ. Πόλεως Κω Ο.Τ. 29 ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως Κω. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Χρυσόπουλος Αλέξανδρος).

ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ

18ο ΘΕΜΑ Αποδοχή δωρεάν παραχώρησης ακινήτων, (ακίνητα Ιεράς Μητρόπολης Κω). (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κος Αβρίθης Παναγιώτης).

19ο ΘΕΜΑ 

Λήψη απόφασης για την εκμίσθωση του κενού δημοτικού ισόγειου καταστήματος που βρίσκεται στην Πλατεία Κεφάλου, της Δημοτικής Κοινότητας Κεφάλου, επιφάνειας 104,00 τ.μ., με δημοπρασία. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κος Αβρίθης Παναγιώτης)

Π.Αβρίθης:  πρόκειται για την εκμίσθωση του ακινήτου που στεγαζόταν η Εθνική Τράπεζα μετά από εισήγηση του κοινοτικού συμβουλίου.

Χατζηκαλύμνιος: Eισηγούμαστε θετικά για να έχει έσοδα ο δήμος

Ι.Ρούφα: αργήσατε την διαδικασία της δημοπράτησης

Ομόφωνα

20ο ΘΕΜΑ

Έγκριση υπεισέλευσης του Λάμπρου Παμπρή του Σταματίου στην ομόρρυθμη εταιρεία, λόγω αποχώρησης απ’ αυτήν του πατρός του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κος Αβρίθης Παναγιώτης).

Το ζήτημα έχει να κάνει με την παλιά αγορά (με μισθώσεις) και την ΟΕ που έχουν κάνει με μίσθωση συμπατριώτες μας. Η μίσθωση είναι μέχρι το 2026. Γίνονται χρήσεις στην αγορά  που προκαλούν αθέμιτο ανταγωνσιμό. Δεν έχουμε λόγο να είμαστε αρνητικοί.

Δ.Γερασκλής: Θα αποχωρήσουμε από το θέμα

Ι.Ρούφα: Από τη στιγμή που έχουν συμβόλαιο με το δήμο μέχρι το 2026, (είναι κατοχυρωμένοι νομικά) δεν υπάρχει λόγος αντιπαράθεσης. Είμαστε θετικοί. Δεν έχει νόημα να πούμε κάτι άλλο.  Θα ήταν καλό να μάθουμε τι εισπράττει ο δήμος από αυτό το ακίνητο. Το 2026 θα το συζητήσουμε το θέμα , αν είμαστε εδώ.

ομόφωνα το θέμα

 

Ρεπορτάζ