Ιατρικός Σύλλογος Κω: Υπεύθυνη στάση σήμερα για να μείνουμε ασφαλής ως κοινωνία αλλά και να γίνουμε ασφαλής προορισμός!
Τοπικά
10/03/2021

ΟΙατρικός Σύλλογος Κω, έχοντας απόλυτη επίγνωση της σοβαρότητας της πανδημίας Covid-19, με υπευθυνότητα και ευαισθησία, σας καλεί να συμβάλετε ουσιαστικά στον περιορισμό της μετάδοσης και των συνεπειών της νόσου.

Η αύξηση των κρουσμάτων συνιστά αρνητική εξέλιξη της πανδημίας στο νησί μας. 

Τα τελευταία 24ωρα διαπιστώνεται αύξηση των θετικών στα τεστ συμπολιτών μας και των περιστατικών με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

Η αναχαίτιση της πανδημίας στην παρούσα φάση είναι εφικτή και αναγκαία κυρίως υπό το πρίσμα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, αλλά και της προστασίας των δομών υγείας από ενδεχόμενη υπερβολική ζήτηση.

 

O I.Σ.Κω ως ο θεματοφύλακας της υγείας στον τόπο μας, σας υπενθυμίζει και συστήνει την εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων ατομικής προστασίας:

 

  • Την ορθή χρήση μάσκας, την υγιεινή των χεριών και την αποφυγή συγχρωτισμού.
  • Τη χρήση διπλής μάσκας σε κλειστούς χώρους με ανεπαρκή αερισμό.
  • Τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων εντός αλλά και εκτός νησιού.
  • την αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

 

  • Την παραμονή στο σπίτι και άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό ή τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210-5212054) σε περίπτωση στενής επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή/και εκδήλωση ύποπτων συμπτωμάτων (βήχας, πυρετός, δύσπνοια, αιφνίδια εκδήλωση ανοσμίας, αγευσίας ή δυσγευσίας).
  • Την απομόνωση και τον περιορισμό των επαφών σε περίπτωση επιστροφής από άλλες πόλεις/περιοχές της Ελλάδας. Συνιστάται  θερμά κατά την 4η-5η μέρα να γίνεται έλεγχος με τεστ ανίχνευσης Covid-19 (είτε στα ΚΟΜΥ είτε με ραντεβού στο testing.gov.gr) ώστε να αποφευχθεί η διασπορά στην κοινότητα. Σας γνωστοποιούμε ότι διαγνωστικές εξετάσεις για τον SARS-CoV-2 πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο σε ιατρικές δομές και από τις κινητές ομάδες υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) του ΕΟΔΥ. Οποιοσδήποτε διενεργεί διαγνωστικά τεστ σε άλλες δομές και χωρίς την παρουσία ιατρού ή μοριακού βιολόγου λειτουργεί παράτυπα, με αμφίβολα αποτελέσματα και μεγάλο κίνδυνο διασποράς της νόσου.

Συστήνεται η αυστηρή τήρηση της καραντίνας από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τις στενές επαφές τους. 

Ως κύριο μέτρο πρόληψης. σας θυμίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικός ο προγραμματισμός για τον εμβολιασμό κατά του νέου κορωνοϊού, (emvolio.gov.gr)
 Όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην Ελλάδα θεωρούνται ασφαλή και αποτελεσματικά. Εάν έχετε απορίες ή αμφιβολίες απευθυνθείτε στον γιατρό σας για ενημέρωση. 

Η υπεύθυνη στάση μας σήμερα, θα διαφυλάξει την υγεία όλων μας και θα εξασφαλίσει το μέλλον του τόπου μας, αναδεικνύοντάς τον, ως έναν από τους πλέον ασφαλείς προορισμούς.

 

  Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ      Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΤΖΑΚΗ    ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΑΒΑΛΑ