Ιστορική εκδήλωση μνήμης του ολοκαυτώματος των Εβραίων της Κω στην Εβραϊκή Συναγωγή
Τοπικά
22/07/2024

Οι επετειακές δράσεις που διοργάνωσε η Αστική εταιρεία «Ιπποκράτης», για την Ημέρα Μνήμης των Κώων Εβραίων Μαρτύρων κορυφώθηκαν , αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση με Κεντρική ομιλία με θέμα: «Η ιστορία του Ολοκαυτώματος και ο Αντισημιτισμός», του ιστορικού και εκπαιδευτικού Μελέτη Μελετόπουλου, στην Εβραϊκή Συναγωγή της Κω. 

Χαιρετισμό απηύθηναν:
- Ο επιστημονικός Διευθυντής Α.Ε. Ιπποκράτης, Δημήτρης  Γερούκαλης
- Ο δημάρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς 

- Η Έπαρχος Κω Νισύρου Ντίνα Σβύνου
- Επιτετραμμένου της Πρεσβείας του Ισραήλ, Doron Lebovich
- Ο πρόεδρος του  ΚΙΣΕ, Δαυίδ Σαλτιέλ
- Η προέδρος του  Δ.Σ. Α.Ε. Ιπποκράτης, Διονυσία Τελλή-Τσιμισίρη 

Στο χαιρετισμό τους,  οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών κατά την έναρξη της εκδήλωσης, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα να διατηρηθούν ζωντανά τα μηνύματα του Ολοκαυτώματος στις επόμενες γενιές.

Στο επίκεντρο η  πορεία της μνήμης. που αποτυπώνει μια συλλογική προσπάθεια  ευαισθητοποίησης απέναντι στο έγκλημα του Ολοκαυτώματος και ταυτόχρονα στη διατήρηση της Μνήμης στην νεότερη γενιά. 

Σημαντικές οι μαρτυρίες  των επιζώντων της  Ματίλντα Μενασσέ - Ποράτ και της Ρενάτα Μενασσέ που διηγήθηκαν  τις αναμνήσεις τους από την προκατοχική Κω και το Ολοκαύτωμα.

Ύμνοι αποδόθηκαν από την  χορωδία της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης, ενώ αμέσως μετά , υπήρχαν κεράσματα σε μπουφέ για όλους τους καλεσμένους.
 

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ