Με ευλάβεια ο Εσπερινός στο Ιερό Εξωκκλήσι Αγ.Υπομονής της οικογένειας Μ.Κασίου στο φράγμα Μεσσαριάς
Τοπικά
28/05/2022

Με ευλάβεια  ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Αγίας Υπομονής (29/05) στο φερώνυμο Ιερό Εξωκκλήσι της οικογένειας του Μηνά Κασίου προς το φράγμα της Μεσσσαριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κώου & Νισύρου κ.κ Ναθαναήλ, συμπαραστατούμενου από τον π. Aναστάσιο Γιώτη, παρουσία του Δημάρχου Κω, Θεοδόση Νικηταρά, του Διοικητή της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχου Σπύρου Κογιάννη, του προέδρου της κοινότητας Ασφενδιού, Μιχάλη Γιωργαλλή, του κοινοτικού συμβούλου, Σεβαστιανού Παρβέρη και πλήθος κόσμου. 

Όπως πάντα η οικογένεια Μηνά και Ξανθίππης Κασίου πρόσφερε αμέσως μετά το πέρας του εσπερινού πλούσια και εκλεκτά παραδοσιακά κεράσματα σε όλους τους προσκυνητές.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, στο κήρυγμά του, επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερη η ευλογία να τιμούμε και να πιστεύουμε τη μεσίτρια προς τον Χριστό, Αγία Υπομονή, η οποία ενώ ήταν αυτοκράτειρα, απαρνήθηκε τη δόξα και τα πλούτη κι αφιερώθηκε στην προσφορά προς τους αδύναμους συνανθρώπους. Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι η δυνατότητα να εορτάζουμε την Αγία Υπομονή μας δίνει στον καθένα από μας τη δύναμη να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας κι έπειτα να κάνουμε καλές πράξεις υπέρ των διπλανών μας. 

Η Αγία Υπομονή, κατά κόσμον Ελένη Δραγάση, και αργότερα, ως σύζυγος του Μανουήλ Β' Παλαιολόγου, «Ελένη η εν Χριστώ τω Θεώ αυγούστα και αυτοκρατόρισσα των Ρωμαίων η Παλαιολογίνα», ήταν θυγατέρα του Κωνσταντίνου Δραγάση, ενός από τους πολλούς ηγεμόνες - κληρονόμους του μεγάλου Σέρβου κράλη (βασιλιά) Στεφάνου Δουσάν. Καταγόταν από βασιλική και ευλογημένη γενιά.

Υπολογίζεται να ήταν 19 περίπου χρονών όταν παντρεύτηκε τον Μανουήλ Β' Παλαιολόγο (τέλη του 1390 μ.Χ.), λίγους μήνες πριν γίνει Αυτοκράτορας.

Η καινούργια ζωή της Ελένης - αγίας Υπομονής, από την αρχή της έδειξε ότι θα ήταν Γολγοθάς. Πολλές ήταν οι φορές που χρειάστηκε να πιει το ποτήρι της προσβολής και του εξευτελισμού στο πλευρό του συζύγου της όχι μόνο από τους αλλόθρησκους, αλλά και από τα κατ' όνομα χριστιανικά κράτη της Δύσεως, στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να βρει τρόπους σωτηρίας της ετοιμοθάνατης Αυτοκρατορίας.

Η Ελένη - Αγία Υπομονή απεδείχθη εξαιρετικός άνθρωπος που συγκέντρωνε πολλές και μεγάλες αρετές, και ψυχική δύναμη. 

Η «Αγία Δέσποινα»,όπως την ονομάζει ο Γεώργιος Φραντζής, συνέδεσε την έννοια του μοναχικού της ονόματος (Υπομονή) με τον τρόπο αντιμετωπίσεως και των ευτυχών στιγμών και των απείρων δυσκολιών της όλης ζωής της. Υπομονή κατά βίον, πράξιν και μοναχικό όνομα. «Τη υπομονή αυτής εκτήσατο την ψυχήν αυτής».

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ