Έγκριση χρηματοδότησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Δήμου Καλυμνίων, συνολικού προϋπολογισμού 8.885.000 ευρώ
Δωδεκάνησα
23/09/2024

Από το Γραφείο τύπου του Δήμου Καλυμνίων εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου αναφορικά με την “Έγκριση  χρηματοδότησης  της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Δήμου Καλυμνίων, συνολικού προϋπολογισμού 8.885.000 ευρώ”

Σημαντική επιτυχία για το νησί της Καλύμνου!

Με την υπ’ αριθμ. 2534/23.09.2024 (ΑΔΑ: 6Ρ1Ζ7ΛΞ-Η3Ρ) απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Δήμου Καλυμνίων με το ποσό των 8.885.000 ευρώ.

Τα έργα που περιλαμβάνονται είναι τα ακόλουθα :

  1. Εξοικονόμηση ενέργειας σε κτιριακές υποδομές του Δήμου Καλυμνίων (ποσό 3.000.000 ευρώ). Αφορά στο Δημαρχείο και 6 σχολικά συγκροτήματα. Με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις, πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας, θα επιτευχθεί σημαντική αναβάθμιση των κτιρίων, με ουσιαστικά οφέλη για τους πολίτες, τους  εργαζόμενους στον Δήμο, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. 

  2. Προμήθεια δύο πράσινων λεωφορείων (ποσό 900.000 ευρώ). Με την προμήθεια αυτή θα υπάρξει  σημαντική βελτίωση στην  εξυπηρέτηση των  μετακινήσεων για τους δημότες  και τους επισκέπτες της Καλύμνου.

  3. Ανάπλαση- ανάδειξη περιοχών στον παραδοσιακό οικισμό Πόθιας Χωριού (ποσό 935.000 ευρώ). Προβλέπεται η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση σε διάφορες περιοχές του νησιού. 

  4. Ανάπλαση παράκτιου μετώπου Πόθιας Κάλυμνου (ποσό 3.000.000 ευρώ). Αποτελεί ένα εμβληματικό έργο, που θα αλλάξει την εικόνα της Καλύμνου.

  5. Τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας (ποσό 600.000 ευρώ). Αφορά στη στήριξη  της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

  6. Ενίσχυση λειτουργίας ΚΕΘΕΑ για την αντιμετώπιση εξαρτήσεων και υποστήριξη (ποσό 450.000 ευρώ). Αφορά στη χρηματοδότηση για την πρόσληψη προσωπικού και τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ για τα επόμενα 3 χρόνια.

 Η πρόταση υποβλήθηκε αρχικά το Σεπτέμβριο του 2023 με ομόφωνη απόφαση του  τότε δημοτικού συμβουλίου. Η  διαδικασία της αξιολόγησης των  προτάσεων διήρκησε έναν ολόκληρο χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Δήμος Καλυμνίων είχε άμεση ανταπόκριση σε όλα τα ζητήματα που ανέκυπταν.

Το επιτυχές αποτέλεσμα οφείλεται σε συλλογική και  μεθοδική προσπάθεια.

Πρώτα πρώτα, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής Νοτίου Αιγαίου για τη συνεργασία τους.

Επίσης, πολλές ευχαριστίες στα στελέχη του Δήμου Καλυμνίων  που συνέβαλαν τα μέγιστα για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, στον  εξωτερικό σύμβουλο που υποστήριξε τον Δήμο, στους μηχανικούς που μετείχαν στην διαδικασία για την «ωρίμανση» των έργων και σε όσους άλλους συμμετείχαν στην προσπάθεια για την προετοιμασία της πρότασης.

 Ο Δήμος Καλυμνίων θα συνεχίσει να εργάζεται μεθοδικά για  την υλοποίηση  όλων των ενταγμένων έργων από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και τη  συστηματική διεκδίκηση κάθε δυνατής πηγής χρηματοδότησης.

Με σκληρή δουλειά και προσήλωση στον στόχο, αλλάζουμε την Κάλυμνο.

Από το Γραφείο Τύπου