Μεγαλειώδες και με παλμό, το Παγκωακό συλλαλητήριο για τις δομές δημόσιας υγείας
Τοπικά
06/05/2022
Η Κως έδωσε  ηχυρό μήνυμα .... Δεν πάει άλλο!! "Θέλουμε λύσεις στα προβλήματα των δημόσιων δομών υγείας"

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου - πρωτοφανής για το νησί μας- το πολυαναμενόμενο Παγκωακό συλλαλητήριο για την κατάσταση που επικρατεί στις δομές δημόσιας υγείας στην πατρίδα του πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη. Οι Κώοι συσπειρωμένοι έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ζητώντας  λύσεις στα δίκαια αιτήματα της κοινωνίας. Ενίσχυση με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό στις δημόσιες δομές υγείας. Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνιζε,  η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Διονυσία Τελλή, που ευχαρίστησε τον κόσμο για την μεγάλη του συμμετοχή.

Το Παγκωακό Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε , έξω από το Νοσοκομείο της Κω, επί της οδού Ιπποκράτους  και ήταν η πρώτη φορά, που όλοι μαζί με μια φωνή  στείλαμε ηχηρό μήνυμα στην  κεντρική εξουσία, με στόχο τη διεκδίκηση λύσεων στα δίκαια αιτήματα της κοινωνίας μας,  απαιτώντας ουσιαστικές παρεμβάσεις για την άμεση υγειονομική θωράκιση των μόνιμων κατοίκων και ξένων επισκεπτών.  Ανάμεσα στο πλήθος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Κώου και Νισύρου κκ.Ναθαναήλ και Αγκύρης κ.Ιερεμίας, η επικεφαλής της παράταξης "Όραμα και Δράση" Ιωάννα Ρούφα, οι αντιδήμαρχοι Σέβη Βλάχου, Παναγιώτης Αβρίθης, Ιωάννης Καλλούδης, Αλέξανδρος Χρυσόπουλος, Σταμάτης Καμπουράκης, π. βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ΒΣΔ Ιωάννα Λάμπρου, εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, η ΝΕ Βόρειας Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκπρόσωποι των φορέων (Ενωση Ξενοδόχων Κω, Εμπορικός Σύλλογος ‘’ ΕΡΜΗΣ’’, Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Κω, ο ΣΕΠΕ Κω) , σύλλογοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, εκπρόσωποι των  15μελών των σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πλήθος κόσμου. 

 


ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΑΓΚΩΑΚΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩ

ΚΩΣ 6 ΜΑΙΟΥ 2022

 

Οι πολίτες του νησιού της Κω που ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω και συμμετείχαμε στο Παγκωακό Συλλαλητήριο της 6ηςΜαϊου, ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση την λήψη μέτρων για την άμεση θωράκιση των δημόσιων δομών υγείας του νησιού μας, με μόνιμεςπροσλήψεις όλων των ειδικοτήτων και με σύγχρονο μηχανολογικό – τεχνολογικόεξοπλισμό στο Γενικό Νοσοκομείο Κω – Κ.Υ. Κω «Ιπποκράτειον» και στην ΤΟ.Μ.Υ.(Τοπική Μονάδα Υγείας) Κω, καθώς και τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας.

Βιώνουμε την αγωνία, τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας και τουιατρικού κόσμου, των εργαζόμενων στις δομές υγείας, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της υποστελέχωσηςτων δημόσιων δομών υγείας του νησιού μας, κυρίως από την σοβαρή έλλειψη σεκρίσιμες ειδικότητες στο Νοσοκομείο μας, που πρέπει άμεσα να καλυφθούν, χωρίς καμίαχρονική καθυστέρηση, η οποία μπορεί να στοιχίζει ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Ζητάμε ΑΜΕΣΑτην κάλυψη των κενών θέσεων με μετακινήσεις ιατρών από κεντρικάνοσοκομεία, και την ταχεία διεκπεραίωση των διαδικασιών για μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

1) Σύνταξη νέου σύγχρονου Οργανισμού του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κω λαμβάνοντας υπόψη και την εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση του άρθρου 125 τουΝ. 4600/2019 (ΦΕΚ 43/9-3-2019, Τεύχος Πρώτο).

2) Θεσμοθέτηση οικονομικών και άλλων κινήτρων για την κάλυψη θέσεων ιατρώνστα νησιά.

3) Εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου με ταχείες διαδικασίες για την κάλυψηκενών θέσεων που προβλέπονται στον Οργανισμό του Νοσοκομείου.

4) Άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού καιπαραϊατρικού προσωπικού.

5) Ενίσχυση της 1ης ΤΟΜΥ Κω άμεσα με την προκήρυξη όλων των προβλεπόμενωνθέσεων ιατρών.

6) Ένταξη κατασκευής του νέου Νοσοκομείου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

7) Λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας με επικαιροποίηση της απόφασης γιαπαραχώρηση ή όποιας άλλης πρότασης αξιοποίησής του αποφασίσει το Δ.Σ..

8) Ενίσχυση του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου.

9) Άμεση κάλυψη των κενών στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού για την κάλυψη τουσυνόλου των συμπολιτών μας που χρήζουν περίθαλψης.

10) Πρόσληψη προσωπικού στο ΕΚΑΒ για την πλήρη κάλυψη λειτουργίας δύοασθενοφόρων, ένα με έδρα την Κω και ένα με έδρα την Αντιμάχεια.

11) Διαχωρισμό της Β΄ ΔΥΠΕ και τη λειτουργία της για την περιοχή μας ως ΠεριφέρειαςΑιγαίου.

12) Οι νέοι πανεπιστημιακοί γιατροί να υπηρετούν υποχρεωτικά για 2 έτη σεπαραμεθόριες και νησιώτικες περιοχές της χώρας.

ΖΗΤΑΜΕ:

Με πρωτοβουλία του Δήμου Κω να κατατεθεί προσφυγή στο «Συνήγορο του Πολίτη» και στον ευρωπαίο «Συνήγορο τουΠολίτη» για τα θέματα των δομών υγείας στο νησί μας.

Να ενημερωθούν για το παρόν ψήφισμα η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και τα Κόμματα του Κοινοβουλίου.

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ