H εφαρμογή προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς,ψηφίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ Δήμου Κω
Τοπικά
21/02/2022

Ψηφίστηκε ομόφωνα στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη, η εφαρμογή προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς κατά το έτος 2022. Την εισήγηση του θέματος έκανε ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αβρίθης, ενώ από πλευράς αντιπολίτευσης το παρών έδωσε μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση και η επικεφαλής της, Κική Μακρή.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Σε τακτική συνεδρίαση συνέρχεται το Δημοτικό Συμβούλιο Κω (ΜΕ
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ) την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, στις 10.00, σύμφωνα με τις
διατάξεις των άρθρων 65 και 67 του Ν. 3852/2010 (όπως τροποποιήθηκαν και
ισχύουν) και όσα αναφέρονται στην με αριθμό 643/2021 Εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ.
με θέμα «Σύγκληση και λειτουργία των συλλογικών οργάνων των δήμων κατά το
διάστημα εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας» (με
αριθμό πρωτ. 69472/24-9-2021 και ΑΔΑ ΨΕ3846ΜΤΛ6-0Ρ5), με μοναδικό θέμα
στην ημερήσια διάταξη:

 Εφαρμογή προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς κατά το
έτος 2022 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΒΡΙΘΗΣ (Εισήγηση θέματος)

Πρόκειται για ένα θέμα που είναι παγιωμένο, ετήσιο και τακτικό. Φέτος υπήρξε μία καθυστέρηση, αλλά το κυριότερο είναι ότι υπήρξε μία εμπλοκή. Ενώ το έγγραφο απεστάλη 24 του Γενάρη στο δήμο πρωτοκολλήθηκε 15 Φλεβάρη. Δυστυχώς οι προθεσμίες ήταν άκρως πιεστικές. Η υπηρεσία μας χορήγησε μέχρι και σήμερα το δικαίωμα να πάρουμε αυτήν την απόφαση, προκειμένου να μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα δακοκτονίας της περιφέρειας, που αφορά τον πρωτογενή τομέα και τους παραγωγούς με τον τρόπο με τον οποίο τον εκτελεί . Μέχρι ένα βαθμό καλύπτει τις ανάγκες των παραγωγών ελαιολάδου.

ΚΙΚΗ ΜΑΚΡΗ

Με τον τρόπο που τοποθετήθηκε ο κ.Αβρίθης ομολογείται η προχειρότητα που κάθε φορά αντιμετωπίζεται μία μεγάλη ανάγκη των ελαιοπαραγωγών, των αγροτών της περιοχής μας, να προστατεύσουν όσο μπορούν την παραγωγή του ελαιολάδου.

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αυτό πρέπει να γίνει με άλλες προυποθέσεις. Από το 2019 και μέχρι σήμερα αυτά τα προγράμματα εκτυλίσσονται κατά τον ίδιο τρόπο, με μπαλώματα και με μειωμένα κονδύλια, δε μπορούν οι αγρότες να αντιμετωπίσουν αυτήν τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει.

Το πρόγραμμα της δακοκτονίας εξακολουθεί να εφαρμόζεται πολύ λιγότερο από ό,τι θα έπρεπε. Η ανάγκη είναι 7 ψεκασμοί και γίνεται μόλις 3 με 4 φορές και μάλιστα οι αγρότες πληρώνουν και εισφορά για αυτό.

Εμείς δε θα συμφωνήσουμε σε αυτήν τη λογική. Καταλαβαίνουμε την ανάγκη των αγροτών, η ακρίβεια είναι μεγάλη και κατατρώει το εισόδημα τους.. Θα ψηφίσω παρούσα και θα ξαναβάλω για άλλη μια φορά την πρόταση μας, που λέει ότι τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να γίνονται ενιαία με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με κονδύλια που αναταποκρίνονται στις ανάγκες της ελαιοπαραγωγής, να απαλλαχθούν οι αγρότες από την εισφορά που τους επιβάλλεται για να έχουν έστω και αυτήν την προστασία που δίδεται και να υπάρξει μία μέριμνα  έτσι ώστε να υπάρχει εγγυημένη τιμή για το ελαιόλαδο.

Το εργατικό κέντρο, τα σωματεία της περιοχής , το ερχόμενο Σάββατο διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και για την ακρίβεια,για το εισόδημα αλλά και για τα μέτρα προστασίας της υγείας μας, στις 11:00.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΒΡΙΘΗΣ 

Θέλω να δώσω μια απάντηση στις θέσεις της κυρίας Μακρή. Δε βλέπουμε με προχειρότητα το θέμα , ούτε το ξεχνάμε. 

Δεν οφείλεται σε κάποιον αιρετό ή σε προσωπική αδιαφορία. Δε ξέρω τί συνέβη. Ενημερώθηκα άκρως εκτάκτως, ότι έχει έρθει αυτό το έγγραφο.

Είναι ένα πρόγραμμα που συμφωνώ με την κ.Μακρή , ότι είναι στρεβλό αλλά για άλλους λόγους. Αν γίνουν 7 ψεκασμοί, μιλάμε πλεόν για τοξικότητα στο λάδι. Είναι υπερβολικοί. Οι ψεκασμοί είναι το μέγιστο μέχρι 3. Το πρόβλημα είναι αλλού. Και για αυτό διαφωνώ ότι πρέπει να υπάρχει κεντρική διαχείριση από το Υπουργείο Αγροτική; Ανάπτυξης. Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος έρχεται άκρως καθυστερημένη και ανεπίκαιρη. Θα έπρεπε να εφαρμοστεί το πρώτο 15ήμερο του Ιούνη με 3 ψεκασμούς στο σύνολο.  Όταν η πρώτη εφαρμογή γίνεται τον Αύγουστο, ο δάκος πλέον έχει εξαπλωθεί.

Επίσης θα συμφωνήσω με την κ.Μακρή ότι η μέριμνα του κράτους , ειδικά τη φετινή αγροτική περίοδο θα έπρεπε να είναι προς την κατεύθυνση του να ενισχύσει όλους τους παραγωγούς, στην προμήθεια των λιπασμάτων των οποίων η αξία έχει υπερδιπλασιαστεί.

ΚΙΚΗ ΜΑΚΡΗ

Να διευκρινήσω κάτι για να μη γραφτεί στα πρακτικά η θέση μου με έναν τρόπο που δε θα το ήθελα. Εγώ δε λέω ότι κάποιος αιρετός από την Περιφέρεια, το έκανε επίτηδες και δεν έστειλε την πρόσκληση στο ΔΣ για να το συζητήσουμε. Λέω γενικά η αντιμετώπιση του προγράμματος αντιμετωπίζεται με χαμηλή προτεραιότητα και με μπαλώματα. 

Προφανώς και δε συμφωνώ στο να ψεκάζονται οι ελιές μας με αυτά τα βλαβερά χημικά αλλά από ό,τι έχω ακούσει χωρίς να έχω γνώση, υπάρχουν και άλλοι τρόποι, πάλι με ψεκασμούς που προφανώς κοστίζουν περισσότερο και για αυτό από ό,τι φαίνεται δεν έρχονται στην επιφάνεια να αξιοποιούνται, συνεχίζω όμως να στηρίζω την επιλογή μου και δηλώνω παρούσα.

 

 

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ