Σε χαρούμενο κλίμα με πλήθος κόσμου, η κοπή πίτας του Εργαστηρίου Ψηφιδωτών Κω
Τοπικά
20/02/2022

Σε χαρούμενο κλίμα, με πλήθος κόσμου, η κοπή πίτας του Εργαστηρίου Ψηφιδωτών Κω στο Ιερό παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, όπου φιλοξενείται το εργαστήρι. Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου & Νισύρου κκ. Ναθαναήλ, συμπαραστατούμενος από τον π.Αναστάσιο Τσουκνιά της ενορίας Αγίων Πάντων όπου ανήκει το  παρεκκλήσι,  παρουσία του δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά, της προέδρου της Αστικής εταιρείας «Ιπποκράτης» κ.Διονυσίας Τελλή, του προέδρου της ΔΕΥΑΚ Κωνσταντίνου Ζαχαρού, του επιστημονικού διευθυντή Dr Δημήτρη Γερούκαλη, του ξενοδόχου Πάκη Χριστοδουλίδη, του διευθυντή του εργαστηρίου Δαυίδ Χατζηδαυίδ, των 35 μελών του εργαστηρίου και πλήθος κόσμου που αγκαλιάζει τις δράσεις του νεοσύστατου εργαστηρίου, που έχει ξεκινήσει δυναμικά και ετοιμάζει συνεργασίες με το δήμο της Κω, για να κοσμήσει σημαντικά σημεία του νησιού, όπως αυτή στο λιμένα Μανδρακίου όπου θα τοποθετηθεί η άγκυρα.

Επίσης ο σεβασμιώτατος αναφερόμενος στο εργαστήρι ψηφιδωτών το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά,  διασώζει μια σημαντική για τον πολιτισμό μας τέχνη, ανακοίνωσε την πρόταση από το Άγιο όρος, να παρουσιαστεί εκεί η τεχνική της ψηφίδας, από μέλη τους εργαστηρίου της Κω, ενώ ο δήμαρχος τόνισε πως το εργαστήρι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, αύξησε τα μέλη του σε 35, κάτι που δείχνει τη σοβαρή δουλειά που γίνεται και αναφέρθηκε στη συνεργασία του δήμου με το εργαστήριο, για έργα που θα κοσμήσουν διάφορα σημεία του νησιού μας, ενώ η κ.Τελλή, επισήμανε πως η Αστική εταιρεία , θα συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά το εργαστήρι ψηφιδωτών, που στόχο έχει, τη διάσωση και διάδοση της  τεχνικής της ψηφίδας, ως βασικό στοιχείο της ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας  του νησιού μας.

Τυχερός της πίτας , ο μαθητής , Δημήτρης Βησσαρίτης, ο οποίος  πήρε ως δώρα, εργαλεία κοπτικής της ψηφίδας από τον διευθυντή του εργαστηρίου κ.Δαυίδ Χατζηδαυίδ και ένα ρολόι τσέπης,  από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου & Νισύρου κκ.Ναθαναήλ.

Ο κ. Χατζηδαυίδ  αφού ευχαρίστησε τη Μητρόπολη, την Αστική Εταιρεία Ιπποκράτης και το Δήμο της Κω, σημείωσε ότι μετά από συνάντηση με το Δήμαρχο Κω, έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί ένα πολύ μεγάλο έργο έκπληξη, καλώντας μάλιστα κοντά του τα μικρότερα ηλικιακά μέλη, τον Στέφανο και τον Χαράλαμπο, οι οποίοι μάλιστα ετοιμάζουν ένα ψηφιδωτό για το 5ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο εντός των ημερών θα ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί! Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μαθήματα στο Εργαστήριο ψηφιδωτών, γίνονται από τον κ. Δαυίδ Χατζηδαυίδ Υπεύθυνο Εργαστηρίου, και τον κ. Νικόλαο Μίγκλη.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ