Η Κώα Ρεμπέτισσα Μαρίκα Παπαγκίκα «επέστρεψε» στην Κω, με πρωτοβουλία της ΕΓΕ, την Κυριακή 28 Ιουλίου
Πολιτισμός
27/07/2024
Η Κώα Ρεμπέτισσα Μαρίκα Παπαγκίκα, η εμβληματική τραγουδίστρια του καφέ-αμάν, ξεδιπλώνει μέσα από το συγκλονιστικό κείμενο του Νίκου Σταματιάδη, άγνωστες πτυχές της πολυτάραχης ζωής της!

Η Μουσικοθεατρική παράσταση «ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΠΑΓΚΙΚΑ-ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΟΡΙΤΣΙ» ήρθε  στην Κω στο πλαίσιο των θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων «Ιπποκράτεια 2024»  σε μια συνδιοργάνωση  της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος παράρτημα Κω, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου της  Κω , την Κυριακή 28 Ιουλίου στις 21:00 στο Ρωμαϊκό ωδείο . Πρόκειται για μια παράσταση για τη ζωή και το έργο της θρυλικής τραγουδίστριας, που καταγόταν απ’ την Κω.

Ερμηνεύουν: Κερασία Σαμαρά και το TakisBarberisGroup. Σκηνοθεσία: Κερασία Σαμαρά. Μουσική επεξεργασία:Τάκης Μπαρμπέρης.

Ο χώρος του Ρωμαϊκού Ωδείου παραχωρείται από το Υπουργείο Πολιτισμού - Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Η ηρωίδα-ερμηνεύτρια Κερασία Σαμαρά τραγουδά τα τραγούδια της Μαρίκας, μέσα από διαρκή ζωντανό διάλογο με το jazz group του Τάκη Μπαρμπέρη, μαζί της, επί σκηνής, την Κυριακή 28 Ιουλίου 2024 στο Ρωμαϊκό ωδείο .

Η ιστορία πίσω από την παράσταση

Η μυστηριώδης Μαρίκα Παπαγκίκα (1890-1943),η εμβληματική τραγουδίστρια του καφέ αμάν, ξεδιπλώνει, σε πρώτο πρόσωπο, άγνωστες πτυχές της πολυτάραχης ζωής της, στην Κω, στη Σμύρνη, στην Αλεξάνδρεια, στην Αθήνα και τέλος στην Νέα Υόρκη, όπου μεγαλουργεί, οργώνοντας όλη την Αμερική και διαδίδοντας τα ακούσματα της ελληνικής καταγωγής της.

Υπηρετεί όλα τα είδη της μουσικής και μαζί με τον άντρα της, τον μοναδικό τσιμπαλίστα* Κώστα Παπαγκίκα, ανοίγουν το 1923 στη Νέα Υόρκη το δικό τους μουσικό κέντρο, το MARIKA‘S, όπου και μεσουρανούν, δισκογραφώντας παράλληλα στις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες της εποχής. Το κραχ του ’29 καθώς και άλλες, άγνωστες παράμετροι τους αναγκάζουν να κλείσουν το καφωδείο MARIKA‘S και η Μαρίκα αποσύρεται σταδιακά. Ακολουθούν παρακμή, μαρασμός και σιωπή, που την οδηγούν στο τέλος της, στο StatenIsland, το 1943. Το κείμενο, που προέκυψε μετά από ενδελεχή έρευνα αλλά και από στοιχεία μυθοπλασίας, ανήκει στον Νίκο Σταματιάδη.

                                    

Μαρίκα Παπαγκίκα: Το ηλεκτρικό κορίτσι» | Κυριακή 21:00 στο Ρωμαϊκό Ωδείο |  AegeaNews

Ρεπορτάζ