Στη Βουλή το ν/σ ΥΠΕΣ: Τι προβλέπει για οφειλές σε Δήμους, επιδόματα, προϋπηρεσία, υπερωρίες υπαλλήλων, κινητικότητα (έγγραφα)
Πολιτική
25/09/2024
Μια σειρά από ρυθμίσεις που αφορούν τους πολίτες, τους εργαζόμενους σε ΟΤΑ και Δημόσιο αλλά και τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και τις ΔΕΥΑ περιλαμβάνει το ν/σ του ΥΠΕΣ: «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις», που κατατέθηκε πριν λίγο στη Βουλή.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους

Κάθε είδους οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, από φυσικά πρόσωπα τα οποία πληρούν τα κριτήρια του ευάλωτου οφειλέτη, σύμφωνα με την περ. α) του άρθρου 217 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), περί ευάλωτου οφειλέτη, και έχουν εκδώσει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, σύμφωνα με την περ. β) του ίδιου άρθρου, εφόσον αυτές έχουν βεβαιωθεί έως την 31η.8.2024, δύναται, ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού του προσώπου, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190), καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, ως εξής:

 

α) αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%),

 

β) αν εξοφληθούν σε δύο (2) έως έξι (6) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%),

 

γ) αν εξοφληθούν σε επτά (7) έως δώδεκα (12) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%),

 

δ) αν εξοφληθούν σε δεκατρείς (13) έως εξήντα (60) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%).

 

Επιδόματα

Δύναται να καταβάλλεται στους υπαλλήλους των ο.τ.α. α΄ και β΄ βαθμού και των νομικών προσώπων τους, ποσό τριακοσίων (300) ευρώ σε ετήσια βάση, αντί του ενός (1) λίτρου γάλακτος σε ημερήσια βάση, εφόσον είναι δικαιούχοι της παροχής αυτής, σύμφωνα με τη μνημονευόμενη κ.υ.α.

 

β. Το ως άνω ποσό είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους ο.τ.α. και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. (άρθρο 15)

 

Καταβάλλεται, κάθε μήνα, στους συνεργάτες, στην προσωπική ασφάλεια, στους οδηγούς καθώς και στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας που αποσπάται ή διατίθεται στα Γραφεία Περιφερειαρχών, προσαυξημένη αποζημίωση για υπερωριακή και νυχτερινή υπερωριακή εργασία και συγκεκριμένα συνολικά, τον μήνα για κάθε υπάλληλο: αα) 15 ώρες γιαυπερωριακή εργασία, ββ) 7 ώρες για νυχτερινή υπερωριακή εργασία και γγ) 8ώρες για εργασία τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες. (άρθρο 18)

Προϋπηρεσία

Συνυπολογίζεται, αναδρομικά από την οριζόμενη ημερομηνία, ο χρόνος που έχει διανυθεί στην Ελληνική Αστυνομία, στα καταστήματα κράτησης και σε υπηρεσίες των δήμων, για τη βαθμολογική κατάταξη των δημοτικών αστυνομικών σύμφωνα με τον ν.5003/2022. (άρθρο 17)

 

Κινητικότητα

Εντάσσονται στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας (Ε.Σ.Κ.) οι διοικητικοί υπάλληλοι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, απεντάσσονται οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και παρέχεται η δυνατότητα σε υπαλλήλους που μετατάχθηκαν σε Καταστήματα Κράτησης από θέσεις κλάδου Δημοτικής Αστυνομίας, οι οποίες καταργήθηκαν, να συμμετέχουν στο Ε.Σ.Κ. έως και το έτος 2025. (άρθρο 57)

 

ΔΕΥΑ

Παρέχεται εξαίρεση στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής, καθώς και αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας, για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τον οικείο δήμο, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν.4483/2017. (άρθρο 29)

 

ΚΑΠ

Αυξάνεται, από 1η.1.2025, κατά πενήντα τρία εκατομμύρια (53.000.000) ευρώ (από 3,788 δις ευρώ σε 3,841 δις ευρώ) το ανώτατο συνολικό ποσό πουμεταβιβάζεται κατ’ έτος από τον τακτικό προϋπολογισμό σε δήμους και περιφέρειες, στο πλαίσιο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.).

 

β. Ενισχύεται, για το έτος 2024, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εσωτερικών, με το ποσό των εκατόν οκτώ εκατομμυρίων (108.000.000) ευρώ, από πιστώσεις των Γενικών Κρατικών Δαπανών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να αποδοθούν σε περιφέρειες και δήμους για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών, καθώς και για την επιχορήγηση δήμων για την εξόφληση εκκρεμών και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους. Στην τελευταία περίπτωση, εφόσον προκύψει μείωση των εν λόγω υποχρεώσεων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα, που υπολείπεται του ποσού της επιχορήγησης, το ποσό της διαφοράς παρακρατείται από τους ΚΑΠ του έτους 2025 των δήμων που αφορούν και μεταφέρεται στον Λογαριασμό Οικονομικής Ενίσχυσης ΟΤΑ που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δάνειων (Τ.Π.Δ.).

 

γ. Η εφαρμογή του άρθρου 72 του ν.5108/2024, για την επιχορήγηση των περιφερειών και των δήμων μέχρι του ποσού των 80 εκατ. ευρώ από χρηματικά διαθέσιμα του προαναφερόμενου Λογαριασμού, καταλαμβάνει και την εξόφληση απλήρωτων υποχρεώσεων από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής, οι οποίες έχουν καταστεί τελεσίδικες έως την οριζόμενη ημερομηνία. (άρθρο 38)

Δείτε το ακόμα πιο αναλυτικά εδώ:

https://www.aftodioikisi.gr/ota/sti-voyli-to-n-s-ypes-ti-provlepei-gia-ofeiles-se-dimoys-epidomata-proypiresia-yperories-ypallilon-kinitikotita-eggrafa/

Από τον Νίκο Αναστασίου - Kaizen

Πηγή: aftodioikisi.gr