Γιάννης Παππάς: «Ζητήματα και λύσεις, για τον αλιευτικό κλάδο πελαγίσιων ψαριών, στη συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων»
Πολιτική
25/09/2024

Εποικοδομητική και παραγωγική, η συνάντηση του τ. Υφυπουργού Ναυτιλίας, Βουλευτή Δωδεκανήσου Ν.Δ. Γιάννη Παππά με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστο Κέλλα, τον Πρόεδρο του Συλλόγου μεγάλων, πελαγικών ψαριών Γεώργιο Κατσοτούρχη, τη Γενική Διευθύντρια Θαλάσσιας Αλιείας Αγγελική Καλλαρά και τον υπηρεσιακό Διευθυντή Θαλάσσιας Αλιείας Τριαντάφυλλο Κουντούρη.

Κατά τη συνάντηση, τέθηκαν τα εξής θέματα:

• Η προσωρινή παύση των αλιευτικών σκαφών που διαθέτουν άδεια αλιείας μεγάλων, πελαγικών ψαριών.

• Η πορεία και η ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού, με τα τεράστια περιθώρια στη νησιωτική Ελλάδα.

• Η τροποποίηση της υπουργικής απόφασης που αφορά στη «Διάθεση πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας» σχετικά με την αφαίρεση αλιευτικών εργαλείων που στοχεύουν στο είδος ψαριών «μπακαλιάρο».

• Η αποζημίωση των αλιευτικών σκαφών από τις καταστροφές που υφίστανται τα θηλαστικά, κυρίως λόγω ρύπανσης των θαλασσίων υδάτων και άλλων αιτιών. Έγινε μάλιστα, ιδιαίτερη μνεία, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην αποζημίωση και τα αλιευτικά σκάφη, τα οποία ασχολούνται με την αλιεία λευκού τόνου.

• Η χορήγηση νέας πρόσκλησης Διάθεσης Πλεονάζουσας Χωρητικότητας και Ιπποδύναμης , για τα αλιευτικά σκάφη, μήκους, άνω των 12 μέτρων.

«Η διαχείριση των θαλασσών, με τρόπο ώστε και οι αλιείς όλων των ειδών να είναι ικανοποιημένοι, αλλά και οι ελληνικές θάλασσες να μην στερέψουν από αλιεύματα, αποτελεί βασικό μας στόχο. Συμπαραστεκόμαστε στον κλάδο των αλιέων, που έχουν οργώσει τις θάλασσες και τις γνωρίζουν καλύτερα από τη γειτονιά τους, ταυτόχρονα όμως, θέτουμε όρια και κανόνες, προκειμένου, αυτό το πολύτιμο διατροφικό προϊόν, να μην στερέψει από τα πελάγη μας. .

Οι περισσότεροι νησιώτες ψαράδες μας, κατανοούν και σέβονται τους αλιευτικούς κανόνες. Ταυτόχρονα, θέτουν ζητήματα του κλάδου διαδικαστικά, στα οποία πρέπει εμπράκτως να συμπαρασταθούμε, βοηθώντας αυτή την τάξη των επαγγελματιών, στο μέτρο που είναι δυνατό, διότι, αποτελούν αιτία για αύξηση του τουριστικού μας προϊόντος, που έχει σχέση με τη γαστρονομία, συμβάλλουν στην αύξηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα, είναι φρουροί της υγείας μας, αφού γνωρίζουμε την αξία των αγαθών της θάλασσας.

«Με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστο Κέλλα, τον Πρόεδρο του Συλλόγου μεγάλων, πελαγικών ψαριών Γεώργιο Κατσοτούρχη, τη Γενική Διευθύντρια Θαλάσσιας Αλιείας Αγγελική Καλλαρά και τον υπηρεσιακό Διευθυντή Θαλάσσιας Αλιείας Τριαντάφυλλο Κουντούρη, είχαμε πραγματικά, μια παραγωγική συζήτηση, τα αποτελέσματα της οποίας, θα διαπιστώσει σύντομα ο αλιευτικός κόσμος. Άλλωστε, ο κ. Κατσοτούρχης, με τον οποίο έχω συνάντηση, κάθε φορά που πάω στο νησί των ψαράδων, την Κάλυμνο, είναι γνώστης του αντικειμένου, έχει εμπειρία ετών και πάντα αιτείται ζητήματα, τα οποία δικαιούται ο κλάδος του οποίου είναι Πρόεδρος» δήλωσε ο κ. Παππάς μετά το τέλος της συνάντησης στο Υπουργείο.

Από το Γραφείο Τύπου

 

 

Φωτογραφίες