Μάνος Κόνσολας: «Ενίσχυση με προσωπικό των νησιωτικών δήμων και αυξημένη μοριοδότηση της εντοπιότητας για τις προσλήψεις στις νησιωτικές περιοχές»
Πολιτική
25/07/2024

Σημαντικές ειδήσεις προέκυψαν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα, για τα προβλήματα στελέχωσης των νησιωτικών και ορεινών δήμων.
Λαμβάνοντας το λόγο, ο Μάνος Κόνσολας ανέφερε ότι Δήμοι και δημόσιες υπηρεσίες στα μικρά νησιά έχουν πρόβλημα υποστελέχωσης, κάτι που έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε ό, τι αφορά στο δείκτη εξυπηρέτησης των πολιτών και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών, όσο και στην ποιότητα των υπηρεσιών που οφείλει να παρέχει το Κράτος στους πολίτες.
Ο κ. Κόνσολας πρότεινε:
1 ον : Την κατ’ εξαίρεση ένταξη στην κινητικότητα για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τους υπαλλήλους δήμων, χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα, και μόνο για την περίπτωση που επιλέξουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές και ακριτικές περιοχές.
Απαντώντας ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεόδωρος Λιβάνιος ανακοίνωσε ότι στο τέλος Αυγούστου το Υπουργείο θα καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο στη διαβούλευση.
2 ον : Την ενίσχυση του προσωπικού των νησιωτικών δήμων που συνδέονται με τις ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα).

Όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Λιβάνιος, μιλώντας στην Επιτροπή, το Υπουργείο προτίθεται να εγκρίνει όλες τις προτάσεις προσλήψεων των Δήμων για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης της σχετικής δαπάνης από τους Δήμους.
3 ον : Τη θέσπιση αυξημένης μοριοδότησης για την εντοπιότητα και μισθολογικών κινήτρων για την κάλυψη των κενών θέσεων σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, δεσμεύτηκε ότι θα θεσπιστεί αυξημένη μοριοδότηση για την εντοπιότητα στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές για τους διαγωνισμούς και τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.
Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μικροί νησιωτικοί και ορεινοί δήμοι στη διενέργεια διαγωνισμών για την υλοποίηση έργων και στην εκπόνηση μελετών, προτείνοντας να εξεταστεί η δημιουργία ειδικών δομών τεχνικής βοήθειας σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, με επαρκή στελέχωση, για να προσφέρουν τεχνική βοήθεια στους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους για τη διενέργεια διαγωνισμών και την εκπόνηση μελετών.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ