Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στο Κρατικό Θεραπευτήριο – Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λέρου
Πολιτική
24/07/2024

Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ζητά την ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κρατικού Θεραπευτηρίου – Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Λέρου.
Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρει ότι η συγκεκριμένη δομή δημόσιας υγείας εξυπηρετεί όχι μόνο τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών του αλλά και των όμορων νησιών, όπως η Πάτμος, οι Λειψοί και το Αγαθονήσι, ενώ στο νησί λειτουργεί η Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή παράτυπων μεταναστών, γεγονός που δημιουργεί αυξημένες ανάγκες.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τονίζει ότι Κρατικό Θεραπευτήριο – Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λέρου είναι υποστελεχωμένο σε μεγάλο βαθμό, σε βασικές ειδικότητες υπάρχει μόνο ένας γιατρός με αποτέλεσμα να εξαντλούνται τα όρια της αντοχής του και πολλές φορές να αδυνατεί ακόμα και να πάρει άδεια.
Επισημαίνει ότι πρόσφατα και με αφορμή το γεγονός ότι ο μοναδικός παιδίατρος πήρε άδεια μετά από καιρό, υπήρχε αδυναμία διαχείρισης ενός περιστατικού, αφού δεν υπηρετεί δεύτερος παιδίατρος, ενώ οριακή είναι, επίσης, η κατάσταση στο Ψυχιατρικό Τμήμα στο οποίο υπάρχει μόνο ένας ψυχίατρος για 200 περίπου ασθενείς.
Παράλληλα, υπηρετεί ένας μόνο ακτινολόγος, γεγονός που έχει ως συνέπεια να καταγράφονται καθυστερήσεις στις απεικονιστικές εξετάσεις στις αξονικές  τομογραφίες και τους υπερήχους.
Ο κ. Κόνσολας ζητά ενίσχυση με νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και την κάλυψη θέσεων παιδίατρου, ψυχιάτρου, νευρολόγου, ακτινολόγου και αναισθησιολόγου.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα προς το Υπουργείο Υγείας.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Άμεση ανάγκη ενίσχυσης και κάλυψης των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού στο Κρατικό Θεραπευτήριο – Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λέρου»

Κύριε Υπουργέ,
Το Κρατικό Θεραπευτήριο – Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λέρου εξυπηρετεί όχι μόνο τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών του αλλά και των όμορων νησιών, όπως η Πάτμος, οι Λειψοί και το Αγαθονήσι.
Παράλληλα, στη Λέρο, λειτουργεί η Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή παράτυπων μεταναστών, γεγονός που δημιουργεί αυξημένες ανάγκες.
Το Κρατικό Θεραπευτήριο – Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λέρου είναι υποστελεχωμένο σε μεγάλο βαθμό, σε βασικές ειδικότητες υπάρχει μόνο ένας γιατρός, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται τα όρια της αντοχής του και πολλές φορές να αδυνατεί ακόμα και να πάρει άδεια.
Πρόσφατα, και με αφορμή το γεγονός ότι ο μοναδικός παιδίατρος πήρε άδεια μετά από καιρό, υπήρχε αδυναμία διαχείρισης ενός περιστατικού, αφού δεν υπηρετεί δεύτερος παιδίατρος.

Οριακή είναι, επίσης, η κατάσταση στο Ψυχιατρικό Τμήμα στο οποίο υπάρχει μόνο ένας ψυχίατρος για 200 περίπου ασθενείς. Παράλληλα, δεν υπάρχει νευρολόγος.

Το γεγονός, επίσης, ότι στο Κρατικό Θεραπευτήριο – Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λέρου υπηρετεί ένας μόνο ακτινολόγος, αυτό έχει ως συνέπεια να καταγράφονται καθυστερήσεις στις απεικονιστικές εξετάσεις στις αξονικές τομογραφίες και τους υπερήχους.
Η παρουσία, επίσης, ενός μόνου αναισθησιολόγου δημιουργεί προβλήματα στην πραγματοποίηση χειρουργείων.
Πρόσφατα, η οριακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις ελλείψεις στο νοσοκομείο προκάλεσε την κινητοποίηση των πολιτών του νησιού.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την ενίσχυση του Κρατικού Θεραπευτηρίου – Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Λέρου.
2. Σε ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο προκειμένου να ενισχυθεί το Κρατικό Θεραπευτήριο – Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λέρου με παιδίατρο, ψυχίατρο, νευρολόγο, ακτινολόγο και αναισθησιολόγο;
3. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την ενίσχυση με νοσηλευτικό προσωπικό;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου