Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για το Κέντρο Υγείας Σύμης
Πολιτική
17/07/2024

Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, επικεντρώνεται στα προβλήματα της δημόσιας υγείας στη Σύμη, θέτοντας δύο ζητήματα:
1 ον : Τη διαμόρφωση ενός νέου και σύγχρονου οργανογράμματος θέσεων προσωπικού για το Κέντρο Υγείας Σύμης μετά την αναβάθμισή του αφού πριν ήταν Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο.
2 ον : Την ανάγκη θεσμικής παρέμβασης προκειμένου να τροποποιηθεί ο σχετικός νόμος και οι ιατροί να εκτελούν υπηρεσία υπαίθρου στις νησιωτικές περιοχές.
Όπως αναφέρει ο κ. Κόνσολας, με απόφαση του Υπουργού Υγείας το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης αναβαθμίστηκε σε Κέντρο Υγείας, αλλά αυτή η αναβάθμιση πρέπει να συνοδευτεί από ένα νέο οργανόγραμμα με θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που θα αντιστοιχούν στη λειτουργία ενός Κέντρου Υγείας.
Τονίζει, επίσης, ότι η τελευταία προκήρυξη για την κάλυψη ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου στη Σύμη, απέβη άκαρπη αφού σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι γιατροί αντί για υπηρεσία υπαίθρου έχουν την εναλλακτική δυνατότητα να υπηρετούν σε νοσοκομεία αντί να στελεχώνουν Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία.
«Το ζήτημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και η δημιουργία ενός νέου οργανογράμματος στο Κέντρο Υγείας Σύμης με τις απαραίτητες και προβλεπόμενες θέσεις γιατρών αλλά και την ενίσχυση του με τον ανάλογο εξοπλισμό.
Άλλωστε, η Σύμη εκτός από τους 2.603 μόνιμους κατοίκους, αποτελεί και έναν τουριστικό προορισμό που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες τη θερινή
περίοδο και για το λόγο αυτό πρέπει να έχει μια άρτια και στελεχωμένη δομή υγείας», επισημαίνει ο Μάνος Κόνσολας.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Μάνου Κόνσολα προς τον Υπουργό Υγείας.

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Αντιμετώπιση των προβλημάτων της δημόσιας υγείας στη Σύμη»

Κύριε Υπουργέ,

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5726/τ.Β/2022, το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης αναβαθμίστηκε σε Κέντρο Υγείας.
Η αναβάθμιση του, όμως, σε Κέντρο Υγείας πρέπει να συνοδευτεί από ένα νέο οργανόγραμμα με θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που θα αντιστοιχούν στη λειτουργία ενός Κέντρου Υγείας.
Αυτό αποτελεί προτεραιότητα όπως και η αντιμετώπιση των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στις δομές δημόσιας υγείας στις νησιωτικές περιοχές και στη Σύμη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία προκήρυξη για την κάλυψη ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου στη Σύμη, απέβη άκαρπη, αφού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι γιατροί αντί για υπηρεσία υπαίθρου έχουν την εναλλακτική δυνατότητα να υπηρετούν σε νοσοκομεία αντί να στελεχώνουν Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία.

Το ζήτημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως και η δημιουργία ενός νέου οργανογράμματος στο Κέντρο Υγείας Σύμης με τις απαραίτητες και προβλεπόμενες θέσεις γιατρών αλλά και την ενίσχυση του με τον ανάλογο εξοπλισμό.
Άλλωστε, η Σύμη εκτός από τους 2.603 μόνιμους κατοίκους, αποτελεί και έναν τουριστικό προορισμό που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες τη θερινή περίοδο και για το λόγο αυτό πρέπει να έχει μια άρτια και στελεχωμένη δομή υγείας.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Προτίθεται να διαμορφώσει ένα νέο και σύγχρονο οργανόγραμμα θέσεων προσωπικού για το Κέντρο Υγείας Σύμης μετά την αναβάθμισή του αφού πριν ήταν Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο;
2. Προτίθεται να προχωρήσει σε θεσμική παρέμβαση προκειμένου οι ιατροί να εκτελούν υπηρεσία υπαίθρου στις νησιωτικές περιοχές;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου