Γ. Νικητιάδης: Υπαναχώρησε η Κυβέρνηση για τη μεταφορά του Blue Shark στο λιμάνι της Καλύμνου
Πολιτική
16/07/2024

Με απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση Νικητιάδη στη Βουλή

Υπαναχώρησε η Κυβέρνηση για τη μεταφορά του Blue Shark στο λιμάνι της Καλύμνου

Υπαναχώρησε η Κυβέρνηση με δήλωση του Υφυπουργού Ναυτιλίας στην απόφαση της για τη μεταφορά του εγκαταλελειμμένου πλοίου Blue Shark στο λιμάνι της Καλύμνου το οποίο βρίσκεται ανοιχτά του νησιού, συμφώνως με την απάντηση που δόθηκε στον Βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. Υφυπουργό Γιώργο Νικητιάδη κατά την συζήτηση της σχετικής επίκαιρης ερώτησης του στη Βουλή. Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 15 Ιουλίου. Ο Κοινοβουλευτικός έλεγχος που άσκησε ο κ. Νικητιάδης στην αρχική απόφαση του Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συντασσόμενος στο πλευρό του Δήμου Καλυμνίων και της κοινωνίας του νησιού ανάγκασε την ηγεσία του Υπουργείου δια μέσου του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Στέφανου Γκίκα να δηλώσει «Με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας δεν πρόκειται το πλοίο αυτό να μεταφερθεί εντός του λιμένος της Καλύμνου».
Η πίεση του κ. Νικητιάδη συνεχίστηκε καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα η απομάκρυνση του πλοίου από την ευρύτερη περιοχή και απευθυνόμενος στον Υφυπ. Ναυτιλίας τόνισε πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα σημειώνοντάς ότι «Φοβάμαι κ. Υπουργέ πως αν ακολουθηθεί η διαδικασία που περιγράψατε το πλοίο θα βρεθεί στο βυθό» ζητώντας άμεση λύση, με τον κ. Γκίκα να δηλώνει πως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες. Ο Γιώργος Νικητιάδης στην τοποθέτηση του τόνισε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την παραμονή του πλοίου Blue Shark για το φυσικό περιβάλλον την οικονομία της Καλύμνου και των γύρω νησιών όπως της Κω, καθώς συμφώνως με πληροφορίες στο σκάφος υπάρχουν 60.000 τόνοι καυσίμων και στα αμπάρια του υπάρχουν χιλιάδες τόνοι σιτηρών. Ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναδρομή αναφέρθηκε στο ατύχημα που προκλήθηκε με τη σύγκρουση μηχανότρατας με το πλοίο Blue Shark και ενημέρωσε τον Υφυπουργό Ναυτιλίας καταθέτοντας στα πρακτικά πρόσφατες φωτογραφίες (της ίδιας ημέρας) ότι το πλοίο καθημερινώς βυθίζεται και συντόμως θα ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας.
Ο τ. Υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού χαρακτήρισε την Κάλυμνο ως «ναυαρχίδα» για τη λύση του δημογραφικού προβλήματος που μαστίζει τη χώρα, καθώς το νησί σήμερα έχει 17.000 μονίμους κατοίκους και είναι η μοναδική περιοχή της χώρας που σημειώνεται αύξηση του πληθυσμού, γεγονός που οφείλεται στην αγάπη των Καλυμνίων για το νησί τους. Τόνισε μάλιστα τη μαχητικότητα των Καλυμνίων που κατάφεραν να αναπτυχθούν ως σπογγαλιείς, εξαίρετοι ναυτικοί και να έχουν δυναμική παρουσία στην Ελληνική διασπορά. Παραλλήλως ο κ. Νικητιάδης υπογράμμισε πως η Κάλυμνος δεν θα μπορούσε να αντέξει μία περιβαλλοντική ρύπανση καθώς ήδη βρίσκεται ανάμεσα σε δυο νησιά που έχουν χαμηλότερους συντελεστές Φ.Π.Α. γεγονός αρνητικό για την τοπική κοινωνία που αναδεικνύει και την κυβερνητική αδιαφορία.
Στην αρχή της τοποθέτησης του ο κ. Νικητιάδης ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γκίκα, καυτηριάζοντας ταυτοχρόνως το γεγονός ότι με τον πρόσφατο ανασχηματισμό η Δωδεκάνησος έμεινε χωρίς κυβερνητική παρουσία, κάτι όμως που όπως είπε δεν αφορά τον Υφυπουργό, αλλά «το ενδιαφέρον» της Ν.Δ. για τη Δωδεκάνησο.