Μ. Κόνσολας: «Άμεση προτεραιότητα νέα πλοία στην ακτοπλοΐα και μείωση του ενεργειακού τους κόστους για να μειωθεί και η τιμή των εισιτηρίων»
Πολιτική
09/07/2024

Στα ζητήματα της ακτοπλοΐας αναφέρθηκε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» στο Κανάλι της Βουλής, ενώ χαρακτήρισε την επίλυση των προβλημάτων της ακτοπλοΐας ως άμεση προτεραιότητα για την επικοινωνία και τις μεταφορές στη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και για τον τουρισμό μας.

Το υψηλό κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, χαρακτηρίστηκε ως υπαρκτό πρόβλημα από τον Μάνο Κόνσολα.

«Δεν είμαι αυτός που θα αρνηθεί μια πραγματικότητα που βιώνουν όλοι όσοι ταξιδεύουν και κυρίως οι κάτοικοι των νησιών. 

Το κόστος των καυσίμων είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στη διαμόρφωση της τιμής του εισιτηρίου. Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία η τιμή του καυσίμου για την ακτοπλοΐα πολλαπλασιάστηκε.

Το θέμα είναι τι πρέπει να γίνει.

Και η απάντηση σε αυτό το ερώτημα συνδέεται με ένα συνολικό στρατηγικό επαναπροσδιορισμό της ελληνικής ακτοπλοΐας», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Ο κ. Κόνσολας ανέφερε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να συζητηθούν όλα τα προβλήματα της ακτοπλοΐας στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, στην οποία είναι Πρόεδρος, με έμφαση όχι μόνο στο υψηλό κόστος στα εισιτήρια, αλλά και στην ανανέωση του στόλου της ακτοπλοΐας, ο οποίος είναι γερασμένος.

Ο Μάνος Κόνσολας έβαλε στο τραπέζι του διαλόγου την ανανέωση του στόλου της ακτοπλοΐας με πλοία που θα χρησιμοποιούν νέα εναλλακτικά καύσιμα, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος και ως εκ τούτου και την τιμή των εισιτηρίων.

Πρότεινε, μάλιστα, να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα ως επιλέξιμες, οι επενδύσεις που στοχεύουν στην ανανέωση του στόλου της ακτοπλοΐας, στην ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, σε πλοία που θα χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα, κάτι που σημαίνει και τη δημιουργία δικτύων και ανάλογων υποδομών για τα πλοία.

Ρεπορτάζ