Κατεπείγουσα συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Κω για το ΧΥΤΑ
Πολιτική
03/07/2024

Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Κω σε κατεπείγουσα συνεδρίαση με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη, την πυρκαγιά της 1 ης Ιουλίου 2024 στην ευρύτερη περιοχή ‘’Σταυρού Πέραμα – Καρδάμαινα’’ και οι ενέργειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ.

Η πρόεδρος του ΔΣ Διονυσία Τελλή Τσιμισίρη, ανέγνωσε επιστολή της υπό πρόξενου της Βρετανίας σε Ρόδο και Κω κ.Ράνια Κοσσιώρη, αναφορικά με την άψογη εκκένωση της Καρδάμαινας, στην οποία δεν καταγράφηκε κάποιο παράπονο από τους Βρετανούς τουρίστες. Επίσης  την επιστολή του διευθύνοντα συβούλου του tour operator jet2  για την εύρυθμη διαχείριση της εκκένωσης της Καρδάμαινας.

Στην εισήγηση του, ο δήμαρχος Κω, εξέφρασε την περηφάνια του για τη συλλογικότητα και την συνεργασία όλων των πολιτών του νησιού στο θέμα της διαχείρισης της έκτακτης κατάστασης που οδηγήθηκε το νησί με τη φωτιά. Αναφέρθηκε στο χρονικό της φωτιάς και τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν λόγω της έντασης των  ανέμων που προκάλεσε την ανεξέλεγκτη πορεία της φωτιάς και σε όλες τις ενέργειες που έγιναν με τη συνεργασία της πυροσβεστικής υπηρεσίας, της πολιτικής προστασίας , του στρατού και των εθελοντών. Έκανε ειδική μνεία στην παρουσία των 50 δασοκομμάντων, του επιτελάρχη πυροσβεστικού σώματος κ.Μπαλάφα, των πυροσβεστών, της πολιτικής προστασίας , της αστυνομίας, της επάρχου Κω, και όλων των εθελοντών που βοήθησαν επιχειρησιακά την εκκένωση της Καρδάμαινας με τη βοήθεια λεωφορείων, του ΚΤΕΛ, της Αστικής εταιρείας  κ.α.  Επισήμανε την άμεση οργάνωση της εκκένωσης αλλά και της οργανωμένης διαχείρισης των σημείων φιλοξενίας των περίπου 10.000 επισκεπτών, με τη συμμετοχή συλλόγων, φορέων, μεμονομένων πολιτών και πολλών νέων ανθρώπων, για τους οποίους ο δήμαρχος έκανε ειδική μνεία, όπως επίσης το ότι δεν υπήρξαν παράπονα αναφορικά με τη διαχείριση , γεγονός που επέτρεψε στην Κω, να επιστρέψει στην κανονικότητα. 

Αποτίμηση έκανε ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας κ.Γρηγόρης Μαυρίδη, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και στο χρονικό του συμβάντος. Αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν με 10 φορτωτές που επιχείρησαν στο σημείο, με πιθανότερο λόγο τη μεταφορά της φωτιάς μέσω κουνελιών , όπως επίσης και στην αλλαγή των ανέμων που οδήγησαν στην προληπτική εκκένωση της Καρδάμαινας. 

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο μεταίχμιο της μετάβασης του ΧΥΤΑ στον ΦοΔΣΑ, το οποίο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ σημείωσε πως τη δεδομένη στιγμή έγινε  αυτοψία της ζημιάς(θα σταλεί αναφορά στο σώμα)  ενώ τις επόμενες ημέρες θα έρθει στην Κω κλιμάκιο του ΦοΔΣΑ για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ. Τα απορρίμματα για δυο ημέρες εναποτέθηκαν στο Πυλί στο παλιό λατομείο και από σήμερα τα απορρίματα εναποθέτονται μεταβατικά  στο 1ο κύτταρο του ΧΥΤΑ μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του.

Ο κ.Σιφάκης τόνισε πως οι εθελοντές στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, όμως δεν υπήρξε άμεση ενεργοποίηση των εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας, ενώ έθεσε ερωτήματα για το ποια ήταν η αντίδραση της Πολιτικής Προστασίας, γιατί ξέφυγε η φωτιά πάνω από το ΧΥΤΑ,  γιατί δε λειτούργησε η πυρόσβεση του γιατί κάποιοι από τους εθελοντές  της Πολιτικής Προστασίας φοράνε στολή, χωρίς εκπαίδευση.

 

Ρεπορτάζ