Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Κω, παρουσία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου
Πολιτική
18/06/2024

  Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Κω, παρουσία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, πραγματοποιείται στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Κω.

Τον περιφερειάρχη συνόδευσαν συνεργάτες του από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 

Την  έλλειψη ενημέρωσης της αντιπολίτευσης, από τη δημοτική αρχή  για τη σημερινή παρουσία του περιφερειάρχη  στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κω, καυτηριασαν οι δύο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Ηλίας Σιφάκης και Κική Μακρή.

Ο δήμαρχος Κω  θεοδόσης Νικηταράς σημείωσε πως η ουσία της συνεδρίασης αφορά στις αποφάσεις που θα ληφθούν, ενώ το διακύβευμα της συνεδρίασης είναι η  συνεργασία που έχει το δημοτικό συμβούλιο με την περιφέρεια  Νοτίου Αιγαίου. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η δημοτική αρχή σε συνεργασία με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως χρηματοδότηση μεγάλων έργων για την ανάπτυξη της Κω (νοσοκομείο, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, λιμάνι Κεφάλου κ.α) όπως επίσης και  για τη συμμετοχή του δήμου της Κω στον ΦΟΔΣΑ. 

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, αναφέρθηκε στους αγώνες για τα νησιά να σηκωθούν ακόμα πιο ψηλά, εκεί που τους αξίζει επισημαίνοντας πως η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει επιλέξει να κάνει πρωταθλητισμό και  δεν θα αρκεστεί σε τίποτα λιγότερο από το τέλειο για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σημείωσε πως η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  καταλαμβάνει  την πρώτη θέση σε απορρόφηση κοινοτικών πόρων κι αυτό γίνεται σε συνεργασία με τους δήμους. Για το νοσοκομείο Κω, σημείωσε πως μεθαύριο στη Ρόδο συνεδριάζει η επιτροπή παρακολούθησης και θα συζητηθεί το θέμα της καθυστέρησης της μελέτης για το νέο νοσοκομείο της Κω και αναμένει από τον δήμο και την ΚΤΥΠ να  ''τρέξουν'' διαδικασίες. Για τα θέματα υγείας επισήμανε πως η περιφέρεια θα αναλάβει την μισθοδοσία 12 εργαζομένων στην ΤΟΜΥ, επισήμανε πως δε βρίσκονται σπίτια  για τους διασώστες του  ΕΚΑΒ. Αυτή τη στιγμή αναζητούνται τέσσερα  δωμάτια για ΕΚΑΒίτες στην Κω. Αναφορικά με τα οικονομικά κίνητρα που ανακοινώνονται για τη στελέχωση των νοσοκομείων. Επισήμανε πως η καθυστέρηση για τη δημόσια υγεία από πλευράς περιφέρειας έγινε για να ετοιμάσει η Κως το φάκελο για το νέο νοσοκομείο, με την προθεσμία να είναι μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη. Μέχρι τέλος του χρόνου δεσμεύτηκε τη χρηματοδότηση του έργου (ένα τελευταίο σημείο που οδηγεί στο λιμάνι) στην Κέφαλο . Για τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου σημείωσε  πως είναι ο ''μπαμπούλας''. Έχει να διαχειριστεί τα σκουπίδια 50 νησιών με έναν εργαζόμενο τον κ.Γαμβρούδη.  Στα τέσσερα χρόνια η Κως  έδωσε  το ποσό των   1.363.501 στον ΦΟΔΣΑ, με τα 800.000 περίπου να είναι για τα τέλη ταφής. Το επόμενο διάστημα ο ΦΟΔΣΑ αναλαμβάνει τη διαχείριση του ΧΥΤΑ,  από τα ανταποδοτικά τέλη. Τέλη Οκτωβρίου η τελευταία δράση με διανομή  5000 κομποστοποιητές στην Κω. Αναφέρθηκε και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΧΥΤΑ το οποίο πρέπει να λυθεί ''χθες'' για να μη χαθούν χρηματοδοτικά εργαλεία. Το εργοστάσιο διαχείρισης σκουπιδιών με τα βιο απόβλητα του  με ΣΔΙΤ στην Κω, μαζί με δράσεις ανακύκλωσης είναι σε καλό σημείο...

Επίσης για το οδικό επαρχιακό  δίκτυο αναφέρθηκε ο κ.Λυμπερόπουλος από τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας. Ο κ.Λυμπερόπουλος αναφέρθηκε στις 4 ενότητες των έργων. Εργολαβίες : για το επαρχιακό δίκτυο (έχουν ολοκληρωθεί δεν έχουν παραληφθεί) Φωτίστηκαν 30χλμ επαρχιακής οδού.  Τριετή συντήρηση οδικού δικτύου Κω και Νισύρου . Μια εργολαβία άγγιξε τον  προύπολογισμού των  2,5 εκατ. Αναφορικά με τη μη συμβατή εργολαβία του αναδόχου, υπήρξαν προβλήματα  και υπήρξε έκπτωση του, επισήμανε ο  κ.Λυμπερόπουλος ο οποίος τόνισε πως αφού αποξενώθηκε ο έκπτωτος εργολάβος, τώρα  θα γίνει νέα ανάθεση του τεχνικού έργου του οδικού δικτύου. Στις μελέτες:  βελτίωση βατότητας του δρόμου έως το αεροδρόμιο για τη μελέτη βελτίωσης του οδικού άξονα Κως-Αεροδρόμιο, ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ που είναι σε εξέλιξη .  Έχουν ομαδοποιηθεί τα επικίνδυνα θέματα του οδικού δικτύου Κω ενώ  , σημείωσε πως δε δόθηκαν στοιχεία από την τροχαία της Κω. Μια από τις διαπιστώσεις του ινστιτούτου μεταφοράς είναι η παράμετρος ταχύτητας υπογράμμισε ο κ.Λυμπερόπουλος.

Για τις συνθήκες  που μπαίνουν τα όρια ταχύτητας στους δρόμους, μίλησε ο κ.Χατζημάρκος ο οποίος τόνισε πως όσο οι εργαζόμενοι μπαίνουν στο εδώλιο για τις υπογραφές τους, δεν χωράνε πολιτικές παρεμβάσεις. Για τη σχολική στέγη επισήμανε πως το σχολείο στην οδό Κλεοπάτρας σημείωσε πως βρίσκεται σε αξιολόγηση. Για έργα ανάπλασης τόνισε πως η Κως ονοματίστηκε στο πρόγραμμα αυτό.  Η Κως υπέβαλε  μελέτες προϋπολογισμού 15 εκατ. αλλά εκτιμά πως θα εγκριθούν έργα πάνω από 8 εκατ.. Για τον FTI σημείωσε πως αντιμετωπίστηκε το θέμα στη Ρόδο με  τα 4 ξενοδοχεία, αφού θα καλυφθούν τα έξοδα μισθοδοσίας, ενώ τόνισε πως και για τους 177 εργαζόμενους της Κω η περιφέρεια θα βάλει πλάτη.

Η πρόεδρος τους εργατικού κέντρου ΒΣΔ Ιωάννα Λάμπρου αμφισβήτησε το ότι ''όλοι βγαίνουμε κερδισμένοι'', αφού οι μσθοί είναι κολλημένοι στο 2011 και έρχεται η FTI με τον νέο πτωχευτικό νόμο να πρέπει πρώτα να ξοφλήσει τους προμηθευτές και μετά τους εργαζόμενους. Στο σημείο αυτό υπήρξε ένταση με τον περιφερειάρχη Γ.Χατζημάρκο  σχετικά με ''παρατήρηση'' όπως είπε χαρακτηριστικά ότι του έκανε η κ.Λάμπρου περί ''τι ψηφίζει' και ότι συνεπάγεται αυτό...' με τον κ.Χατζημάρκο να εκφράζει την επιθυμία να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους. Ο  κ.Χατζημάρκος επισήμανε πως '' δεν εμπορεύεται τον ανθρώπινο πόνο''  Με την κ.Μακρή  να ενίσταται για το ύφος του περιφερειάρχη, με την κ.Λάμπρου να επισημαίνει πως το Εργατικό κέντρο ΒΣΔ θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους.

Στην τοποθέτηση του ο Επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής Ηλίας Σιφάκης, αναφέρθηκε στο πόσο αργά κινείται η ελληνική πραγματικότητα.  Θεωρεί πως σήμερα θα έπρεπε να θέσουν οι ίδιοι τα θέματα στον Περιφερειάρχη και με μία ειλικρινή συζήτηση να δουν πού βρίσκονται τα πράγματα. Παράλληλα αναρωτήθηκε τί απέγιναν κάποιες προγραμματικές συμβάσεις. Συμπλήρωσε πως την περίοδο 2014-2019 υπήρχε άψογη συνεργασία με την Περιφέρεια και από το 2019 έχουν την αίσθηση πως αυτή η συνεργασία έχει «κάτσει». Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της σχολικής στέγης στην Κω και πως τα ΕΣΠΑ φεύουν και δεν τα εκμεταλλευόμαστε.

Ο κ.Σιφάκης αναφέρθηκε και στο οδικό δίκτυο. Τόνισε πως καλές είναι οι συντηρήσεις αλλά μήπως πρέπει να σκεφτούμε πώς θα μεγαλώσει ο δρόμος. Όσον αφορά την υγεία δήλωσε πως είναι άδικο να κατηγορούμε ιδιώτες που δε μπορούν να φιλοξενήσουν ιατρικό προσωπικό ενώ ρώτησε ποιά είναι η σχέση του δήμου με την περιφέρεια, όσον αφορά το νέο νοσοκομείο. Στην ερώτηση απάντησε ο Δήμαρχος Κω τονίζοντας πως είναι μία θεσμική συνεργασία και πως δεν υστερούν σε χρόνο.

Αναρωτήθηκε πώς μπορεί να επιλυθεί το θέμα της στελέχωσης του νοσοκομείου. Μήπως να ξαναδούμε το ΚΥ της Αντιμάχειας και αν μπορεί η Περιφέρεια να κάνει κάτι.

Ο κ.Σιφάκης μίλησε και για το ΦΟΣΔΑ, ενημερώνοντας τον περιφερειάρχη πως η ενημέρωση που έχουν από τη δημοτική αρχή για το θέμα είναι φτωχή.

Ακολούθησε η τοποθέτηση της Κικής Μακρή, Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία σχολίασε τη μεγάλη απραξία που αφορά τα έργα που είναι να γίνουν. Αναρωτήθηκε πόσους ακόμα ανθρώπους θα θρηνήσουμε, μέχρι να γίνει κατανοητό πως πρέπει να είναι πιο αποφασιστικοί απέναντι στην κεντρική διοίκηση, η οποία δεν κάνει πράξη αυτά που υπόσχεται. Αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα της σχολικής στέγης. Τόνισε πως αυτά είναι ζητήματα που καίνε τους κατοίκους των νησιών. Συμπλήρωσε πως αποφεύγουν να παίρνουν δεσμεύσεις για τα ζητήματα αυτά. Όσον αφορά το ΦΟΣΔΑ, δήλωσε πως κατάλαβε πως ο περιφερειάρχης είχε την ανάγκη να απολογηθεί. Τέλος αναφέρθηκε στη βαριά τουριστική βιομηχανία, δηλώνοντας πως ο κ.Χατζημάρκος παραδέχτηκε ουσιαστικά τη «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού. Τόνισε πως είναι άλλη η περίπτωση της Ρόδου και άλλη η περίπτωση της Κω και καλό είναι να μη συγχέεται.

Ο Πρόεδρος του ΔΛΤ Παναγιώτης Αβρίθης, στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Περιφερειάρχη στην Κω, με σκοπό να γίνει ένας κοινός σχεδιασμός σε κάποια θέματα. Τόνισε πως τουρισμός σημαίνει , ένα αεροδρόμιο, ένα λιμάνι, ένα οδικό δίκτυο, δομές υγείας, αποκομιδή σκουπιδιών  και νερό. Συμπλήρωσε πως στην Κω απουσιάζουν τα δημόσια κτίρια και πως πρέπει να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο και αν χρειαστεί να χαρακτεί και νέο. Τόνισε πως ο ΦΟΣΔΑ είναι ουσιαστικά ένας νόμος, που μπορούμε όλοι να ανοίξουμε και να διαβάσουμε, δε χρειάζεται ενημέρωση από το δήμαρχο. Τόνισε πως η Κως μπορεί να είναι το μητροπολιτικό κέντρο της Δωδεκανήσου. Όσον αφορά την υγεία, τόνισε πως το υπάρχον νοσοκομείο, δε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και πρέπει να γίνει ένα νέο και πως πρέπει να σπάσουν να «σπάσουν αυγά» για συγκεκριμένα συμφέροντα που λυμένονται την υγεία του νησιού... Για το θέμα των σχολείων δήλωσε πως η Κως έχει την ανάγκη από ένα σχολείο κάθε χρόνο. Όσον αφορά τα λιμάνια, τόνισε πως πρέπει να δούμε τις ανάγκες ανάπτυξης τους, ενώ τόνισε πως πρέπει να γίνει σχεδιασμός για τα λιμάνια κρουαζιέρας. Τέλος αναφέρθηκε στο ζήτημα του πολεοδομικού σχεδιασμού και στο πώς θα οργανώσουμε τις ανάγκες του νησιού και μέχρι πού θέλουμε να το πάμε. Συνοψίζοντας τόνισε πως η παρουσία του περιφερειάρχη στο ΔΣ είναι σημαντική τονίζοντας πως πρέπει να προχωρήσει και το τέλος ανθεκτικότητας.

Στην τοποθέτηση του ο δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Πης υπερασπίστηκε τον περιφερειάρχη όσον αφορά το θέμα των εργαζομένων.

Ακολούθησε η δημοτική σύμβουλος Βάσω Πη, ξεκινώντας την τοποθέτηση της με την Κω που δε διαθέτει γιατρούς, νοσηλευτές και πως δε θεωρεί πως φταίει ο Κώος που δε διαθέτει δωμάτια. Αναφέρθηκε επίσης στο ελλιπές οδικό δίκτυο , στην έλλειψη σχολείων και αθλητικών χώρων. Τόνισε πως στο νησί δε γίνεται αποκομιδή σκουπιδιών και ανακύκλωση. Πως δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία.

Η Εντεταλμένη Σύμβουλος του Δημάρχου Σέβη Βλάχου, δήλωσε πως η συγκεκριμένη συνεδρίαση είναι από τις πιο πολιτικές που έχουν γίνει. Τόνισε πως για να συνεχίζουν και ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος Κω , κάτι σημαίνει. Τόνισε πως και οι δύο λένε ναι στις συνέργειες.

Ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Ζερβός  μίλησε για το λιμάνι της Κεφάλου το οποίο πρέπει να είναι η «δεύτερη πόρτα», όπως έγινε το 2017. Αναφέρθηκε στο δρόμο της Κεφάλου αλλά και στο αποχετευτικό του χωριού.

Η Αντιδήμαρχος Ματίνα Βουκελάτου-Χριστοδουλίδη συνεχάρη τον περιφερειάρχη για την ανθρωπιά του η οποία φάνηκε στις περσινές φωτιές της Ρόδου. Τόνισε πως με την παρουσία του εδώ, δείχνει πως η Κως δεν είναι μία μικρή κουκίδα στο χάρτη.

Ακολούθησε ο Αντιδήμαρχος Σταμάτης Καμπουράκης, τόνισε πως οι Κώοι απόψε θα ήθελαν να δουν μία καλή συνεργασία. Τόνισε πως ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να μη ζητάμε τα πάντα από το δήμο. Αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία με την Πολιτική Προστασία ΝΑ και ευχαρίστησε τον κ.Χατζημάρκο για αυτό αλλά και τους συνεργάτες του, που παρευρέθηκαν.

Ο Περιφερειάρχης παίρνοντας και πάλι το λόγο, απάντησε στην κ. Μακρή, τονίζοντας πως καθημερινά καλούν την κοινωνία «στα 40 του νησιού.». Αναφέρθηκε στον κ. Αβρίθη πως ήταν από τους λίγους που υποστήριξαν το πέρασμα του αεροδρομίου στη Fraport.  Δήλωσε πως κινδυνεύουμε από την «τοπική Χαμάς», μιας κι έχουμε γεμίσει Μουτζαχεντίν. Τόνισε πως τα χρήματα του τέλους ανθεκτικότητας δεν τα έχει ο Χατζημάρκος και μακάρι να τα είχε, αλλά τα έχει ο Χατζηδάκης.  Συμπλήρωσε πως η ζωή η ίδια διαψεύδει το ότι όλα στο νησί είναι χάλια, μιας και το νησί είναι γεμάτο από κόσμο. Ανέφερε πως μετά την πανδημία, έπαψαν να πηγαίνουν στις εκθέσεις και γύρισαν στο ψηφιακό περιβάλλον, με το οποίο είδαν απίστευτη ανταπόκριση. Τόνισε πως αγαπάει τη διαδικασία των ΔΣ μιας και τη θεωρεί το θεμέλιο της πολιτικής, γιατί αγαπάει την πολιτική και για αυτό την υπηρετεί.

Ο Δήμαρχος Κω δήλωσε πως αισθάνεται δικαίωση και πως ήταν ένας παραγωγικός διάλογος. Μπήκαν ζητήματα που αφορούν το προβληματισμό του «πού πάμε». Η Κως ανέβασε την αύξηση του πληθυσμού της και συνεπώς το μαθητικό της πληθυσμό.  Αγωνιούμε για το τί κάνουμε, πού πάμε, τί θα κληρονομήσουμε στις επόμενες γενιές. Ανέφερε πως μπήκαν πολλά θέματα για συζήτηση στο τραπέζι.  

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ