Η τοποθέτηση τη πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (ΝΔ)

«Θα αποδομήσουμε τα ψέματά σας ένα-ένα» είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Κάθε πρόταση και δύο ψέματα» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας του θύμισαν μία ρήση του Σαίξπηρ: «Η αλήθεια είναι σαν ένα μαλακό γάντι που φοριέται και ανάποδα». «Και η κυβέρνηση αυτό το γάντι το σηκώνει, για να απαντήσει για την πραγματική εικόνα του σήμερα και το πώς μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας» τόνισε.

«Ακόμα και όταν επιμένετε στο αίτημά σας για εκλογές, δεν είπατε τίποτα για μία εναλλακτική πρόταση. Τι ακριβώς ζητάτε; Ποιος να προκύψει και ποιος να κυβερνήσει; Αυτός που επί 2,5 χρόνια μετά τις εκλογές δεν τόλμησε να κάνει ένα απολογιστικό συνέδριο για τα αίτια της ήττας του» σχολίασε επίσης, τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να κλείσει εσωκομματικές πληγές. Παράλληλα, άφησε και πάλι έμμεσες αιχμές για τις ανθρώπινες απώλειες στο Μάτι και τη Μάνδρα, λέγοντας ότι η δική του συγγνώμη για όσα έγιναν κατά την πρόσφατη κακοκαιρία δεν έγινε αντιληπτή από αυτούς που δεν ζήτησαν ποτέ συγγνώμη.
Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε μια σύντομη αναδρομή στους 31 μήνες διακυβέρνησης ΝΔ, παρατηρώντας ότι συνοδεύτηκαν από επιτυχίες, παρά τις αντιξοότητες, τις προκλήσεις και την πανδημία. Παράλληλα, εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για ψεύτικη πραγματικότητα και τόνισε ότι η οικονομία και η κοινωνά στάθηκαν όρθιες.

Αναφορικά με τα προβλήματα από την κακοκαιρία «Ελπίς», ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ελλείψεις στον συντονισμό, ωστόσο απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι επιτίθεται στην κυβέρνηση, επειδή κράτησε ανοιχτή την Αττική Οδό, όταν πέρυσι, στη «Μήδεια», κατηγορούσε την κυβέρνηση, επειδή την είχε κλείσει.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης αναγνώρισε ακόμη τις καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, τόνισε ωστόσο ότι το 84% των ενήλικων πολιτών της χώρας είναι πλέον θωρακισμένο. Τόνισε ακόμη ότι επί ΝΔ διπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ, από τις 560 που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα είναι πάνω από 1.100.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι σημειώνουν ρεκόρ εικοσαετίας. Τόνισε ότι η χώρα θα κλείσει το 2021 με ανάπτυξη άνω του 7% και με μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις ανεργίας στην Ευρώπη. Κατηγόρησε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ως κυβέρνηση αύξησε όλους τους φόρους φυσικών και νομικών προσώπων.
«Πενήντα χιλιάδες άνεργοι βρήκαν δουλειά μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται την 1η Μαΐου του 2022. Ο ΕΝΦΙΑ ήδη μειώθηκε κατά 22%. Ο μηδενικός φόρος των γονεϊκών παροχών έχει ανακουφίσει χιλιάδες νοικοκυριά. Η χώρα μας γίνεται έδρα διεθνών επιχειρηματικών κολοσσών. Κάτι πρέπει να βλέπει στη χώρα μας η Microsoft για την επένδυσή της και η Cisco με τις εκατοντάδες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης» τόνισε ακόμη.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, εστιάζοντας τόσο στη μείωση των μεταναστευτικών ροών («είναι στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δέκα ετών» είπε) όσο και στη βελτίωση των δομών.
Ακόμη, στάθηκε στην εξωτερική πολιτική και στην άμυνα της χώρας, τονίζοντας ότι «θωρακίζουμε τα σύνορά μας», κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στα Rafale και εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έστειλε ούτε ένα στέλεχός του στην τελετή παραλαβής των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών.

Ανεβάζοντας τους τόνους, ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώνοντας τον ότι το κόμμα του βρισκόταν πίσω από τις πορείες για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, την ώρα που δεν ψήφιζε στη Βουλή σημαντικά νομοσχέδια προς το συμφέρον της χώρας.
Ακόμη, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που μίλησε σήμερα στη Βουλή για τον Μένιο Φουρθιώτη: «Αφιερώσατε το 1/3 της ομιλίας σας στον κ. Φουρθιώτη. Πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο, ο οποίος μεγαλούργησε επί δικών σας ημερών και παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη επί των δικών μας ημερών. Γι' αυτό την κάνατε την πρόταση δυσπιστίας, ε; Για τον κύριο Φουρθιώτη. Είναι τόσο σημαντικός στο πολιτικό στερέωμα. Κανένας άλλος αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν έκανε ούτε μία αναφορά στον Φουρθιώτη. Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε; Πόσο πιο απελπισμένος θα γίνετε;».

Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που ενέπλεξε στη σκευωρία Novartis, την οποία χαρακτήρισε την αθλιότερη σκευωρία από καταβολής του ελληνικού κράτους.
Κριτική ο πρωθυπουργός άσκησε και στο ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι συντάχθηκε πλήρως με την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα μπορείτε να μένετε για πολύ στον εξώστη, με συνεντεύξεις ασάφειας» του νέου αρχηγού σας, ανέφερε χαρακτηριστικά.
 

 

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ)

Με ευχές για ταχεία ανάρρωση στην Μαριέτα Γιαννάκου ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την τρίτη και τελευταία ημέρα της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Θέλω να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχές για ταχεία ανάρρωση στην κυρία Γιαννάκου, που περνάει μια περιπέτεια και όλοι ευχόμαστε σύντομα να είναι ξανά κοντά μας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως αυτές οι τρεις μέρες συζήτησης απέδειξαν πόσα δικαιολογημένα είναι τα κύματα οργής και αγανάκτησης της ελληνικής κοινωνίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι «απέτυχαν» με τεράστιο κόστος για το λαό, οικονομικό, κοινωνικό και ανθρώπινο.

 

Και συνέχισε: «Συμπεριφέρεστε σαν να έχετε πιστέψει τη δική σας προπαγάνδα, σαν να βρίσκεστε αλλού. Τελικά, μόνον εσείς καναναλώνετε την προπαγάνδα που προορίζετε για τον ελληνικό λαό. Οι πολίτες έχουν πάθει ανοσία, αφού κανένας τηλεοπτικός σταθμός δεν μπορεί πια να κάνει ρεπορτάζ χωρίς να κλείνει τα μικρόφωνα από τους περαστικούς. Έχετε πάθει εθισμό στο ψέμα και στη διαστρέβλωση της αλήθειας.

Έχετε συναίσθηση ή είστε θύματα αυτής της προπαγάνδας; Και πρώτος εσείς κ. Μητσοτάκη, που είστε κλεισμένος σε μία γυάλα των αυλοκολάκων και των δημοσκόπων της χαράς. Όταν ένας πρωθυπουργός γίνεται ανέκδοτο, αντικείμενο σαρκασμού και χλεύης, τότε έχει τελειώσει και δεν το ξέρει ακόμα.

Έχετε τελειώσει πολιτικά, ζείτε στο δικό σας παράλληλο σύμπαν,

Όχι μόνο γιατί αποτύχατε με τεράστιο κόστος, σχεδόν σε όλα, στην πανδημία, τις φωτιές, την ακρίβεια, τον πρόσφατο χιονιά, αλλά γιατί την ώρα που αποτυγχάνετε, εσείς συνεχίζετε το ίδιο βιολί μιας άθλιας επικοινωνίας. Με τρόπο προκλητικό, πιστεύτε ότι δεν λογοδοτείτε, αλλά συμπεριφέρεστε ως πρίγκηπας που έχει κληρονομικό δικαίωμα.

 

Χτίζετε καθεστώς με χρήματα του λαού, με golden boys και ανθρώπους της χούντας. Αποτύχατε αλλά δεν θέλετε να καταλάβετε τα λάθη σας και να αλλάξετε κάτι.

Ήρθατε χθες, μετά από μια δραματική περιπέτεια και αντί να απολογηθείτε στο λαό που το επιτελικό κράτος, έγινε επιτελικό χάος, αντί να πείτε αποτύχαμε, είχατε το θράσσος να μας κουνήσετε το δάχτυλο. Και πάλι, ως ασπίδα σας η τραγωδία στο Μάτι. Ένα συλλογικό τραύμα, που απαιτεί σεβασμό και σεμνότητα – όχι επικοινωνιακά παιχνίδια!

Πού ήταν αλήθεια προχθές ο σύμβουλός σας, ο κ. Συνολάκης, για να εκκενώσετε την Αττική Οδό και τους άλλους δρόμους; Ακόμα και ο στρατός, που κλήθηκε τελευταία στιγμή, την Τρίτη το πρωί οι στρατιώτες έλαβαν εντολή να αφήσουν ό,τι κάνουν και να πάνε στην έξοδο 10 της Αττικής Οδού για να πάρουν τα κανάλια πλάνα. Όλα για την εποικοινωνία.

 

Μας είπατε ότι ζητήσατε συγγνώμη, παρότι όλοι οι άλλοι φταίνε τελικά όπως είπατε – φταίνε οι περιφερειάρχες, οι ιδιώτες, φταίει που η Κατεχάκη και η Μεσογείων είναι σε… άλλη χώρα, δεν είναι στην ελληνική επικράτεια!

Τελικά, μόνο ο κ. Φουρθιώτης δεν φταίει…». «Χρωστάτε χιλιάδες συγγνώμες»

«Δεν αρκεί μια συγγνώμη για να καθαρίσετε. Χρωστάτε 23.275 συγγνώμες σε κάθε οικογένεια που έχασε ανθρώπους μέσα στην πανδημία, επειδή δεν ενισχύσατε το ΕΣΥ. Χρωστάτε μια συγγνώμη σε κάθε γιατρό και νοσηλευτή που ξενυχτάει στις βάρδιες και βλέπει ζωές να χάνονται, επειδή εσείς τους αφήσατε μόνους, χωρίς τα όπλα που θα τους βοηθούσαν να νικήσουν το θάνατο. Χρωστάτε μια συγγνώμη στους πολίτες για την ακρίβεια, που ξεπαγιάζουν μέσα στο χειμώνα, για την εκτίναξη των τιμών, επειδή εσείς βοηθήσατε τους κερδοσκόπους.

 

Χρωστάτε μια συγγνώμη σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, γιατί εσείς προσωπικά παίξατε με τον πατριωτισμό τους, εκμεταλλευτήκατε την αγάπη τους για τη Μακεδονία και τους εξαπατήσατε. Χρωστάτε μια συγγνώμη, χρωστάτε 103 συγγνώμες στις οικογένειες όσων χάθηκαν στο Μάτι, γιατί εσείς προσωπικά κάνατε τις χαμένες ζωές εκλογικό σας σκαλί για να ανεβείτε στην κυβέρνηση.

Χρωστάτε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να δώστε διέξοδο στο σημερινό αδιέξοδο.

Δεν μπορείτε να καταλάβατε ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, ότι θα έχετε μόνο φθορά από εδώ και στο εξής, ότι έχει μεγάλη αξία για έναν πολιτικό να φεύγει με αξιοπρέπεια αντί να γαντζώνεται στην εξουσία; Αφού είστε τόσο βέβαιος ότι θα νικήσετε, γιατί δεν επιλέγετε τη λύτρωση της λαϊκής ετυμηγορίας, τι σας εμποδίζει να προκηρύξετε εκλογές; Ιδού η κάλπη.

 

Από τη δημοκρατική κάθαρση των ελογών, προτιμάτε την προσχηματική συγγνώμη. Αναρψωτιέμαι με ποια αξιοπιστία θα συνεχίσετε να κυβερνάτε. Παράγετε περισσόπερα δεινά και ψέματα, από ό,τι ο λαός θα μπορούσε να καταναλώσει. Το επιτελικό σας κράτος έχει γίνει αντικείμενο χλευασμού και οργής, ανέκδοτο». «Ακραίος και επικίνδυνος πολιτικός ναρκισισμός»

«Πώς θα μπορούσαμε να έχουμε αποτελεσματικό κράτος, όταν έχετε αλλεργία στο ίδιο το κράτος; Πώς να έχουμε πολιτική προστασία, όταν απεχθάνεστε καθετί δημόσιο; Προωθείτε την ιδιωτικοποίηση στην υγεία, στην παιδεία, στις υποδομές, παντού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής λίστας θανάτων ανά εκατομμύριο και την ίδια ώρα βάζετε λουκέτο στο νοκοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Προχωράτε σε κλείσιμο και συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Ο κόσμος δεν έχει να βγάλει το μήνα με τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα κι εσείς ιδιωτικοποιήσατε πλήρως τη ΔΕΗ και τα ηλεκτρικά δίκτυα.

 

Στερήσατε τη χώρα από το πιο ισχυρό όπλο, τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Και τώρα που οι τιμές στο ρεύμα, τα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης είναι στα ύψη, θυμηθήκατε ότι η ακρίβεια είναι διεθνές φιανόμενο…

Η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη (ΚΙΝΑΛ)

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκίνησε την ομιλία του στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛ αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησης τα τελευταία 2,5 χρόνια αναφορικά με την πανδημία και την οικονομία αλλά επέμεινε και στην πρόσφατη κακοκαιρία. Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι η εικόνα που περιγράφει δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

«Η κακοκαιρία αποκάλυψε σε όλο το μεγαλείο την ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους. Δεν υπήρξε ούτε σχεδιασμός ούτε συντονισμός», ανέφερε, ενώ υπογράμμισε ότι λάθος που επαναλαμβάνεται δεν είναι λάθος. «Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ζητήσει μια μισή συγγνώμη, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Η κατάσταση θύμιζε το «απόψε αυτοσχεδιάζουμε».

 

Διαψεύστηκαν όλες οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού ακόμα και αυτή για την ασφάλεια, πρόσθεσε που «για εμάς είναι είναι πρωτεύον ζήτημα. Η ασφάλεια δεν αφορά μόνο το πολύ σημαντικό ζήτημα της εγκληματικότητας, αλλά και άλλες πτυχές της ζωής του πολίτη, όπως η υγειονομική κρίση, η ακρίβεια, η κατάσταση της οικονομίας.

«Από τότε που ο πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση ότι διανύουμε το τελευταίο μίλι η κατάσταση είναι δραματική», σημείωσε αναφερόμενος στους μεγάλους αριθμούς των θανάτων που καταγράφουν ρεκόρ στην Ευρώπη. Άλλο πρόβλημα με την ασφάλεια είναι και η ακρίβεια. Οι αυξήσεις των τιμών είναι ραγδαίες και η ακρίβεια θα είναι παρούσα το 2022, όπως αναφέρει η ΤτΕ. Η κυβέρνηση πήρε ελάχιστα μέτρα για τα νοικοκυριά και δεν έκανε καμία παρέμβαση στη ρύθμιση της τιμής της ενέργειας.

Ανασφάλεια υπάρχει και για την ευάλωτη οικονομία μας. Το ΑΕΠ είναι χειρότερης ποιότητας, καθώς οι κρατικές ενισχύσεις δεν είναι πλούτος, αλλά χρέος. Οι δαπάνες της κυβέρνησης δεν απευθύνθηκαν προς παραγωγικές επενδύσεις. Η αναγκαία κρατική παρέμβαση δεν οδήγησε την οικονομία σε ένα δίκαιο παραγωγικό μοντέλο. Απαιτούνται σήμερα τολμηρές μεταρρυθμίσεις για να μην πληρώσουν την κρίση οι επόμενες γενιές Οι ανισότητες έχουν οξυνθεί με τον κατώτατο μισθό να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ασφάλεια σημαίνει αξιοπρεπής εργασία, κοινωνικό κράτος, δίκαιη και πράσινη ανάπτυξη.

 

«Η πολιτική προστασία αποκτά σε ευρωπαϊκό επίπεδο έναν καίριο ρόλο σε αντίθεση με την Ελλάδα που βασίζεται ακόμα σε δομές που δημιουργήθηκαν πριν είκοσι χρόνια. Σήμερα πρέπει ο σχεδιασμός να αλλάξει με γνώμονα τις πρωτοβουλίες και τους στόχους της Ευρώπης, που έχει προχωρήσει σε έναν σύγχρονο μοντέλο που βασίζεται στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο σχεδιασμός πρέπει να στρέφεται στις ανάγκες τοπικά αλλά και στις μονάδες πρώτης γραμμής. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι πολυτέλεια η επένδυση στο ΕΣΥ σήμερα. Η υγεία και η παιδεία είναι αγαθά που πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους.

Εάν η κυβέρνηση είχε φροντίσει να ενισχύσει την πρωτοβάθμια υγεία, τα νοσοκομεία δεν θα δοκιμαζόταν έτσι και οι εμβολιασμοί έχουν θα είχαν ενισχυθεί. Μόλις 1,5 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάει στην υγεία, και μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά τα χρήματα κατευθύνεται σε ανακαίνιση κτιρίων και όχι στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας. Χρειαζόμαστε πλέγμα προστασίας των ευάλωτων απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξοικονομώ με προτεραιότητα τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να ανακουφιστούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

 

Σημαντική είναι η διασυνδεσιμότητα των εναλλακτικών μορφών ενέργειας με τα νοικοκυριά και όχι μόνο για λίγους. Χρειάζονται ακόμα βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις για να ανακουφίσουμε τις επιπτώσεις της ακρίβειας.

Αύξηση του κατώτατου μισθού με παράλληλη μείωση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων. Το μοντέλο της φθηνής ανάπτυξης πρέπει να τελειώνει και σίγουρα δεν αποτελεί μοντέλο για τη σοσιαλδημοκρατία. Το Ταμείο Ανάκαμψης σήμερα χρησιμοποιείται σαν ένα εκτεταμένο ΕΣΠΑ που οι μικρομεσαίοι παραμένουν παραγκωνισμένοι.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ταυτίζονται

Στη συνέχεια ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην κριτική που δέχτηκε από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του ΚΙΝΑΛ στην πρόταση μομφής, αναφέροντας ότι τα δύο κόμματα ταυτίζονται στην κριτική τους. Η Δημοκρατική Παράταξη γίνεται μέρα με τη μέρα πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βλέπουν αντιφάσεις στην απόφασή μας να υπερψηφίζουμε την πρόταση μομφής και να μη ζητάμε εκλογές, τη στιγμή που ξέρουμε ότι ποτέ από τη μεταπολίτευση δεν έπεσε κυβέρνηση μετά από πρόταση μομφής. Ανευθυνότητα είναι να ζητάς εκλογές τη στιγμή που έχουμε εκατόμβη νεκρών καθημερινά, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πριν από λίγο καιρό. Τώρα βλέποντας πως δεν κερδίζει στους πολίτες προχωρά στην πρόταση μομφής ακυρώνοντας ουσιαστικά το αίτημά του για εκλογές, καθώς για τους επόμενους έξι μήνες δεν μπορεί κανέναν κόμμα να ξανακαταθέσει πρόταση μομφής

 

Ο ανταγωνισμός μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αντιαισθητικό θέαμα μιας κοκορομαχίας για το ποιος κατάφερε τις μεγαλύτερες καταστροφές. Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να αισθάνεται ασφαλής συγκρινόμενος με τον κ. Τσίπρα, αλλά αυτή η ασφάλεια είναι επίπλαστη. Η πολυπόθητη αυτοδυναμία αρχίζει να του κουνά το μαντήλι, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες κοιτούν στη Δημοκρατική Παράταξη. Η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να φύγει.

Αλλά καμία δύναμη της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να επιβάλει εκλογές. Αυτές θα τις επιβάλει ο ελληνικός λαός. Και το ΚΙΝΑΛ θα είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει στις εκλογές όποτε και να γίνουν. Υπερψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας. Με τη δημοκρατική παράταξη μπορούμε να χτίσουμε ξανά μια ισχυρή Ελλάδας της αξιοπρέπειας, της Ευρώπης.

Η τοποθέτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα (ΚΚΕ)

 

Η μομφή του ΚΚΕ δεν αφήνει απ’ έξω καμία πτυχή της αντιλαϊκής διακυβέρνησης της ΝΔ, συμπλήρωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και σημείωσε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει περιορισμένο περιεχόμενο

Σε ότι αφορά το ΚΚΕ, μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ, στην πολιτική της, στο αντιδραστικό κράτος, στο σάπιο σύστημα που υπηρετεί, μαζί με τα άλλα κόμματα, κάνουμε κάθε μέρα, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης μομφής. Μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ, άλλωστε ήταν και το χτεσινό μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα που κάλεσαν εκατοντάδες εργατικά σωματεία και φορείς διεκδικώντας υποδομές και μέτρα προστασίας από τις φυσικές καταστροφές, πρόσθεσε ο γραμματέας του ΚΚΕ και συμπλήρωσε ότι μομφή επίσης, στην κυβέρνηση της ΝΔ, είναι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία την Τρίτη, που μπορεί να έχουν γονατίσει από την κούραση, όμως συνεχίζουν να κάνουν το καθήκον τους & επιμένουν ταυτόχρονα να απαιτούν τα αυτονόητα.

 

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι αποδεικνύεται κάθε φορά, ότι αυτό το κράτος όταν πρόκειται να προστατέψει τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων είναι επιτελικό, ταχύτατο. Αλλά, όταν πρόκειται για λαϊκές ανάγκες, τότε γίνεται δυσκίνητο, χωρίς σχέδιο & συντονισμό, χωρίς υποδομές, προσωπικό. Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ απευθύνει μομφή στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της κακοκαιρίας, της πανδημίας αλλά και την ακρίβεια. «Πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση αν δεν είχε προχωρήσει η απελευθέρωση της ενέργειας; Αν είχαν καταργηθεί οι ΕΦΚ και ο ΦΠΑ στα είδη της λαϊκής κατανάλωσης;» αναρωτήθηκε ο γραμματέας του ΚΚΕ. Επιπλέον ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ απευθύνει μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ γιατί έδωσε τη δυνατότητα στην μεγαλοεργοδοσία να ξεσαλώνει στους χώρους δουλειάς επιβάλλοντας 10ωρα.

Στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι το ΚΚΕ αποδίδει μομφή στην κυβέρνηση για το «γύψο» στη συνδικαλιστική δράση. Οι εργαζόμενοι δίνουν μάχη για να ακυρώσουν το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, είπε. «Σκέφτεστε πόσοι θα είχαν σκοτωθεί στην Cosco αν οι εργαζόμενοι δεν είχαν κινητοποιηθεί κόντρα στο νόμο σας για να υπάρχουν μέτρα ασφάλειας;

 

»Οι εργαζόμενοι ότι κέρδισαν το κέρδισαν με τον αγώνα τους. Καμία κυβέρνηση δεν χάρισε δικαιώματα, αντίθετα κάθε κυβέρνηση όλο και κάτι έπαιρνε πίσω. »Αυτές οι κινητοποιήσεις είναι η μεγαλύτερη μομφή στην κυβέρνηση» υπογράμμισε ο γραμματέας του ΚΚΕ. Η μομφή του ΚΚΕ δεν αφήνει απ’ έξω καμία πτυχή της αντιλαϊκής διακυβέρνησης της ΝΔ, συμπλήρωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και σημείωσε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει περιορισμένο περιεχόμενο. «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μοιράζονται μια θέση στο κέντρο του κάδρου». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξαπέλυσε επίσης επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ ότι κατά καιρούς, στην πανδημία αλλά και στις φωτιές στην Εύβοια παρείχε χέρι βοηθείας. Μάλιστα τόνισε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι σύμμαχοι καθώς όπως ανέφερε μοιράζονται και στηρίζουν την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική.

Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για αντιπολιτευτικό σόου για να εμποδίσει εναλλακτικές λύσεις απέναντι στη ΝΔ που θα βρίσκονται στην αντίπερα όχθη. Κάνουμε μομφή και εσάς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ γιατί τσακώνεστε με τη ΝΔ για τα μικρά και τα επιμέρους και όχι για τα μεγάλα και σημαντικά, είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

 

Μάλιστα ο γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι συναγωνίζονται στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Ενώ εξαπέλυσε σφοδρά πυρά σε όλα τα κόμματα που στηρίζουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Κατηγόρησε δε, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για την ταύτιση, όπως είπε, αυτών των κομμάτων στην εμπλοκή της Ελλάδας στα αμερικανονατοϊκά σχέδια και την εγκατάσταση βάσεων που μετατρέπουν τη χώρα σε ορμητήριο αλλά και στόχο αντιποίνων σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης Δύσης και Ρωσίας. Μάλιστα έκανε λόγο για εγκληματικές ευθύνες αυτών των κομμάτων.

Θύμισε δε, ότι από κοινού στήριξαν τον EastMed, για την κατασκευή του οποίου συμπλήρωσε, οι Αμερικανοί άδειασαν την Ελλάδα καθώς η Τουρκία τους είναι απαραίτητη για τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Επιπλέον ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε πως γι’ αυτό το λόγο μοιάζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και στην οργανωτική τους λειτουργία κάνοντας αναφορά στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή από τη βάση. Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ που δεν λογαριάζει ούτε τη ζωή του λαού μπροστά στα κέρδη των καπιταλιστών, που βάζει εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών, που μας μπλέκει στα σχέδια πολεμοκάπηλων συμμάχων τους. Μαζί με το καμία εμπιστοσύνη πρέπει να ακουστεί και το καμία προσδοκία από τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να ξαναγίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη, υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας. Σήμερα κατέληξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη την πολιτική αλλαγή που θα γκρεμίσει το παλιο και το σάπιο, ο λαός έχει κουραστεί με τους «σωτήρες σταρ».

 

Η τοποθέτηση του Γιάννη Βαρουφάκη (ΜΕΡΑ 25)

Ψήφο μομφής κατά της ολιγαρχίας θα δώσει το ΜέΡΑ25, με τον γενικό γραμματέα του κόμματος Γιάνη Βαρουφάκη να υποστηρίζει στην ομιλία του ότι «οι μέρες που ζούμε ανέδειξαν το μεγάλο ψέμα ότι ο ιδιωτικός τομέας τα κάνει καλύτερα και το κράτος εποπτεύει».

Παίρνοντας το λόγο την τρίτη και τελευταία μέρα της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι «η πρόταση μομφής μπορεί να μην τους ρίξει σήμερα αλλά θα συνεισφέρει σημαντικά στην κατεδάφιση του ψέματος», ενώ διερωτήθηκε «πώς να λειτουργήσει το επιτελικό κράτος όταν οι ορντινάντσες είναι στην κυβέρνηση και το πραγματικό επιτελείο τούς καθοδηγεί από το παρασκήνιο;».

«Τα ξεπουλάτε όλα όχι σε επιχειρηματίες αλλά σε εισοδηματίες», είπε ο κ. Βαρουφάκης λέγοντας πως οι προτεραιότητες των ιδιωτών δεν είναι προτεραιότητες της κοινωνίας και κάνοντας λόγο για «εσκεμμένη αποτυχία». «Η αποτροπή της αποτυχίας κοστίζει στους ολιγάρχες. Δεν είναι ανίκανοι. Πρόκειται για επικερδή, εσκεμμένη αποτυχία. Για τον ιδιώτη που εμπορεύεται τον δρόμο, ο απεγκλωβισμός του πολίτη είναι κόστος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τόνισε πως η συγνώμη του πρωθυπουργού στους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν από την κακοκαιρία είναι «κάλπικη», καθώς πίσω από το χάος κρύβεται η εύνοια σε συγκεκριμένα συμφέροντα.

«Το δήθεν επιτελικό κράτος της "Μητσοτάκης Α.Ε." πρέπει να πέσει, επειδή το επιτελείο του είναι οι ολιγάρχες, ενώ στα υπουργεία κατοικοεδρεύουν οι ορντινάτσες τους», είπε, ενώ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πει ευθέως αν θα επιστρέψει την Αττική Οδό στο Δημόσιο το 2024, αν θα καταργήσει το πρόγραμμα «Ηρακλής» κόντρα στα funds, αν θα μειώσει τον ανώτατο ΦΠΑ από το 24% στο 15%, καταργώντας παράλληλα όλες τις προπληρωμές φόρων.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 έκανε ακόμη λόγο για «κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος» και για «κατοχικό καθεστώς που επιβλήθηκε από το 2010 στη χώρα μας από την τρόικα». «Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει, σήμερα, χθες, αύριο», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και καταλήγοντας επανέλαβε ότι «οι κύριοι που κινούν νήματα αυτής της κυβέρνησης δεν είναι καν επιχειρηματίες, εισοδηματίες είναι».

 

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Βελόπουλου (Ελληνική Λύση)

Πολιτικαντισμούς με στημένες κόντρες και στημένα επιχειρήματα με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων χαρακτήρισε τη συζήτηση στη Βουλή μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση σχετικά με την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Είστε η κυβέρνηση των λαθών. Είστε ανεπαρκείς απέναντι στις περιστάσεις» είπε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε. "Είστε η χειρότερη κυβέρνηση. Στην πανδημία η Ελλάδα είναι στην πρώτη τριάδα στην Ε.Ε., σε θανάτους.
 Στην ενέργεια στην ακρίβεια πρώτοι, δεύτεροι στις τιμές χονδρικής στην ενέργεια, στο χρέος πρώτοι, στα ελλείμματα στο πραγματικό εισόδημα, ακραία καιρικά φαινόμενα, ακραία ανικανότητα.
 Λέτε ότι δεν έχετε αντίπαλο. Έχετε αντίπαλο και αυτή είναι η Ελληνική Λύση. Θα είμαστε ο μοναδικός σας αντίπαλος με προτάσεις και επιχειρήματα όχι με λαϊκισμό», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

 

πηγή: rodiaki.gr