Διπλή παρέμβαση για αύξηση των συντάξεων: Στον πάγο η ΕΑΣ, έκτακτο επίδομα για την προσωπική διαφορά
Οικονομία
18/09/2024

Διπλή παρέμβαση για αύξηση των συντάξεων: Στον πάγο η ΕΑΣ, έκτακτο επίδομα για την προσωπική διαφορά

Το υπουργείο Εργασίας δρομολογεί την εφαρμογή αυτόματου παγώματος της ΕΑΣ, όταν προκύπτει είτε μηδενισμός της ετήσιας αύξησης στη σύνταξη είτε μείωση της σύνταξης.

Δικλείδες ασφαλείας ώστε να λάβουν την επικείμενη αύξηση στις συντάξεις περισσότεροι απόμαχοι της δουλειάς σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας. Σχεδόν δύο εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν στις συντάξεις Ιανουαρίου, οι οποίες θα καταβληθούν πριν τα Χριστούγεννα, αύξηση μεταξύ 2,2% και 2,5%. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι αύξηση θα πιάσει το μάξιμουμ, δηλαδή το 2,5%, ώστε η Εθνική Σύνταξη να αυξηθεί κατά περίπου έξι ευρώ προσεγγίζοντας τα 436 ευρώ.

Οι αυξήσεις θα αφορούν τους υφιστάμενους συνταξιούχους και όσους υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης ως τον Δεκέμβριο του 2024.

Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος Δημοσίου με 30 και άνω έτη ασφάλισης που πέρυσι αύξηση 3% είδε την σύνταξη του να φτάνει τα 1.284 ευρώ. Φέτος, με 2,5% αύξηση η παροχή θα ανέλθει σε 1.316 ευρώ. Κατ’ επέκταση θα μηνιαία αύξηση 32,10 ευρώ και ετήσια αύξηση 385, 20 ευρώ.

Οι δύο δικλείδες ασφαλείας που έχει δρομολογήσει το υπουργείο Εργασίας έχουν να κάνουν με τους συνταξιούχους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά, καθώς και με εκείνους που είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν την περιβόητη Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

Περίπου 690.000 συνταξιούχοι με συντάξεις έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά μικρότερη των 10 ευρώ θα χάσουν την επερχόμενη αύξηση στη σύνταξή τους, θα ενισχυθούν όμως τον Δεκέμβριο με το έκτακτο επίδομα προσωπική διαφοράς

Όσοι λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ θα πάρουν επίδομα ύψους 200 ευρώ, ενώ όσοι έχουν σύνταξη από 700,1 ευρώ έως και 1100 ευρώ θα ενισχυθούν εφάπαξ με το ποσό των 150 ευρώ. Τέλος, οι απόμαχοι της δουλειάς με μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις που κυμαίνεται μεταξύ 1.100 ευρώ και 1.600 ευρώ θα λάβουν το ποσό των 100 ευρώ.

 

Σε ο,τι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης που καταβάλλεται από συνταξιούχους, παρατηρείται ότι αρκετοί όχι μόνο χάνουν την προβλεπόμενη αύξηση, αλλά βλέπουν και «ψαλίδι» στην αρχική σύνταξή τους.

 

Υπενθυμίζεται ότι ότι η ΕΑΣ υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και έχει κλιμακωτή επιβάρυνση από 3% έως και 14%. Το οικονομικό επιτελείο έχει καταγράψει από πέρυσι ότι η ΕΑΣ «καταπίνει» μέρος των αυξήσεων που χορηγούνται. Για παράδειγμα, συνταξιούχος το 2023 με 1.395 ευρώ μεικτά δεν έχει εισφορά. Το 2024 με την αύξηση , πήρε 1.436 ευρώ μεικτά, αλλά λόγω της κράτησης της ΕΑΣ αντί για αύξηση 41 ευρώ, είχε μείωση δύο ευρώ.

 

Με στόχο την αποφυγή του συγκεκριμένου φαινομένου το υπουργείο Εργασίας δρομολογεί την εφαρμογή αυτόματου παγώματος της ΕΑΣ, όταν προκύπτει είτε μηδενισμός της ετήσιας αύξησης στη σύνταξη είτε μείωση της σύνταξης.

flash.gr