Στον αέρα η διάσωση του FTI - Το χρέος, το τεχνικό πρόβλημα και η λύση "από την πίσω πόρτα"
Οικονομία
03/06/2024

Σε κίνδυνο βρίσκεται η διάσωση του τρίτου μεγαλύτερου τουρ οπερέιτορ της Ευρώπης FTI, καθώς, όπως αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, μετά από διαπραγματεύσεις το Σαββατοκύριακο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε περαιτέρω βοήθεια στον FTI.

Υπενθυμίζεται ότι ο τουρ οπερέιτορ έλαβε περίπου 600 εκατ. ευρώ δάνεια την περίοδο της πανδημίας από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο FTI έχει αποπληρώσει μέχρι στιγμής μόνο ένα μεσαίο διψήφιο ποσό εκατομμυρίων στο κράτος. Ωστόσο, κατέβαλε πολύ υψηλούς τόκους.

Για τη διάσωση του ομίλου, υπήρξε, στα μέσα Απριλίου, συμφωνία με επενδυτική κοινοπραξία, με επικεφαλής την αμερικανική Certares.

Η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση του 100% του FTI έναντι του συμβολικού τιμήματος του ενός ευρώ, με τους επενδυτές να εισφέρουν έως 125 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της επόμενης φάσης ανάπτυξης του Ομίλου και τη χρηματοδότηση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ο σημερινός μέτοχος έχει αποδεχθεί να παράσχει οικονομική υποστήριξη και περαιτέρω επενδύσεις. Η συναλλαγή υπόκειται στις συνήθεις ρυθμιστικές εγκρίσεις.

Στις διαπραγματεύσεις με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών, η FTI επιδιώκει ένα γενναίο κούρεμα στις υποχρεώσεις της. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε επισήμως απορρίψει το κούρεμα, τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, είχε δείξει ότι είναι ανοιχτή στην ελάφρυνση του χρέους "από την πίσω πόρτα" για τον τρίτο μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πάροχο της Ευρώπης.

Διευκρινίσεις ζητεί ο ανταγωνισμός

Ο ανταγωνισμός, σύμφωνα με το touristik-aktuell, απαιτεί διευκρίνιση σχετικά με το πόσο υψηλή θα μπορούσε να είναι αυτή η «περικοπή του χρέους από την πίσω πόρτα». Ως εκ τούτου, διοργανωτές όπως ο Όμιλος Dertour και η TUI ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση διευκρινίσεις.

Το touristik-aktuell απηύθυνε ερώτημα στο υπουργείο Οικονομικών χθες Κυριακή, η απάντηση, όμως, ήταν ότι το υπουργείο δεν ήθελε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα. Το μόνο που είναι ξεκάθαρο, τονίζει  το touristik-aktuell, είναι ότι η συναλλαγή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Προφανώς, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να εμμείνει στο σχέδιό της να πουλήσει τις αξιώσεις του WSF στη FTI «στην τιμή της αγοράς». Δεδομένης, όμως, της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στον FTI, ο στόχος είναι να επιστραφεί «όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό» της χρηματοδοτικής βοήθειας που χορηγήθηκε. Σύμφωνα με γνώστες του κλάδου, η έκπτωση θα μπορούσε να είναι πάνω από 50 τοις εκατό, καθώς η FTI έχει ήδη πραγματοποιήσει τεράστιες πληρωμές τόκων, πράγμα που σημαίνει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί τελικά να μην έχει σημαντική συνολική απώλεια παρά την πιθανή μείωση της τιμής.

Ανησυχίες από "τεχνικό πρόβλημα"

Το touristik-aktuell αναφέρει ότι σήμερα το πρωί, η διοργανώτρια ενημέρωσε τους συνεργάτες πωλήσεων για τεχνικό πρόβλημα. Με επιστολή προς τα ταξιδιωτικά γραφεία αναφέρει: «Λόγω τεχνικής δυσλειτουργίας, τα συστήματα κρατήσεών μας δεν λειτουργούν αυτήν τη στιγμή . Το τμήμα πληροφορικής μας εργάζεται σκληρά για να επιλύσει το πρόβλημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Η FTI δεν αναφέρει τους λόγους του προβλήματος, αλλά οι συνέπειες φαίνεται να είναι κάτι παραπάνω από σοβαρές: ακόμη και οι κρατήσεις μέσω του πιο σημαντικού διαδικτυακού συνεργάτη Check24 δεν είναι επί του παρόντος δυνατές.

https://www.tornosnews.gr/