ΕΔΕ για τον ξυλοδαρμό του έκτακτου αρχαιολόγου στην Κω
Κως
26/09/2024
Κατά του εργολάβου δεν κινήθηκε νομικά, όπως θα όφειλε, η υπηρεσία, δηλαδή η ΕΦΑ Δωδεκανήσου, αλλά το θύμα το οποίο έχει προσφύγει στα ποινικά δικαστήρια.

Επί έξι, περίπου, ώρες κατέθετε ο αρχαιολόγος ορισμένου χρόνου κατά τη χθεσινή Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) στα γραφεία της ΕΦΑ Κυκλάδων στην Πλάκα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το θύμα θα συνεχίσει και σήμερα με συμπληρωματική κατάθεση στην επιτροπή όπου προεδρεύει ο Παύλος Τριανταφυλλίδης, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, ενώ πρόκειται επίσης να καταθέσει και ο Δημήτρης Αθανασούλης, προϊστάμενος της ΕΦΑ Κυκλάδων, ο οποίος ασκεί καθήκοντα και αναπληρωτή προϊσταμένου της ΕΦΑ Δωδεκανήσου. Στο πλευρό του αρχαιολόγου τάχθηκαν οι συνάδελφοί του οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΕΦΑ. Παράλληλα, ο Σύλλογος Εκτακτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) είχε προκηρύξει για χθες 4ωρη (07.30-11.30) πανελλαδική στάση εργασίας.

Θυμίζουμε ότι ο αρχαιολόγος, ο οποίος εργαζόταν σε έργο του υπουργείου Πολιτισμού στην Κω για λογαριασμό της ΕΦΑ Δωδεκανήσου, είχε δεχθεί στις 30 Ιουλίου βίαιη επίθεση από τον ιδιώτη εργολάβο ο οποίος εκτελούσε το έργο. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν γνωστές, μετά τις παρεμβάσεις του ΣΕΚΑ και του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτακτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού (ΣΕΠ-ΥΠΠΟ), ο δράστης εξαπέλυσε αρχικά λεκτικές προσβολές και στη συνέχεια επιτέθηκε και ξυλοκόπησε τον αρχαιολόγο με γρονθοκόπημα και αλλεπάλληλα χτυπήματα. Το βαρύτατο και πρωτοφανές περιστατικό είχε διαδραματιστεί μάλιστα εντός του χώρου εργασίας, ενώ δημοσιοποιήθηκε σχεδόν έναν μήνα μετά, στα τέλη Αυγούστου. Παρότι το θύμα είχε απευθυνθεί προς την υπηρεσία του, την ΕΦΑ Δωδεκανήσου, είχε προκαλέσει εντύπωση ότι δεν είχε ενημερωθεί η κεντρική πολιτική ηγεσία. Σύμφωνα με την απάντηση του ΥΠΠΟ, την οποία είχε λάβει η «Εφ.Συν.» μετά τη δημοσίευση του γεγονότος («ΕΔΕ για τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου», 30.8.24), «η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μόλις έλαβε γνώση του περιστατικού διέταξε, διά της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, Ενορκη Διοικητική Εξέταση η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη».

Αυτό όμως που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι ότι ενώ κατ’ αρχήν ο εργολάβος απομακρύνθηκε, επανήλθε σύντομα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας επανεμφανίστηκε την περασμένη Τρίτη να εκτελεί εργασίες στο έργο «Αποκατάσταση Μεσαιωνικών Οχυρώσεων (νοτιοανατολικός Προμαχώνας και τμήματα επί της οδού Ιπποκράτους)» στην Κω, εκεί δηλαδή που χειροδίκησε εναντίον του αρχαιολόγου. Να σημειώσουμε επίσης ότι κατά του εργολάβου δεν κινήθηκε νομικά, όπως θα όφειλε, η υπηρεσία, δηλαδή η ΕΦΑ Δωδεκανήσου, αλλά το θύμα το οποίο έχει προσφύγει στα ποινικά δικαστήρια.

Εύλογα ο ΣΕΚΑ συνδέει το περιστατικό με την επίθεση που είχε δεχθεί περίπου πριν από έναν χρόνο ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός και όπως αναφέρει στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, «...Θεωρούμε ότι η φετινή βίαιη επίθεση του υπεργολάβου στον ΙΔΟΧ συνάδελφό μας στο νησί της Κω έχει αναλογίες με την περσινή, ακόμη πιο βίαιη επίθεση μπράβων σε βάρος μονίμου συναδέλφου μας, υπευθύνου για το νησί της Μυκόνου. Τα ιδιωτικά συμφέροντα εφορμούν ενάντια στους συναδέλφους μας την ώρα που αυτοί ασκούν το καθήκον τους υπηρετώντας την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την προστασία των αρχαίων μνημείων της χώρας».

Καταγγέλλει το νέο συμβάν και «απαιτεί από το υπουργείο Πολιτισμού να προστατέψει τους εργαζομένους του. Καθίσταται πια επιτακτική η ανάγκη νομικής κάλυψης των αρχαιοτήτων και των αρχαιολόγων, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, για την απόδοση όλων των νομικών και ποινικών ευθυνών. Ζητάμε από τη Δικαιοσύνη στην οποία έχει προσφύγει ο συνάδελφος τον άμεσο καταλογισμό ευθυνών και την παραδειγματική τιμωρία των θυτών. Στεκόμαστε στο πλευρό του αρχαιολόγου Λαδιά Φ. και αγωνιζόμαστε για να μη γίνουμε μάρτυρες ξανά στο μέλλον ανάλογων περιστατικών. Καμία ανοχή, καμία κάλυψη, καμία συνεργασία των Εφορειών και του ΥΠΠΟ με τους θύτες τέτοιων γεγονότων. Καταγγέλλουμε τη μεροληπτική συμπεριφορά της τοπικής ΕΦΑ και την υποβάθμιση του περιστατικού από την πλευρά μονίμων συναδέλφων. Καλούμε τα σωματεία και τους συλλόγους εργαζομένων, όλους τους συναδέλφους μας, είτε εργάζονται στον Πολιτισμό είτε όχι, να στηρίξουμε την κοινή προσπάθεια να σπάσει η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς».

Πηγή: efsyn.gr