Μήνυμα Δένδια από Λέρο: Τα Δωδεκάνησα έχουν δικαίωμα ΑΟΖ και 12 ναυτικών μιλίων
Δωδεκάνησα
26/09/2024

Ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να απεμπολίσει κανένα από τα κυριαρχικά της δικαιώματα έστειλε πριν από λίγο από την Λέρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Απάντηση στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας από την Λέρο.
Σε δηλώσεις που έκανε «απάντησε» στις προκλήσεις της Άγκυρας, επισημαίνοντας ότι  «η γεωστρατηγική σημασία των νησιών των Δωδεκανήσων είναι προφανής σε όλους, καθώς η εγγύτητα στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι το κρίσιμο στοιχείο. Η Λέρος και όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ και χωρικά ύδατα έως 12 μίλια, όπως ακριβώς προβλέπει η διεθνής σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, η οποία αποτελεί εθιμικό δίκαιο και δεσμεύει τους πάντες ακόμα και όσους δεν την έχουν υπογράψει».

Οι δηλώσεις έγιναν λίγη ώρα αφότου το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας  ανακοίνωσε ότι η Τουρκία δεν θα λάβει μέρος στη μεγάλη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ «RAMSTEIN FLAG 24», αρνούμενη να υποβάλλει σχέδια πτήσης στο FIR Ελλάδας προκειμένου να πετάξουν τα μαχητικα αεροσκάφη της πάνω από σημεία που συνεχίζει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία.

Ο Νίκος Δένδιας επανέφερε τις πάγειες θέσεις της Ελλάδας αλλά και τους κανόνες που διέπει η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας οι οποίοι είναι υποχρεωτικοί και για όσα κράτη δεν την έχουν υπογράψει – όπως η Τουρκία-  και δεσμεύουν τους πάντες.

Το μήνυμα του ΥΕΘΑ έρχεται ως συνέχεια των δηλώσεων που έκανε προ ημερών από το Καστελόριζο κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (AK), Ομέρ Τσελίκ και τη στιγμή που οι δύο ηγέτες Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν έδωσαν εντολή στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να διαπιστώσουν εάν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την επίλυση της διαφοράς για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Άλλωστε όπως τόνισε και από τα Κύθηρα την Τετάρτη ο ΥΕΘΑ  «τα νησιά μας αποτελούν κύριο στοιχείο της διασφάλισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βρίσκεται στη Λέρο όπου παρέστη στην τελετή επετείου για τα 81 χρόνια από τη βύθιση του Α/Τ «Βασίλισσα Όλγα» ενώ το βράδυ αναμένεται να παρακολουθήσει το βράδυ την τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων «Ιάσων – Ποσειδών 24 B’» στην περιοχή ευθύνης της 80 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (AΔTE).