Ανακοίνωση της ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Κω του ΚΚΕ για τη νέα σχολική χρονιά
Κως
14/09/2024

ΗΚΟΒ εκπαιδευτικών του ΚΚΕ της Κω εύχεται στους μαθητές και μαθήτριες του νησιού μας, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς τους καλή σχολική χρονιά, με υγεία, δύναμη  και αγωνιστική διάθεση. Τους εύχεται καλή επιτυχία στον αγώνα για την μόρφωση , για το δημόσιο σχολείο των σύγχρονων αναγκών μας. 

Δυστυχώς και η νέα  σχολική χρονιά βρίσκει την εκπαιδευτική κοινότητα αντιμέτωπη με τα παλιά αλλά οξυμένα πλέον προβλήματα και με νέες δυσκολίες  που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική. Οι μεγαλόστομες και ψευδεπίγραφες τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης και του Υπουργού Παιδείας,δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές  και οι δάσκαλοί τους στα σχολεία.

lΜε τη δυσβάστακτη ακρίβεια να ματώνει την τσέπη των λαϊκών οικογενειών, καθώς μέχρι να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στις 11 Σεπτέμβρη, το μηνιάτικο στις περισσότερες οικογένειες έχει εξανεμιστεί.

lΜε την απαράδεκτη κατάσταση στις σχολικές κτηριακές υποδομές στο νησί μας: 

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να μην είναι σε θέση να υποδεχτεί τους μαθητές του. Σχολεία που στεγάζονται σε νοικιασμένα κτήρια .  Το 3ο Γυμνάσιο Κω μόνο με προκάτ  αίθουσες. Αυλές νηπιαγωγείων και σχολείων όπου φυτρώνουν τα κοντέινερ σαν μανιτάρια. Αδιαφορία της Δημοτικής και της Περιφερειακής Αρχής να υλοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανέγερσης σύγχρονων σχολείων  , απαραίτητων  και επιτακτικά αναγκαίων .  

lΜε τα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς να παραμένουν. Οι 10.000 προσλήψεις που ανακοίνωσε το Υπουργείο είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα τουλάχιστον 50.000 κενά.

lΜε εκατοντάδες συγχωνεύσεις τμημάτων. Αυτό το τσουνάμι των συγχωνεύσεων που ο υπουργός Παιδείας ονομάζει εξορθολογισμό, έπληξε και το νησί μας . Δημιουργούνται  τμήματα με 25 μαθητές στα Δημοτικά και 26 - 28 μαθητές σε Γυμνάσια και Λύκεια, ανεξάρτητα αν στα τμήματα αυτά υπάρχουν παιδιά που χρειάζονται παράλληλη στήριξη, ανεξάρτητα από το μέγεθος των αιθουσών κ.λ.π.

lΜε τα εμπόδια που βάζουν και καταντούν ανυπόφορο   και εξοντωτικό το σχολείο  για τα παιδιά (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τράπεζα θεμάτων, εθνικό απολυτήριο κλπ)

lΜε την  Παράλληλη Στήριξη  να πετσοκόβεται και να  διαμοιράζεται  σε δύο και τρία παιδιά .

lΜε τους αναπληρωτές και αναπληρώτριες και νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς να αδυνατούν να βρουν σπίτι ή να  αδυνατούν να καλύψουν με τους  μισθούς φτώχειας τα  πανάκριβα ενοίκια. Είναι εξοργιστικό, η Κως που είναι στους πρώτους τουριστικούς προορισμούς στην χώρα και εξυπηρετεί εκατομμύρια τουριστών κάθε χρόνο, να μη μπορεί να στεγάσει μερικές δεκάδες εκπαιδευτικών που  έρχονται να υπηρετήσουν στα σχολεία του νησιού . 

lΜε τις περικοπές των δαπανών για την παιδεία που έχουν σαν αποτέλεσμα, απο το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς να παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις στα αναγκαία αναλώσιμα των σχολείων. Είναι ξεκάθαρο ότι η κατάργηση των σχολικών επιτροπών εκεί ακριβώς αποσκοπούσε.

Το  ΚΚΕ τονίζει ότι σήμερα, στον 21ο αιώνα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ένα σχολείο που θα  καλύπτει τις ανάγκες  για ολοκληρωμένη μόρφωση, θα παρέχει σε όλα τα παιδιά ολόπλευρη επιστημονική γνώση, θα συμβάλει στην σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Γι' αυτό καλεί τον λαό και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα να γυρίσει την πλάτη στην προπαγάνδα της κυβέρνησης που πίσω από τους "διαδραστικούς πίνακες"  τις «ψηφιακές» καινοτομίες και τις  "ηλεκτρονικές πλατφόρμες" προσπαθεί να κρύψει ότι  υλοποιεί την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν έχει ως κριτήριο τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας, αλλά τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.  Σχεδιάζουν και προχωρούν σε σχολεία πολλών ταχυτήτων, εξαρτημένα από την οικονομική κατάσταση των γονιών, που βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών τους. Θέλουν μαθητές πολλών ταχυτήτων για να προετοιμάσουν τους αυριανούς φθηνούς και "ευέλικτους"εργαζόμενους.

Η  μόρφωση των παιδιών του ελληνικού λαού  αποτελεί  αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα.Η συλλογική μας ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας υπαγορεύει να μη συμβιβαστούμε με αυτήν την βαρβαρότητα, αλλά μαζί να παλέψουμε για το σχολείο που έχουν ανάγκη.

Απαιτούμε:

Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά εκπαιδευτικών με μόνιμους διορισμούς.

Αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά του 13ουκ 14ουμισθού. Μέτρα τώρα για την στέγαση,σίτιση και την μετακίνηση των εκπαιδευτικών που εργάζονται μακριά από τον τόπο και τις οικογένειές τους.  

Καμία συγχώνευση τμημάτων. Αραίωση των μαθητών στις αίθουσες -15 μαθητές ανά τάξη. Καμία τάξη σε κοντέινερ.

Προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού προσωπικού (νοσηλευτές, σχολικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ). Προσλήψεις σχολιάτρων με ενίσχυση των Μονάδων ΠΦΥ και διασύνδεσή τους με τα σχολεία. Προσλήψεις μόνιμου και επαρκούς προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού (φύλακες, τραπεζοκόμοι, επιστάτες κλπ.) με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλα τα σχολεία.

Κάλυψη όλων των αναγκών για παράλληλη στήριξη.

Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.

Καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.

Γενναία κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία των σχολείων.

Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία. Άμεσος, ουσιαστικός και ενδελεχής προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολικών κτιρίων.

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία. Λεφτά για τα σχολεία και όχι για τα ΝΑΤΟικά σχέδια και την εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους των ιμπεριαλιστών στην Ουκρανία και στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού.

Ολοκληρωμένος σχεδιασμός ανέγερσης νέων σύγχρονων σχολικών συγκροτημάτων σε όλο το νησί για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεση αποκατάσταση-συντήρηση ζημιών στα σχολειά με ευθύνη του κράτους.

Το ΚΚΕ θα στηρίξει  με όλες του τις δυνάμεις  κάθε αγώνα για το δημόσιο σχολείο , για τις  μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

 

ΚΟΒ  Εκπαιδευτικών  Κω  

του  ΚΚΕ