Σήμερα οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τις υπερτοπικές μετακινήσεις,sms και το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας
Κοινωνικά
12/05/2021

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Τον οδικό χάρτη του επόμενου κύματος επανεκκίνησης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων ανακοινώνει, σε λίγες ώρες από τώρα, η κυβέρνηση, τρέχοντας, παράλληλα, την επιχείρηση "Ελευθερία" για το χτίσιμο του πρώτου και, συνάμα, ισχυρού τείχους ανοσίας στην κοινότητα. Ο εμβολιασμός σε 19 νησιά τον οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έχει διπλή στόχευση: Να μετατρέψει τα νησιά σε covid-free προορισμούς, αναβαθμίζοντας περαιτέρω το τουριστικό προϊόν της χώρας στις αγορές του εξωτερικού. Να περιορίσει κάθε ενδεχόμενο διασποράς της πανδημίας σε περιοχές που εκ των πραγμάτων η δύναμη του συστήματος υγείας δε μπορεί να ανταποκριθεί σε τυχόν αυξημένες απαιτήσεις, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

 

"Ο στόχος είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου. Οι νησιώτες μας, δηλαδή, να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι ασφαλείς και απόλυτα θωρακισμένοι από τον κορονοϊό. Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα αυτό θέλει να στηρίξει τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και την οικονομία τους. Φιλοδοξεί όμως να προσφέρει και ένα θετικό πρόσημο στη συνολική εικόνα του τουρισμού μας", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη. Η επιχείρηση "Γαλάζια Ελευθερία" αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων (υπολογίζονται σε 700.000) άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτούνται νέα εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του ΕΣΥ και κινητά συνεργεία εμβολιασμού. Το πρόγραμμα θα ενισχυθεί από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες, αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ θα υλοποιηθεί και σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως η "Αναγέννηση και Πρόοδος", το "Χαμόγελο του Παιδιού" και η "Σύμπλευση". Όπως, μάλιστα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, η πρωτοβουλία αυτή έχει μία σύνθετη διάσταση, υγειονομική, κοινωνική, οικονομική, αλλά και γεωστρατηγική, σε κάποιες πλευρές της. "Είναι μία υπόθεση εθνική και για αυτό και πρέπει να πετύχει, όπως πετυχαίνει συνολικά η επιχείρηση Ελευθερία και φυσικά, για να γίνει αυτό, θα χρειαστούμε την αρωγή σας και τη στήριξή σας", ανέφερε, απευθυνόμενος προς τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους των 19 νησιών που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.

Σήμερα οι ανακοινώσεις

Με την εμβολιαστική κάλυψη των νησιών να προχωρά, η Ελλάδα προετοιμάζεται για το μεγάλο ορόσημο του ανοίγματος του τουριστικού κλάδου, που θα έρθει παράλληλα με την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων. Σήμερα το πρωί συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία θα θέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τον κατάλογο των εισηγήσεών της για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, τα ηλεκτρονικά μηνύματα, το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας και την περαιτέρω απελευθέρωση του τρόπου λειτουργίας του λιανεμπορίου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες:

 

-Η απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων θα πραγματοποιηθεί με μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στην εικόνα της πανδημίας και να περιοριστεί κάθε ενδεχόμενο νέας διασποράς του ιού στην κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, τα τεστ αυτοδιάγνωσης θα μετατραπούν (και σε αυτήν την περίπτωση) στο μέγιστο "όπλο", ενώ αρνητικό οικιακό τεστ, rapid, μοριακό ή πιστοποιητικό εμβολιασμού αναμένεται να είναι τα απαραίτητα στοιχεία για τη μετάβαση των πολιτών στις νησιωτικές περιοχές.

-Στο…τραπέζι βρίσκεται η κατάργηση της αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας αναμένεται να μετατεθεί χρονικά κατά μία ή ακόμα και μιάμιση ώρα (μέχρι σήμερα ισχύει η 11η βραδινή) συμπαρασύροντας, όπως είναι αναμενόμενο και το ωράριο των καταστημάτων της εστίασης.

-Εκτός καθημερινότητας θα βρεθούν οι μέθοδοι του click away και του click inside, καθώς το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει, εκ νέου, κανονικά, με το μέτρο, πάντως, των αποστάσεων και του συγκεκριμένου αριθμού καταναλωτών εντός των καταστημάτων να παραμένει.

 

 

Πηγή: capital.gr