Νομοθετική ρύθμιση φέρνει η απόφαση του Αρείου Πάγου που έκοψε αποφυλακίσεις με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα
Κοινωνικά
11/05/2021

του Παναγιώτη Στάθη

 Κλείνει την πόρτα της εξόδου από τις φυλακές πολλών κρατουμένων που ευελπιστούσαν πως με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα και τη μείωση της ανώτατης ποινής πρόσκαιρης κάθειρξης από τα 25 έτη στα 20, θα μπορούσαν να αποφυλακιστούν νωρίτερα, ο Άρειος Πάγος.

 

Η απόφαση της Ολομέλειας αφενός ανατρέπει δυο προηγούμενες πρόσφατες αποφάσεις ποινικών τμημάτων του δικαστηρίου αφετέρου ανατρέπει ένα βασικό νομολογιακό κεκτημένο, που αφορά την υπερίσχυση επιεικέστερου νόμου. Μάλιστα η απόφαση, ενδεχομένως θα προκαλέσει νομοθετική ρύθμιση ώστε να επέλθει ισορροπία στα νομικά πράγματα.

Ομόφωνα

Σύμφωνα με πληροφορίες τ ομόφωνα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, απέρριψε το αίτημα κρατουμένου να μειωθεί η ποινή του με βάση το νέο ανώτατο προβλεπόμενο όριο ποινής, το οποίο με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ισχύει από τον Ιούλιο του 2019, μειώθηκε από τα 25 στα 20 χρόνια κάθειρξη.

Το όριο αυτό αφορά τις (παραπάνω από μία) πρόσκαιρες- πλην ισοβίων-ποινές καταδικασθέντων, που σωρρευτικά, μπορούν να φτάσουν κατά ανώτατο όριο στα 20 χρόνια (από τα 25 με τον παλαιό ΠΚ).

΄Έτσι όμως το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έβαλε "πάγο” στις ελπίδες όλων των κρατουμένων - καταδίκων να μειώσουν τις ποινές τους από τα 25 στα 20 χρόνια, ανατρέποντας παράλληλα και δυο προηγούμενες αντίθετες αποφάσεις Ποινικών Τμημάτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Εν ολίγοις αποφάνθηκε πως για τους αμετάκλητα καταδικασθέντες έως την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, δεν ισχύει η υπερίσχυση του επιεικέστερου νόμου άρα δεν μπορούν (όπως με σωρηδόν προσφυγές ζητούν) να μειώσουν την ποινή τους από τα 25 στα 20 έτη, που είναι το νέο ανώτατο όριο ποινής. Άρα, δεν μπορούν να αποφυλακιστούν νωρίτερα.

 

Ρύθμιση

Η απόφαση αυτή ανέτρεψε δυο αποφάσεις ποινικών τμημάτων που έκαναν δεκτές σχετικές αιτήσεις καταδικασμένων κρατουμένων. Πρόσφατα όμως εκδόθηκε τρίτη απόφαση η οποία ελήφθη με πλειοψηφία 3-2, οπότε η υπόθεση ήχθη εκ των πραγμάτων για οριστική επίλυση της νομικής διαφωνίας στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Εκεί ομόφωνα οι Αρεοπαγίτες για τους αμετάκλητα καταδικασθέντες έως την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα (Ιούλιος 2019) , παραμένει ως έχει η ποινή των 25 ετών, δηλαδή, δεν ισχύει η υπερίσχυση του επιεικέστερου νόμου άρα δεν μπορούν να μειώσουν την ποινή τους από τα 25 στα 20 έτη, που είναι το νέο ανώτατο όριο ποινής.

Το θέμα έχει μεγάλες επιπτώσεις και κυρίως ψαλιδίζει τις ελπίδες πολλών κρατουμένων που προσδοκούσαν βασίμως με βάση την αρχή ισχύος του επιεικέστερου νόμου να αποφυλακιστούν πιο γρήγορα.

Το βάρος λοιπόν τώρα πέφτει στην Επιτροπή παρακολούθησης του νέου Ποινικού Κώδικα, υπό τον καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη που σύντομα θα παραδώσει σχετικό, συνολικό πόρισμα, αλλά και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς το θέμα μπορεί να λυθεί με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει ισορροπία μεταξύ της απόφασης του Αρείου Πάγου περί μη ανατροπής της αμετάκλητης δικαστικής απόφασης αλλά και του προνομίου του κρατούμενου στην εφαρμογή του ευμενέστερου νόμου.

Η πρώτη σκέψη που υπάρχει είναι να ισχύει για τις αμετάκλητες καταδίκες έως την ψήφιση του νέου ΠΚ η ανώτατη ποινή των 25 ετών αλλά για την υφ΄ όρον απόλυση από τις φυλακές να μετράει ως ανώτατος χρόνος τα 20 χρόνια.

 

 

Πηγή: neatora.gr