Πώς θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί μέχρι τον Ιούνιο, πόσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα
Κοινωνικά
11/05/2021

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Το επόμενο βήμα στην εμβολιαστική διαδικασία είναι το άνοιγμα ηλικιακών ομάδων από τα 30-44, που θα μπορούν να κάνουν και τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, και όχι μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca όπως γίνεται σήμερα.

 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας, αυτό θα γίνει το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. Πρώτη θα ανοίξει η ηλικιακή ομάδα 40-44 και θα ακολουθήσουν οι 35-39 και η ηλικιακή ομάδα 30 – 34. "Αφού δούμε πώς θα κινηθούν οι ομάδες αυτές και επιβεβαιωθούν οι παραδόσεις, αυτός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας, να επιβεβαιώσουν τις παραδόσεις οι εταιρείες, είναι πιθανόν εντός του Ιουνίου να ανοίξουμε και τις επόμενες ηλικιακές ομάδες, δηλαδή από 18 και άνω, τις ηλικιακές ομάδες 25-29 και 18-24" πρόσθεσε στη
χθεσινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.740.000 εμβολιασμοί. Σχεδόν 2.500.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 23,7% και πάνω από 1.245.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 12%.

Πόσοι έχουν κάνει το εμβόλιο

Στην κατηγορία των 60 και άνω, το 58% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό αυτό θα ανέρθει στο 73% αν συμπεριλάβουμε και τα ραντεβού.

Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το ποσοστό το οποίο έχει ήδη εμβολιαστεί είναι στο 63%. Αυτά τα ποσοστά τα πρώτα είναι  με τουλάχιστον μία δόση και με τα ραντεβού φτάνει στο 68%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Στην ηλικιακή ομάδα 80 – 84 το ποσοστό αυτό είναι στο 64% και θα ανέλθει στο 69% με τα ραντεβού. Στην ομάδα 75 – 79, το 73% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 80% εάν συμπεριλάβουμε και τα ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 70 – 74 έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 59% και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 75% με τα ραντεβού. Στους 65– 69 ετών με την πρώτη δόση έχει εμβολιαστεί το 42% και με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 75%.

 

Οι 60 – 64 ετών έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 54% και μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 68%.

Στην ηλικιακή ομάδα 55 – 59 έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 23% και μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 62% Στην ηλικιακή ομάδα 50 – 54 έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 17% και μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό θα ανέλθει στο 57%. Η τελευταία  ηλικιακή ομάδα που έχουμε ανοίξει πριν μία εβδομάδα περίπου, το Μ. Σάββατο, είναι η ομάδα 45 – 49, έχει ήδη εμβολιαστεί το 11% με τουλάχιστον μία δόση και το ποσοστό θα ανέλθει στο 50% αν συνυπολογίσουμε και τα ραντεβού.

Πώς θα ταξιδεύουμε εντός της χώρας

Από την Παρασκευή αναμένεται να επιτραπούν και πάλι οι υπερτοπικές μετακινήσεις, εντούτοις σύμφωνα με το ρεπορτάζ ενδέχεται να ισχύουν διαφορετικές προϋποθέσεις για τα ταξίδια στην ενδοχώρα και άλλες για τις μετακινήσεις στα νησιά.

Πιο συγκεκριμένα, για τη μετακίνηση στην ενδοχώρα θα ισχύει ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test ή μοριακού τεστ πριν το ταξίδι, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Για μετακίνηση στα νησιά ωστόσο, ενδέχεται να είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ή pcr 72 ώρες πριν από το ταξίδι ή οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

 

 

Πηγή : capital.gr