Τυφώνας Μίλτον: Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει Ι Η Φλόριντα μετρά πληγές !
Κοινωνικά
10/10/2024

 

Τουλάχιστον εννέα νεκροί • Σημαντικές ζημιές σε κτίρια και υποδομές • Η πολιτεία απέφυγε το χειρότερο σενάριο

Στον Ατλαντικό ωκεανό κινείται πλέον ο τυφώνας Μίλτον, αφότου διέγραψε μια καταστροφική πορεία κατά μήκος της Φλόριντας των ΗΠΑ, προκαλώντας περισσότερους από 12 ανεμοστρόβιλους, καταστρέφοντας κατοικίες και σκοτώνοντας τουλάχιστον 9 ανθρώπους. Ευτυχώς, η καταιγίδα δεν προκάλεσε τις καταστροφικές πλημμύρες τις οποίες ανέμεναν οι αρχές και για τις οποίες είχαν προειδοποιήσει τους κατοίκους. 

 

Η καταιγίδα έπληξε τις δυτικές ακτές της Φλόριντας τη νύχτα της Τετάρτης ως τυφώνας κατηγορίας 3 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, με μέγιστη ταχύτητα ανέμων στα 205 χλμ/ώρα. Αν και εξακολουθούσε να είναι μια επικίνδυνη καταιγίδα, ο Μίλτον είχε μικρότερη σφοδρότητα σε σύγκριση με τη σπάνια Κατηγορία 5, που απειλούσε την πολιτεία, καθώς κινείτο πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού με κατεύθυνση τη Φλόριντα.

Ο Μίλτον εξασθένισε περαιτέρω καθώς διέσχισε τη στεριά και υποβαθμίστηκε σε τυφώνα Κατηγορίας 1 με μέγιστη ταχύτητα ανέμων στα 145 χλμ/ώρα, όταν έφθασε στις ανατολικές ακτές της χερσονήσου, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων. Στη συνέχεια, η καταιγίδα απομακρύνθηκε από τις ακτές της Φλόριντας προς τον Ατλαντικό, αφότου σάρωσε κοινότητες στην ανατολική ακτογραμμή. Ο Μίλτον προβλέπεται να εξελιχθεί σε ισχυρή μετα-τροπική καταιγίδα και κατόπιν σταδιακά να εξασθενίσει εντελώς τις επόμενες ημέρες.

 

Ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, ότι η πολιτεία απέφυγε το χειρότερο σενάριο, αν και τόνισε ότι οι ζημιές είναι σημαντικές. Η περιοχή του Κόλπου της Τάμπας φαίνεται να γλίτωσε από τις φονικές πλημμύρες, για τις οποίες οι αρχές είχαν εκδώσει «κόκκινο» συναγερμό.

 

Η πολιτεία παραμένει σε κίνδυνο για πιθανές πλημμύρες, αφότου το ύψος της βροχής που έπεσε ανήλθε σε 457 χιλιοστά. Οι αρχές αναμένουν την υπερχείλιση των ποταμών, ωστόσο μέχρι στιγμής η στάθμη των υδάτων παραμένει στα ίδια επίπεδα ή και χαμηλότερα, μετά το χτύπημα του τυφώνα Helene.

 

Τα πλήγματα και τα προβλήματα

Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι καταγράφηκαν, κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της πολιτείας, σύμφωνα με την Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν ζημιές σε πολλές κομητείες και ατέστρεψαν περίπου 125 σπίτια.

 

Περισσότερα από 3 εκατομμύρια κατοικίες και επιχειρήσεις στη Φλόριντα δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο PowerOutage.us. Σε κάποια εξ αυτών η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί για ημέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα Helene, πριν από δύο εβδομάδες. Ο τυφώνας Μίλτον ξήλωσε επίσης τη στέγη στο Tropicana Field, το στάδιο της ομάδας μπέιζμπολ Tampa Bay Rays στο Σεντ Πέτερσμπουργκ, χωρίς να υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς

«Μία από τις ευλογίες για εμάς είναι ότι δεν είδαμε τα κύματα θύελλας που είχαν προβλέψει. Αυτό έσωσε πολλά», δήλωσε η δήμαρχος της Τάμπας Τζέιν Κάστορ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

 

Στην περιοχή της Τάμπας, ο τυφώνας ξερίζωσε δέντρα, διασκόρπισε συντρίμμια σε δρόμους και έριξε κολώνες ηλεκτροδότησης, όπως φαίνεται στα βίντεο που μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ. Ορισμένες συνοικίες πλημμύρισαν, όμως το εύρος των ζημιών δεν θα γίνει γνωστό, παρά όταν τα συνεργεία αποκτήσουν πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές και αξιολογήσουν τις καταστροφές, επισήμανε η Κάστορ.

 

Ομάδες διάσωσης στην περιοχή ανταποκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε δεκάδες κλήσεις για βοήθεια. Μια κλήση αφορούσε σε δέντρο που έπεσε πάνω σε σπίτι, στο οποίο βρίσκονταν 15 άνθρωποι, μεταξύ αυτών παιδιά. Οι 15 διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε καταφύγια. Οι ισχυροί άνεμοι έριξαν επίσης έναν μεγάλο οικοδομικό γερανό στο Σεντ Πέτερσμπουργκ, με το μηχάνημα να συντρίβεται στο έδαφος.

Στο Φορτ Μάγερς, στη νοτιοδυτική ακτή, ο κάτοικος της περιοχής Κόνορ Φέριν επιθεώρησε τα συντρίμμια του σπιτιού του, από το οποίο ξεκόλλησε η στέγη και γέμισε από νερό, μετά το χτύπημα του ανεμοστρόβιλου. «Όλο αυτό συνέβη ακαριαία, όπως αυτά τα παράθυρα που έσπασαν», περιέγραψε. «Άρπαξα τα δύο σκυλιά και έτρεξα κάτω από το κρεβάτι μου και αυτό ήταν. Συνολικά διήρκησε περίπου ένα λεπτό».

 

Πάνω από 2.200 εσωτερικές πτήσεις ακυρώθηκαν, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware. Τα αεροδρόμια της Φλόριντας παραμένουν κλειστά. Πάντως, διάφορα λιμάνια στον Κόλπο, μεταξύ άλλων το Πάναμα Σίτι, το Σεντ Τζο και ο Κι Γουέστ στη Φλόριντα άρχισαν να επαναλειτουργούν για την κυκλοφορία των πλοίων.

 

 

 

Φωτογραφίες